Marea Britanie trimite o altă navă de război în Marea Roșie după ce distrugătorul HMS Diamond a fost avariat de atacurile rebelilor houthi
0Marea Britanie va trimite o altă navă de război în Marea Roșie pentru a prelua misiunea distrugătorului HMS Diamond care are nevoie de reparații în urma atacurilor rebelilor temeniți Houthi.
Fregata clasa Type 23 HMS Richmond va înlocui distrugătorul HMS Diamond după ce acesta din urmă a suferit trei atacuri din partea rebelilor houthi de când e staționată în Marea Roșie, a anunțat marți Ministrul britanic al Apărării într-un comunicat.
HMS Diamond s-a aflat într-o „zonă cu risc ridicat” în Marea Roșie aproape continuu de când s-a alăturat operațiunii Gardienii Prosperității, o coaliție internațională coordonată de SUA menită să protejeze navele comerciale împotriva atacurilor houthi, în decembrie, a precizat ministerul britanic.
Distrugătorul a luat parte la mai multe operațiuni cheie conduse de SUA, între care respingerea „celui mai mare atac” al rebelilor susținuți de Iran până în prezent, luna trecută, și doborârea unei drone lansate de rebeli care viza nave comerciale, în decembrie.
Nava de război britanică „a fost atacată în trei ocazii de către rebelii houthi susținuți de Iran, reușind să distrugă cu succes nouă drone cu ajutorul sistemului său de rachete și al tunurilor de top Sea Viper”, a declarat Ministerul Apărării.
În comunicat nu s-a precizat amploarea pagubelor suferite de HMS Diamond.
Comandantul său, Peter Evans, a declarat în comunicat că este vorba de „o scurtă perioadă de întreținere și reaprovizionare cu muniție înainte de a reveni la misiunea noastră din Marea Roșie".
În acest timp, HMS Richmond va prelua comanda operațiunii britanice din Marea Roșie.
Potrivit comunicatului, aceasta este echipat cu tunuri medii, mitraliere, arme de calibru mic, torpile, o echipă de atac a marinei regale, precum și cu un elicopter Wildcat care poate monitoriza regiuni întinse și contracara atacuri cu rachete anti-navă Martlet.
„Sunt încrezător că HMS Richmond își va continua munca impresionantă”, a declarat secretarul britanic al Apărării Grant Shapps, potrivit comunicatului.
Marți, rebelii yemeniți au revendicat atacuri cu rachete asupra a două nave comerciale, una britanica și alta americană. Generalul de brigadă Yahya Saree, a reiterat amenințarea de a efectua mai multe operațiuni defensive împotriva unor ținte americane și britanice „ostile".
Rachetele au fost lansate la vest de portul yemenit Hodeidah. Saree a declarat că rachetele navale au lovit Morning Tide, o navă cargo sub pavilion Barbados, deținută de Marea Britanie, respectiv Star Nasia, o navă americană sub pavilion Insulele Marshall.
Pentagonul a anunțat inițial Operațiunea Prosperity Guardian ca fiind o forță operațională a 10 țări.
Totuși, Brian Raymond, ofițer SEAL în retragere din Marina americană și expert în securitate internațională, a explicat că tipul de operațiune ce se desfășoară acum în Marea Roșie „nu este o soluție pe termen lung".
Într-un discurs video, marți, Yahya Saree, purtător de cuvânt militar al mișcării houthi, a declarat rebelii că vor continua operațiunile militare împotriva SUA și a Marii Britanii până când va fi ridicat asediul Israelului asupra Fâșiei Gaza.
O fregată a marinei germane a plecat joi spre Marea Roşie, unde urmează să participe la o misiune navală a Uniunii Europene (UE), în curs de pregătire, informează AFP,
Este „angajamentul cel mai serios al unei unităţi al marinei germane după numeroase decenii", a declarat pentru presă inspectorul de marină Jan Christian Kaack.
Uniunea Europeană lucrează la înfiinţarea unei misiuni de protecţie a navelor de mărfuri în Marea Roşie. O decizie ar putea fi anunţată înainte de următoarea reuniune a miniştrilor de externe ai ţărilor din blocul comunitar, pe 19 februarie. Mai multe state, printre care Italia, Franţa sau Belgia şi-au anunţat intenţia de a participa la această misiune.