Malaysia anunţă un proiect de rezoluţie ONU pentru judecarea celor vinovaţi de doborârea MH17
0Malaysia a anunţat că doreşte să se înfiinţeze un tribunal internaţional care să judece persoanele suspectate că au doborât zborul MH17 aparţinând companiei Malaysia Airlines în Ucraina, în iulie 2014, şi au omorât toate cele 298 de persoane de la bord, relatează BBC News online.
Avionul a fost doborât în spaţiul aerian al unei zone aflate sub controlul rebelilor proruşi, în estul Ucrainei.
Lideri separatişti proruşi au negat acuzaţii potrivit cărora au folosit un sistem rusesc antiaerian de tip Buk pentru a doborî avionul.
Malaysia i-a "informat pe membrii Consiliului că intenţionează să prezinte (un proiect de) rezoluţie privind (doborârea) zborului MH17", a declarat ambasadorul Noii Zeelande la ONU Gerard van Bohemen, preşedintele Consiliului de Securitate în luna iulie.
"Ei doresc să găsească un mecanism privind responsabilitatea penală în legătură cu doborârea avionului", a precizat preşedintele Consiliului de Securitate al ONU.
El a adăugat că este vorba despre un proiect de rezoluţie comun al Malaysiei, Australiei, Olandei, Belgiei şi Ucrainei.
Adjunctul ministrului rus de externe Ghenadi Gatilov a declarat, citat de AFP, că iniţiativa nu are loc într-un "moment oportun", catalogând-o drept "contraproductivă".
Surse diplomatice au declarat pentru Reuters că Rusia a catalogat iniţiativa drept "prematură". Aceste surse au declarat pentru agenţie că Rusia consideră că este necesar ca membrii Consiliului să aştepte rezultatele anchetelor în curs.
Majoritatea pasagerilor zborului MH17 erau olandezi, însă la bordul avionului se aflau, între alţii, malaysieni, australieni, britanici şi un român.
Olanda conduce, în prezent, o anchetă internaţională, însă anchetatori ruşi analizează, de asemenea, tragedia.
Moscova a respins acuzaţii potrivit cărora le-ar fi furnizat rebelilor proruşi sistemul rus antiaerian cu care se presupune că a fost doborât avionul.
Rusia acuză forţele ucrainene că au doborât zborul MH17. Potrivit unui raport preliminar olandez, avionul s-a dezintegrat după ce a fost penetrat de "obicte, cu mare viteză".