Liban: O nouă tentativă eșuată, a opta la număr, de alegere a unui președinte

0
Publicat:

Deputații libanezi au avut, joi, cea de-a opta sesiune fără a reuși să aleagă un președinte pentru această țară, care a rămas fără șef de stat de o lună și condusă de un guvern interimar care nu este capabil să țină în frâu colapsul economic, relatează AFP.

Liban Hezbollah
Libanul a rămas fără șef de stat de o lună. Foto: Arhivă

  Moawad, fiul fostului preşedinte Rene Moawad, asasinat în anul 1989, susţinut de tabăra anti-Hezbollah, a obţinut, joi, 37 de voturi, departe de cele 86 necesare pentru a fi ales în primul tur sau de cele 65 de voturi necesare într-un al doilea tur, conform Agerpres.

Cincizeci şi doi de deputaţi, inclusiv din tabăra pro-Hezbollah, au votat în alb. Alţi deputaţi au notat pe buletinele de vot sloganuri sau nume fanteziste, printre care cel al preşedintelui ales al Braziliei, Lula

Moawad este considerat apropiat de Statele Unite. Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a afirmat că își dorește un preşedinte care să nu fie supus Washingtonului. Grupul şiit susține că doreşte să ajungă la un candidat de consens, pe care nu l-a numit încă. 

Însă analiştii politici sunt de părere că Hezbollah îl susţine pe fostul deputat şi ministru pro-sirian Sleiman Frangie. Numele comandantului-şef al armatei, Joseph Aoun, este menţionat ca un posibil candidat de compromis. 

Parlamentul s-a reunit deja de opt ori de la sfârşitul lui septembrie, fără succes, iar data următoarei sesiuni a fost fixată pentru 8 decembrie. 

Alegerea unui preşedinte ar putea dura luni de zile, aşa cum s-a întâmplat atunci când Michel Aoun a fost ales în anul 2016, după o perioadă de 29 de luni de vacantare a funcţiei la vârful statului. Michel Aoun a părăsit palatul prezidenţial la 30 octombrie, în ajunul expirării mandatului său, fără un succesor desemnat.

 În cadrul actualului sistem confesional de împărţire a puterii, preşedinţia republicii este rezervată unui creştin maronit. 

De la sfârşitul lui 2019, economia libaneză este în plin colaps, iar autorităţile nu au ajuns încă la un consens cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru a scoate ţara din criză.

 De la 1 noiembrie, ţara este condusă de un guvern demisionar, care este responsabil doar de afacerile curente şi nu poate lua hotărâri importante  

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite