Lobbyist israeliano-canadian, angajat de junta din Myanmar: „Vor să iasă din viaţa politică, dar este un proces”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Un lobbyist israelo-canadian angajat de junta militară din Myanmar a declarat, sămbătă, că generalii care au preluat conducerea ţării sunt dornici să iasă din viaţa politică după lovitura militară şi caută să îmbunătăţească relaţiile cu SUA în timp ce vor să ia distanţă faţă de China, relatează Reuters.

Ari Ben-Menashe, un fost oficial israelian de informaţii, care l-a reprezentat şi pe fostul preşedinte al statului Zimbabwe, Robert Mugabe (1987 - 2017, înlăturat prin lovitură de stat), a mai spus şi că generalii birmani vor să-i repatrieze pe musulmanii rohingya refugiaţi în Bangladesh.

În cadul unui interviu telefonic, Ben-Menashe, care are o firmă de avocatură, Dickens & Madson, în Canada, a spus că a fost angajat pentru a deschide de canale de comunicare cu ONU şi alte ţări care „i-au înţeles greşit” pe generalii ce au condus lovitura de stat din februarie.

El a declarat că Suu Kyi, liderul de facto al ţării din 2016 încoace, s-a apropiat prea mult de China.

„Există o reală înclinaţie de a merge în direcţia Vestului şi a SUA prin contrast cu încercările de apropiere de chinezi. Ei nu vor să fie o marionetă a Chinei”, a spus acesta.

Administraţia Biden a denunţat lovitura de stat şi a impus sancţiuni asupra liderilor militari. Un oficial al Departamentului de Stat american nu a dorit să comenteze aceste declaraţii.

Ben-Menashe a explicat că se află în Coreea de Sud după o vizită în Myanmar unde a semnat o înţelegere cu ministrul apărării, generalul Mya Tun Oo, prin care să primească un onorariu dacă obţine ridicarea sancţiunilor americane.

Guvernul militar din Myanmar nu a răspuns unor apeluri telefonice pentru a comenta afirmaţiile lobbyistului.

Ben-Menashe a mai spus că a fost însărcinat să contacteze Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite pentru le obţine sprijinul în vederea unui plan de a repatria minoritatea musulmană rohingya -în 2016 şi 2017, sute de mii de musulmani rohingya au fugit din calea soldaţilor care au ucis, violat şi incendiat case.

Sute de mii de oameni au protestat în Myanmar cerând eliberarea liderilor guvernului civil şi respectarea rezultatelor alegerilor din noiembrie, când partidul lui Suu Kyi a obţinut o victorie covârşitoare.

Ben-Menashe a explicat că junta poate dovedi măsluirea voturilor şi faptul că minorităţile etnice au fost oprite să voteze. El n-a furnizat însă probe pentru aceste afirmaţii. Observatorii electorali nu au găsit nereguli importante.

Acesta a adăugat că, în cursul celor două vizite ale sale în ţară de la lovitura de stat, nu a observat că „tulburările ar fi prea extinse”, şi că mişcarea de protest nu se bucură de susţinerea majorităţii populaţiei.

Ben-Menashe a subliniat că protestele sunt gestionate de poliţie, nu de soldaţi, deşi imaginile şi clipurile cu soldaţi înarmaţi spun altceva. El şi-a exprimat opinia că armata este în cea mai bună postură să supravegheze o întoarcere la democraţie.

„Vor să iasă din viaţa politică, dar este un proces”, a argumentat el.

Vineri, o delegaţie specială ONU a cerut Consiliului de Securitate să ia măsuri împotriva juntei militare după ce peste 50 de manifestanţi au fost ucişi, inclusiv după ce forţele de ordine au folosit muniţie reală.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite