Guvernul sirian a anunţat că este pregătit pentru întoarcerea refugiaţilor din Liban

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Potrivit ministrului sirian de interne Mohammed Khaled Rahmon, autorităţile au creat „toate condiţiile necesare” pentru aceasta.

Siria este pregătită să înceapă repatrierea cetăţenilor săi refugiaţi pe teritoriul libanez, conform agenţiei siriene de ştiri SANA , care îl citează pe ministrul sirian de interne Mohammed Khaled Rahmon a cărui declaraţie în acest sens a fost făcută la o întâlnire cu ministrul interimar libanez pentru persoanele strămutate, Issam Sharaf al-Din.

Potrivit acestuia, autorităţile siriene au creat „toate condiţiile necesare” pentru întoarcerea refugiaţilor în patria lor. În special, el a subliniat că poate reveni în ţară orice persoană care posedă un document care confirmă cetăţenia siriană, inclusiv un paşaport expirat. Deţinătorii unor astfel de documente nu ar trebui să facă obiectul unor controale suplimentare la trecerea frontierei. Rahmon a subliniat, de asemenea, că refugiaţilor li se permite să intre împreună cu copiii născuţi în afara Siriei.

În ultimele luni, autorităţile libaneze au afirmat în repetate rânduri necesitatea rezolvării problemei repatrierii refugiaţilor dintr-o ţară vecină. Astfel, la 2 iulie, preşedintele Republicii, Michel Aoun, la o întâlnire cu participanţii la şedinţa consultativă a Ligii Statelor Arabe de la Beirut, a recunoscut că Libanul „nu mai poate suporta singur povara grea a prezenţei a 1,5 milioane de refugiaţi sirieni”. Potrivit informaţiilor furnizate de şeful statului, pierderile financiare ale părţii libaneze au ajuns la 9,7 miliarde de dolari din 2011.

Pe 6 iulie, Sharaf ad-Din a anunţat la Beirut un plan elaborat în comun cu autorităţile siriene, conform căruia 15.000 de oameni vor părăsi Libanul în fiecare lună, pentru a reveni în patrie. Potrivit acestuia, „familiilor siriene li se garantează o întoarcere în siguranţă în grupuri mici la locurile lor de reşedinţă”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite