Jurnaliști CNN amendați după un reportaj la locul mascrului din Thailanda

0
Publicat:

CNN a declarat că regretă profund orice suferință cauzată de reportajul său despre tragedia de la o creșă din nord-estul Thailandei, după ce imaginile cu podeaua plină de sânge a clădirii au declanșat o anchetă a poliției și o dezbatere privind modul în care mass-media ar trebui să gestioneze astfel de tragedii, relatează The Guardian. 

37 de persoane au fost ucise în masacrul de la o creșă din Thailanda FOTO AFP
37 de persoane au fost ucise în masacrul de la o creșă din Thailanda FOTO AFP

Reportajul televiziunii americane, care a fost retras între timp, a fost condamnat de Clubul corespondenților străini din Thailanda și de Asociația jurnaliștilor thailandezi, în timp ce poliția a lansat o anchetă privind acuzațiile potrivit cărora echipa de filmare a intrat la locul crimei fără autorizație.

Adjunctul șefului poliției naționale, Surachate Hakparn, a declarat duminică seara că ofițerii au constatat că echipa nu a avut intenția de a încălca proprietatea, deși jurnaliștii au fost amendați pentru că au lucrat cu o viză de turist.

Într-o înregistrare video postată luni, Anna Coren, un reporter australian, și Daniel Hodge, un cameraman britanic, și-au cerut scuze familiilor victimelor și poporului thailandez. Vizele celor doi jurnaliști au fost retrase și vor părăsi Thailanda în cursul zilei de azi. 

Această chestiune a condus la întrebări privind etica mass-media atunci când relatează astfel de tragedii șocante și extrem de sensibile.

Treizeci și șapte de persoane au fost ucise, majoritatea copii mici, atunci după ce un fost ofițer de poliție a deschis focul și a înjunghiat oameni într-un atac care a început într-un centru preșcolar din Uthai Sawan. Atacatorul a părăsit apoi grădinița, s-a îndreptat cu mașina spre trecători și a tras în ei, apoi s-a întors acasă, unde și-a împușcat soția, copilul și pe el însuși.

Incidentul, care a avut loc joi, a îngrozit Thailanda și a atras atenția presei din întreaga lume.

Danaichok Boonsom, director la Biroul municipalității din Uthai Sawan, care ar fi depus o plângere la poliție ca răspuns la reportajul CNN, a declarat presei: „Vreau ca ei să fie respectuoși cu noi. Ei nu ar trebui să facă orice vor să facă sau să se gândească doar la obținerea ratingului. Zona era în doliu”, a adăugat el, în comentariile transmise de PPTV. „De ce trebuie să facă asta? Pentru ce este?”.

Strănepotul de doi ani al lui Danaichok s-a aflat printre cei uciși în atac..

Clubul Corespondenților Străini din Thailanda a declarat într-un comunicat publicat înainte ca poliția să încheie investigațiile, că CNN ar trebui să răspundă la o întrebare simplă: „Echipele lor s-ar fi comportat la fel dacă se aflau la locul unei crime grave din Statele Unite?”.

Acuzațiile potrivit cărora echipa a intrat fără permisiune au apărut după ce o imagine, distribuită pe rețelele de socializare, îi arată pe jurnaliști cățărându-se pe un mic zid și sărind banda de poliție pentru a ieși din pepinieră. De asemenea, asociațiile de media au declarat că în clădire li s-a interzis accesul jurnaliștilor. 

CNN a declarat că banda de delimitare a poliției nu era prezentă atunci când echipa sa a intrat și că au primit permisiunea din partea oficialilor Departamentului de Sănătate. Dacă ar fi știut că acest lucru nu era suficient, nu ar fi intrat înăuntru, se arată într-o declarație a trustului. „Regretăm profund orice supărare sau ofensă pe care reportajul nostru ar fi putut să o provoace, precum și pentru orice neplăceri aduse poliției thailandeze într-un moment atât de anevoios pentru țară”.

CNN a a precizat că echipa sa a intrat în clădire pentru „a obține o impresie mai completă a ceea ce s-a petrecut în interior și pentru a umaniza amploarea tragediei”.

Cu toate acestea, mulți au pus la îndoială justificarea. Asociația jurnaliștilor thailandezi a declarat că, chiar dacă a fost acordată permisiunea, echipele și conducerea acestora „ar fi trebuit să-și exercite judecata”. Imaginile difuzate de CNN conțineau materiale grafice fără un apel clar la interesul public, a spus aceasta.

Clubul Corespondenților Străini a declarat că a fost consternat de aceste imagini. Thailanda, a adăugat acesta, are „o istorie dificilă în ceea ce privește imaginile nepotrivite de violență și abuz în mass-media”, dar în ultimii ani s-au făcut mari progrese pentru a rezolva această problemă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite