„Lovitura secolului“: SUA şi Germania au spionat peste 120 de ţări prin intermediul unei companii elveţiene. Dezvăluiri despre operaţiunea „Rubicon“
0Serviciile secrete americane şi cele germane au spionat pe parcursul a câteva decenii peste o sută de ţări prin intermediul unei companii elveţiene specializate în echipamente criptografice, dezvăluie marţi trei instituţii de presă, potrivit AFP.
Înfiinţată în 1952 de omul de afaceri suedez Boris Hagelin, compania Crypto AG s-a impus ca lider pe piaţa echipamentelor criptografice, oferind servicii pentru mai mult de 120 de ţări până recent, notează „The Washington Post“ într-o anchetă efectuată împreună cu postul de televiziune german ZDF şi radioteleviziunea elveţiană SRF.
Printre clienţii săi figurează „Iranul, junte militare din America Latină, India şi Pakistan, chiar şi Vaticanul“, subliniază cotidianul american.
Dar Crypto AG a intrat sub controlul CIA în 1970, în baza unui „parteneriat extrem de confidenţial“ cu BND, serviciul german de informaţii. Dacă BND s-a retras din acest parteneriat la începutul anilor ’90, CIA şi-a continuat operaţiunile prin intermediul Crypto AG până în 2018.
Cele două agenţii de contraspionaj „au modificat echipamente ale societăţii în scopul de a descifra uşor codurile utilizate de ţările (cliente) pentru a transmite mesaje criptate“.
Ele au supravegheat astfel criza ostaticilor de la Ambasada SUA de la Teheran în 1979, au furnizat Marii Britanii informaţii despre armata argentiniană în timpul Războiului Malvinelor din 1982, au fost la curent cu campaniile de asasinate duse contra unor dictatori sud-americani şi au surprins oficiali libieni felicitându-se după atentatul de la o discotecă din Berlinul de Vest în 1986 soldat cu moartea a doi soldaţi americani, scrie „The Washington Post“.
Operaţiunea, numită „Thesaurus“, apoi „Rubicon“, a fost „lovitura secolului“ în materie de informaţii, după cum se felicită CIA într-un raport din 2004 consultat de autorii anchetei. Aceştia din urmă au avut totodată acces la documente colectate de serviciile germane în 2008.
Contactate, CIA şi BND nu au dorit să comenteze această investigaţie jurnalistică, dar nici nu au negat autenticitatea documentelor, potrivit „The Washington Post“.
Fost coordonator al serviciului german de informaţii, Bernd Schmidbauer a confirmat pentru ZDF existenţa acestei operaţiuni, apreciind că „Rubicon a făcut lumea un pic mai sigură“.
Compania suedeză Crypto International, care a achiziţionat Crypto AG, a apreciat această investigaţie drept „foarte alarmantă“ şi a dat asigurări că „nu are nicio legătură cu CIA sau BND“.
Autorităţile elveţiene au anunţat la rândul lor că au lansat o „cercetare“ pe acest subiect la 15 ianuarie.
Crypto AG a mai fost acuzată în trecut de legături cu serviciile secrete americane, îndeosebi cu NSA.