Libia: mareşalul Haftar anunţă că a preluat puterea. Reacţia guvernului recunoscut la nivel internaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul de Uniune Naţională (GNA), cu sediul la Tripoli, a denunţat marţi o nouă „lovitură de stat” din partea mareşalului Khalifa Haftar, care a anunţat că dispune de „mandat din partea poporului” pentru a conduce de unul singur Libia, o ţară în haos, transmite AFP.

Acuzat de detractorii săi că vrea să instaureze o nouă dictatură militară în Libia, la aproape un deceniu de la îndepărtarea de la putere a lui Muammar Gaddafi, mareşalul Haftar, care controlează estul, precum şi o parte din sudul acestei ţări din Africa de Nord, a anunţat luni seară transferul puterii către forţele armate pe care le conduce şi faptul că a „acceptat voinţa poporului şi mandatul său”.

Haftar, care dispune totodată de un aşa-zis for legislativ cu sediul la Tobruk, în nord-estul Libiei, nu a precizat din partea cărei instituţii a primit „mandatul”. El nu a explicat nici implicaţiile politice ale anunţului său, şi anume care va fi soarta instituţiilor recunoscute la nivel internaţional, în special Parlamentul şi Guvernul de la Tripoli, în nord-vestul ţării. Potrivit unei surse apropiate mareşalului libian, el se pregăteşte, cel puţin, să anunţe un nou guvern.

Luni seară, Khalifa Haftar a mai anunţat „sfârşitul Acordului Skhirat”, un act semnat în 2015 în Maroc sub egida ONU şi care a pus bazele GNA.

Disperare

Premierul recunoscut la nivel internaţional Fayez al-Sarraj a denunţat o „farsă”. „O nouă lovitură de stat”, a adăugat liderul GNA.

Haftar mai susţinuse, printr-o adresare către popor în 2017, că Acordul Skhirat este „expirat”. În 2014, a declarat cu mare tam-tam preluarea puterii, dar anunţul său a rămas fără urmări.

Mareşalul, care încearcă de un an încoace să învingă pe cale militară Tripoli, vrea, prin ultimul său anunţ, „să disimuleze înfrângerile suferite de miliţiile şi mercenarii săi”, precum şi „eşecul proiectului său dictatorial”, apreciază GNA, făcând aluzie la recentele pierderi ale lui Haftar.

„Decizia lui Haftar de a oficializa controlul direct asupra estului este un semn al disperării sale crescânde faţă de succesele GNA în vest”, comentează Hamish Kinnear, analist la compania de consultanţă Verisk Maplecroft.

Întărite de Turcia, forţele GNA au respins acum două săptămâni forţele pro-Haftar din două oraşe stragetice din vest şi sunt pe cale să preia controlul asupra Tarhoona, cea mai importantă bază din spate a mareşalului, la aproximativ 50 de kilometri sud-est de Tripoli.

Moscova susţine că nu aprobă demersul

De-a lungul anilor, ingerinţele armate străine au exacerbat conflictul libian, cu Emiratele Arabe Unite şi Rusia de partea lui Haftar şi Turcia de partea Tripoli.

Marţi, Moscova s-a distanţat la nivel declarativ de demersul mareşalului. „Nu aprobăm declaraţia”, a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

Washingtonul şi Uniunea Europeană au condamnat la rândul lor această iniţiativă unilaterală.

„Pentru noi, acordul politic libian şi instituţiile care decurg din el rămân singurul cadru”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU Stéphane Dujarric.

În mesajul său de condamnare a anunţului, GNA îl mai acuză pe Haftar că „s-a întors împotriva instanţelor politice paralele” şi i-a invitat pe „aleşii” de la Tobruk să se alăture celor de la Tripoli.

Prin acest anunţ, Haftar vrea să se impună ca singur interlocutor în est şi să excludă orice actor favorabil dialogului, conchide Emad Badi, expert la Atlantic Council.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite