Liderii chinezi îşi „exportă“ averile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele chinez Xi Jinping. FOTO Reuters
Preşedintele chinez Xi Jinping. FOTO Reuters

Rudele celor mai influenţi lideri chinezi, printre care preşedintele Xi Jinping şi fostul premier Wen Jiabao, au folosit paradisuri fiscale pentru a-şi ascunde o parte a averii deţinute de rudele lor, dezvăluie, miercuri, o reţea de jurnalişti de investigaţie, relatează AFP.

Potrivit documentelor financiare obţinute de Consorţiul independent al jurnaliştilor de investigaţie (ICIJ), cu sediul la Washington, aproape 22.000 de clienţi originari din China sau din Hong Kong au legături cu firme offshore din paradisuri fiscale. 

Ancheta jurnalistică  arată că 90% dintre clienţii Chinei au înfiinţat entităţi offshore în Insulele Virgine Britanice, de cele mai multe ori cu ajutorul unor firme occidentale, printre care băncile elveţiene UBS şi Credit suisse, dar şi a companiei de consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC).

Preşedintele şi fostul premier, vizaţi

Una din firmele înregistrate în Insulele Virgine britanice este deţinută în proporţie de 50% de cumnatul preşedintelui Xi Jinping. Acesta din urmă a promis o campanie dură de eradicare a corupţiei atunci când a venit în fruntea statului, dar rezultatul notabil al acesteia este desfiinţarea unei mişcări sociale care cerea publicarea averilor demnitarilor chinezi. 

Alt personaj de rang înalt prezent în documente este fostul premier Wen Jiabao, al cărui fiu a deţinut până în 2008 o firmă în Insulele Virgine britanice pe care a creat-o cu ajutorul filialei Credit Suisse din Hongkong. 

22.000 de clienţi originari din China sau din Hong Kong au legături cu firme offshore din paradisuri fiscale

Alte documente o implică pe fiica fostului premier într-un scandal mai vechi în care JP Morgan Chase a fost acuzată de acte de corupţie pentru extinderea influenţei pe piaţa chineză. Reţelele şi afacerile transfrontaliere sunt imense, sumele puse în joc la fel. 

Astfel de companii şi trusturi „pot să nu fie atât de ilegale“, dar acoperă în cele mai multe cazuri „conflicte de interese şi folosirea relaţiilor la nivelul Guvernului“, a explicat pentru ICIJ Minxin Pei, profesor la Claremont McKenna College. Dezvăluirile intervin la câteva zile după publicarea la Hong Kong a unei scrisori semnate de Wen Jiabao în care acesta îşi susţine "nevinovăţia" după informaţiile publicate anul trecut despre familia sa şi se apără de acuzaţiile privind comiterea oricărei ilegalităţi.

 

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite