Lupta Coreei de Sud pentru a deveni unul dintre principalii furnizori de arme din lume
0Coreea de Sud se folosește de un contract de armament cu Polonia în valoare de 13,7 miliarde de dolari - cel mai mare încheiat vreodată de Seul - pentru a pune bazele unui conglomerat militar-industrial care, speră companiile de apărare ale celor două națiuni, va alimenta foamea de arme a Europei în viitor, scrie Reuters.
Vânzările de arme ale Coreei de Sud au sărit la peste 17 miliarde de dolari în 2022, de la 7,25 miliarde de dolari în anul precedent, potrivit ministerului său al apărării, în timp ce țările occidentale s-au grăbit să înarmeze Ucraina, iar tensiunile au crescut în alte puncte fierbinți, cum ar fi Coreea de Nord și Marea Chinei de Sud.
Acordul de armament cu Polonia, un membru cheie al NATO, a inclus anul trecut sute de lansatoare de rachete Chunmoo, tancuri K2, obuziere autopropulsate K9 și avioane de luptă FA-50. Valoarea tranzacției și numărul de arme implicate au făcut ca aceasta să iasă în evidență chiar și printre cei mai mari jucători din domeniul apărării din lume.
Oficialii sud-coreeni și polonezi spun că parteneriatul lor îi va ajuta să cucerească piața europeană de armament chiar și dincolo de războiul din Ucraina, Seulul furnizând arme de înaltă calitate mai rapid decât alte țări, iar Polonia oferind capacitatea de producție și un canal de vânzări în Europa.
Reuters a vorbit cu 13 directori de companii și oficiali guvernamentali, inclusiv cu cei direct implicați în acord, care au declarat că înțelegerea oferă un model pentru utilizarea parteneriatelor și consorțiilor internaționale public-private pentru a extinde raza de acțiune a Seulului și pentru a-și atinge ambiția de a fi unul dintre cei mai mari furnizori de arme din lume.
"Republica Cehă, România, Slovacia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania și alții se gândeau să cumpere produse de apărare doar din Europa, dar acum este mai bine cunoscut faptul că se poate cumpăra la un preț scăzut și se poate livra rapid de la companii coreene", a declarat Oh Kyeahwan, director la Hanwha Aerospace, care a fost implicat în afacerea cu Polonia.
Companiile sud-coreene nu dezvăluie prețurile unitare pentru armele lor, care sunt adesea vândute împreună cu vehicule de sprijin și piese de schimb.
Hanwha Aerospace deținea deja o cotă de 55% din piața globală de obuziere - cifră care va crește la o cotă estimată la 68% odată cu afacerea din Polonia, potrivit unei cercetări efectuate de NH Research & Securities.
Acordul a stabilit consorții de companii sud-coreene și poloneze care vor construi armele, vor asigura mentenanța avioanelor de luptă și vor oferi cadrul pentru a aproviziona în cele din urmă și alte state europene, a declarat Lukasz Komorek, director al Biroului de proiecte de export din cadrul Grupului polonez de armament (PGZ), deținut de stat.
Aceasta va include construirea de arme sud-coreene pe bază de licență în Polonia, au declarat oficiali de la Seul și Varșovia. Planurile prevăd ca 500 din 820 de tancuri și 300 din 672 de obuziere să fie construite în fabricile poloneze începând cu 2026.
"Nu vrem să jucăm doar rolul de subcontractant, furnizor de transfer tehnologic și cumpărător", a declarat Komorek. "Împreună putem să creăm sinergia și să ne folosim experiența pentru a cuceri piețele europene."
Sash Tusa, analist în domeniul apărării și aerospațial la Agency Partners, cu sediul în Marea Britanie, a declarat că, deși ambele țări au industrii de apărare bine stabilite, planurile pe termen lung se vor confrunta cu obstacole. Vânturile politice s-ar putea schimba, a spus el, reducând cererea pentru arme precum obuziere și tancuri.
Chiar dacă producția și cererea se mențin, țările europene ar putea dori să încheie propriile acorduri cu Coreea de Sud, după modelul celor încheiate cu Polonia - acorduri de coproducție care ar putea crea locuri de muncă și ar stimula industria, a spus Tusa.
"Ar putea funcționa pentru unele țări la un volum foarte, foarte mic", a adăugat el despre vânzările de arme sud-coreene intermediate de Polonia, discutând despre provocările cu care s-ar putea confrunta operațiunea comună.
Livrare rapidă
La o fabrică Hanwha Aerospace de pe coasta sudică a Coreei de Sud, șase roboți uriași automatizați și peste 150 de lucrători în producție produc K9 de 47 de tone destinate Poloniei.
Tunurile autopropulsate folosesc muniție de 155 mm la standardul NATO, au sisteme computerizate de control al focului, sunt concepute pentru a se integra cu ușurință în rețelele de comandă și control și oferă performanțe comparabile cu opțiunile occidentale mai scumpe. Puteri importante precum Australia și India le operează.
Pentru a satisface cererea, compania se așteaptă să mai adauge aproximativ 50 de lucrători și mai multe linii de producție, a declarat directorul de producție Cha Yong-su în timpul unui turneu recent. Roboții se ocupă de aproximativ 70% din lucrările de sudură pe un K9 și sunt esențiali pentru extinderea capacității, a spus el. Aceștia funcționează în medie opt ore pe zi, dar pot lucra non-stop dacă este necesar.
"Practic, putem satisface orice cantitate de comenzi doriți", a spus Cha.
Oferta Coreei de Sud de a furniza arme mai repede decât aproape oricine a fost un considerent cheie, spun oficialii polonezi. Primul transport de 10 K2 și 24 de K9 a sosit în Polonia în decembrie, la doar câteva luni după ce au fost semnate acordurile, iar de atunci au mai fost livrate cel puțin cinci tancuri și 12 obuziere suplimentare.
În schimb, Germania, un alt mare producător de armament, nu a livrat încă niciunul dintre cele 44 de tancuri Leopard noi comandate de Ungaria în 2018, a declarat Oskar Pietrewicz, analist senior la Institutul polonez pentru afaceri internaționale.
"Interesul țărilor pentru oferta Coreei de Sud ar putea crește, având în vedere capacitatea limitată de producție a industriei de apărare din Germania, care este un furnizor major de arme în regiune", a spus el.
Executivii din industria de armament din Coreea de Sud spun că acesta va fi un argument de vânzare pentru viitorii clienți.
O relație strânsă între armata sud-coreeană și industria sa de armament le permite să rearanjeze comenzile interne pentru a face loc pentru producția de export și să extindă producția în baza de producție foarte industrializată a țării, au declarat oficialii.
"Ei pun cap la cap în câteva săptămâni sau luni lucruri care nouă ne-ar lua ani de zile", a declarat un executiv european din industria de apărare, vorbind sub rezerva anonimatului din cauza sensibilității subiectului.
Tensiunile constante cu Coreea de Nord înseamnă că liniile de producție militară ale Sudului sunt în funcțiune, iar armele sale au fost dezvoltate, testate și actualizate în situații de mare presiune, a declarat Cho Woorae, vicepreședinte pentru afaceri globale și strategie la Korea Aerospace Industries.
Coreea de Sud și-a promovat armele către Polonia înainte de război, dar invazia Ucrainei - pe care Rusia o numește "operațiune specială" - a crescut interesul Poloniei, a declarat Kim Hyoung Cheol, director adjunct la Defense Acquisition Program Administration (DAPA).
După ce ministrul polonez al apărării a vizitat Polonia în mai 2022 pentru a observa armele sud-coreene, iar Yoon Suk Yeol s-a întâlnit cu președintele polonez Andrzej Duda în marja summitului NATO din luna iunie a aceluiași an, s-a pregătit terenul pentru uriașa afacere care a fost finalizată o lună mai târziu, a spus Kim.
Armele Coreei de Sud sunt concepute pentru a fi compatibile cu sistemele SUA și NATO - un alt argument de vânzare. Țara este al treilea cel mai mare furnizor de arme pentru NATO și statele membre ale acesteia, reprezentând 4,9% din achizițiile de arme, potrivit Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI).
Această cifră este cu mult în urma Statelor Unite, care reprezintă 65%, și a Franței, cu 8,6%.
Producția comună
Oficialii de la Seul au declarat pentru Reuters că au propus Poloniei să producă arme sud-coreene acolo, pentru a le putea livra mai ușor clienților europeni.
"Guvernul coreean promovează diplomația militară și cooperarea în domeniul apărării, astfel încât relația cu țara cumpărătoare să se poată dezvolta în diverse parteneriate, dincolo de o relație vânzător-cumpărător", a declarat Ministerul sud-coreean al Apărării într-o declarație.
Ministerul polonez al Apărării Naționale nu a răspuns la o solicitare scrisă de comentarii.
Oh a declarat că Hanwha Aerospace operează cu succes acorduri de schimb de tehnologie în India, Egipt și Turcia.
"Din acest motiv, nu cred că există prea multe motive de îngrijorare în ceea ce privește capacitatea", a spus el.
Afacerea cu arme din 2022 a început cu semnarea de către companiile sud-coreene a unui acord-cadru cu guvernul polonez. Aceste companii au format consorții cu PGZ și filialele sale, care au semnat acordul final cu guvernul polonez, a spus el.
"Avem o singură entitate, un singur consorțiu mare care reprezintă întregul proiect din perspectiva industriei", a declarat Komorek, menționând că acordul a cuprins mai multe proiecte.
Agenda pentru un deceniu
În ultimul an, Coreea de Sud a lansat prima sa rachetă spațială de producție proprie, a asistat la zborul inaugural al avionului de luptă KFX, proiectat pe plan intern, și a anunțat tranzacții în valoare de miliarde de dolari.
"Pentru majoritatea celorlalte țări, aceasta ar fi o agendă pentru un deceniu", a declarat pentru Reuters un executiv de la o firmă europeană de apărare, sub protecția anonimatului din cauza sensibilității subiectului. "Noi am subestimat Coreea de mult timp".
Yoon a declarat luna trecută pentru Reuters că Coreea de Sud și-ar putea extinde sprijinul pentru Kiev dincolo de ajutorul umanitar și economic, dacă Ucraina va fi supusă unui atac civil pe scară largă.
De atunci, Seulul a aprobat cel puțin unele componente de arme sud-coreene pentru a fi folosite în Ucraina.
Vânzările țării în Asia - care au reprezentat 63% din exporturile sale în domeniul apărării în perioada 2018-2022, potrivit SIPRI - au loc pe fondul acumulării regionale de armament determinată de preocupările de securitate și de rivalitatea dintre SUA și China.
Coreea de Sud își dezvoltă avionul de luptă KFX cu Indonezia, iar liderii polonezi au semnalat interesul pentru acest proiect. Malaezia a cumpărat în acest an avioane FA-50 în valoare de aproape 1 miliard de dolari, iar Seulul este în cursă pentru a câștiga un contract de 12 miliarde de dolari pentru furnizarea următorului vehicul de luptă pentru infanterie al Australiei.
"Țările asiatice ne văd ca pe un partener foarte atractiv pentru acordurile de apărare, deoarece toți încercăm să ne protejăm împotriva tensiunilor în creștere", a declarat un diplomat de la Seul. "Suntem un aliat al SUA, dar nu SUA".