Lupu, Filat şi Ghimpu au refăcut alianţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii Partidelor Democrat, Liberal şi cei ai formaţiunii Liberal-Democrate din Republica Moldova au semnat ieri acordul pentru crearea Alianţei Pentru Integrare Europeană. Acordul a fost unul „cu ghimpi“ au declarat liderii alianţei. Preşedinte al Parlamentului, dar şi şef de stat interimar va fi democratul Marian Lupu.

Cu o zi înainte de finalul anului şi după o lună în care au avut nu mai puţin de 13 runde de negocieri, liderii PLDM, PD şi cei ai PL au bătut palma pentru constituirea unei coaliţii de guvernare de centru-dreapta.

Membrii din Parlament ai celor trei partide s-au pus ieri de acord şi asupra votării noului preşedinte al Parlamentului. Funcţia îi va reveni lui Marian Lupu, liderul democraţilor.

„Alianţa trebuie reformată"

„Mă bucur că împreună am găsit soluţia ca Moldova să continue să se dezvolte şi să ajungă în spaţiul european. Ne cerem scuze de la cetăţenii Republicii Moldova pentru perioada de incertitudine politică", a declarat Vlad Filat, liderul liberal-democraţilor.

Colegul său de alianţă, democratul Marian Lupu, a vorbit despre „un nou început de proces politic. Alianţa trebuie reformată şi reformatată". Şi liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, cel care la începutul săptămânii a refuzat semnarea alianţei, a avut ieri un mesaj pozitiv.

„Mă bucur că am venit împreună în Parlament să-i bucurăm pe cetăţeni. Republica Moldova are viitor, dar ne aşteaptă şi reforme mari", a declarat Ghimpu. Astfel, Marian Lupu, liderul Partidului Democrat şi singurul candidat la funcţia de lider al Legislativului, a fost ales cu votul a 57 din 59 de deputaţi din Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE).

Deşi liberalii, în frunte cu liderul lor, Mihai Ghimpu, au întârziat, la semnarea parteneriatului, atmosfera a rămas  destinsă. Colegii democraţi şi liberal-democraţi au făcut chiar glume pe seama liderului PL: „Poate Ghimpu s-a răzgândit, face alianţă de dreapta-stânga, aşa cum cântă?", au glumit politicienii. Nici şeful liberalilor moldoveni nu s-a lăsat mai prejos, declarând după semnarea acordului: „Un acord cu ghimpi". „Confirm", a adăugat liderul liberal-democraţilor, Vlad Filat.

Comuniştii, la plăcinte

Ultima glumă făcută în faţa presei le-a aparţinut tot liberalilor. „Vine Revelionul, iar voi, ziariştii, n-o să ne mai căutaţi pe la baruri, hoteluri. O să fie bine", le-a spus Mihai Ghimpu jurnaliştilor, referindu-se  la locurile în care s-au purtat negocierile între cele trei partide.Doi deputaţi din această coaliţie au lipsit motivat de la şedinţă.

Parlamentarii comunişti au preferat să stea în bufetul Palatului Republicii, unde au mâncat plăcinte, boicotând votul. „Politicienii noştri nu sunt serioşi. Promit una şi fac alta. 60% din electorat a votat pentru o altă coaliţie. PD a dezamăgit societatea", a comentat Vladimir Voronin, liderul comuniştilor după constituirea coaliţiei de guvernare. Până în urmă cu două zile, democraţii au continuat să negocieze atât cu PLDM şi PL, cât şi cu PCRM.

„Nu sunt supărat pe PD. Te superi atunci când ai pe cine. Cu democraţii am negociat absolut tot. Toată organigrama guvernamentală. Nu suntem zgârciţi, le-am oferit cât au cerut", a mai spus, dezamăgit, Voronin.

Primvice - sponsorul partidului

Milionarul Vlad Plahotniuc, principalul sponsor al Partidului Democrat în ultima campanie electorală, a fost votat ieri prim-vicepreşedinte al Parlamentului. Cunoscut până anul acesta ca omul-fantomă, nefiind nici măcar persoană publică, Plahotniuc a avut o creştere spectaculoasă pe scena  politică din Moldova recent.

Tabăra liberal-democraţilor, condusă de Filat s-a ales în conducerea Parlamentului cu a doua funcţie de vicepreşedinte. Aceasta i-a revenit prin vot Lilianei Palihovici. Cea de-a treia funcţie de vicepreşedinte a rămas liberă, fiind rezervată comuniştilor aflaţi acum în opoziţie.

Şefii PCRM au cerut însă o pauză, până la 17 ianuarie, pentru a decide dacă şi pe cine propun pentru acest fotoliu.

Scenarii pentru viitorul şef de stat

În tabăra proeuropeană se fac deja cărţile şi pentru Preşedinţie. Surse din rândul AIE au declarat pentru „Adevărul" că, cel mai probabil, Marian Lupu va fi ales de parlamentari în funcţia de şef al statului. În aceste condiţii, fotoliul de preşedinte al Legislativului va fi ocupat de liberalul Mihai Ghimpu.

Pentru a alege preşedintele Moldovei, coaliţia are nevoie de 61 de voturi, cu două mai mult decât numărul de deputaţi de centru-dreapta din Parlament. În aceste condiţii, AIE ar trebuie să „fure" două mandate de la comunişti sau să modifice procedura de alegere a preşedintelui. 

"Ne cerem scuze de la cetăţeni pentru perioada de incertitudine politică."
Vlad Filat
prim-ministru demisionar

7 miniştri PLDM şi câte 5 pentru democraţi şi liberali

PLDM-ul condus de Vlad Filat se va alege cu şapte funcţii de ministru în viitorul Guvern. Democraţii lui Marian Lupu vor deţine cinci portofolii similare, la fel ca şi liberalii lui Ghimpu. Potrivit unor surse din cadrul AIE, Vlad Filat are mari şanse să-şi păstreze funcţia de prim-ministru al Moldovei.

Totodată, majoritatea miniştrilor din Guvernul recent demisionar vor rămâne pe aceleaşi funcţii. Şefii actualei guvernări au evitat ieri să dea mai multe amănunte referitoare la acordul de formare a alianţei şi la împărţirea celorlalte funcţii în stat.

Până acum, cele mai multe discuţii între cele trei formaţiuni politice pe această temă au fost legate de distribuirea funcţiilor-cheie în structurile de forţă: Procuratură, Serviciul de Informaţii şi Securitate, Anticorupţie şi Ministerul de Interne.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite