Jocul duplicitar a lui Erdogan. Ucraina şi Turcia construiesc un centru comun de mentenanţă a dronelor Bayraktar, fapt ce l-ar putea enerva pe Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drona trucească Bayraktar
Drona trucească Bayraktar

Ucraina şi Turcia au semnat un memorandum de cooperare privind construirea unui centru comun de mentenanţă şi instruire pentru operarea dronelor Bayraktar, a comunicat serviciul de presă al preşedinţiei de la Kiev.

„Am aşteptat acest moment de foarte mult timp. Este un eveniment important pentru noi”, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, care a asistat la ceremonia semnării, miercuri, a documentului de către ministrul apărării ucrainean Andrii Taran şi directorul general al companiei Baykar, Haluk Bayraktar.

Zelenski i-a mulţumit în mod special preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan pentru materializarea acestui proiect.

Armata ucraineană dispune deja oficial din 2020 de o flotă de 12 drone de luptă Bayraktar, care fac parte din dotarea forţelor aeriene şi marinei ucrainene în scopul consolidării capacităţilor de apărare în cazul unui atac rusesc la Marea Neagră.

Conform documentului, Bayraktar va construi pe terenurile de lângă Vasilkov (în apropiere de Kiev) deţinute de Ministerul ucrainean al Apărării un centru de mentenanţă şi de modernizare a dronelor.

Acest centru se va ocupa şi de instruirea personalului care va opera dronele Bayraktar. Cele două părţi planifică să deschidă cu timpul o serie de astfel de centre în mai multe locuri din Ucraina.

Următoarea etapă, conform Ministerului Apărării ucrainean, vizează construcţia în comun cu Turcia a unor astfel de drone pe teritoriul Ucrainei. Bayraktar intenţionează să investească propriile fonduri în construcţia unei fabrici pentru producerea unor astfel de drone în Ucraina, unde vor lucra specialişti ucraineni, conform ukr.net.

În noiembrie 2018, Ucraina a cumpărat de la Turcia drone Bayraktar în valoare de 69 milioane de dolari, contractul incluzând şase drone de luptă, două staţii de dirijare şi 200 de rachete ghidate, potrivit agenţiei de presă citate.

Luna aceasta, ministrul ucrainean al apărării a anunţat că Kievul intenţionează să cumpere 24 de noi Bayraktar TB2 în următoarele luni, în timp ce statul ucrainean anticipează deja producerea de drone de concepţie turcă pe teritoriul său.

Acest tip de drone de atac şi-au câştigat popularitatea în Ucraina după utilizarea lor masivă acum un an de către Azerbaidjan la neutralizarea artileriei tradiţionale şi a trupelor de infanterie armene în Nagorno-Karabah.

Statul major ucrainean nu ascunde faptul că şi-ar dori să preia din experienţa azerilor, care au reuşit să recâştige controlul asupra unui teritoriu care le scăpa de 30 de ani, afirmă observatori de la Kiev, citaţi de RFI.fr.

Rusia, angajată în discuţii cu Ankara privind consolidarea cooperării militare, nu vede cu ochi buni achiziţionarea de drone turceşti de către armata ucraineană.

Denis Puşilin, unul dintre liderii separatiştilor din Doneţk şi deci o portavoce a Kremlinului, a declarat că armata ucraineană utilizează deja drone Bayraktar pe linia frontului din Donbas. Nu au fost aduse dovezi în acest sens, iar cuvintele sale ilustrează mai degrabă iritarea rusă şi liniile roşii ale Kremlinului, comentează RFI.fr.

Dintre ţările vecine, Polonia a anunţat în luna mai achiziţionarea de drone Bayraktar, fiind prima ţară NATO care s-a dotat cu acest tip de echipament. În ultimele zile, Ankara a anunţat livrarea de drone de luptă Regatului Maroc.

Jocul duplicitar al preşedintelui Erdogan

După întâlnirea de săptămâna trecută de la Soci cu omologul său rus Vladimir Putin, preşedintele turc Recept Erdogan a anunţat că ţara sa ar putea construi împreună cu Rusia avioane de luptă şi submarine. Turcia a cumpărat deja rachete de tip S-400 de la ruşi, ceea ce i-a atras sancţiuni din partea americanilor. 

Istoric vorbind, Rusia şi Turcia au fost mereu în adversitate şi s-au ciocnit pe teren geopolitic. Putin şi Erdogan sunt în acelaşi timp adversari şi parteneri. O situaţie paradoxală, dacă ne gândim că pe diferite fronturi, de exemplu în Siria, în Libia sau în contextul conflictului din Nagorno Karabah, Rusia şi Turcia şi-au plasat oamenii în tabere opuse. Şi totuşi, Putin şi Erdogan au în comun diverse interese, printre altele acela de a crea un front comun împotriva americanilor.

Recep Tayyip Erdogan este un veritabil echilibrist în politica sa externă. Îşi poate modifica atitudinea de la o zi la alta, îşi surprinde deseori aliaţii cu deciziile sale. Erdogan îi testează pe americani şi pe aliaţi, ca să vadă până unde îşi poate permite să meargă cu derivele, provocările şi autonomia sa strategică.

S-ar putea într-adevăr ca Biden să ia cele mai aspre sancţiuni împotriva aliatului turc într-un context de reconfigurare a multor alianţe. La Washington nu a fost încă digerată politic retragerea americană din Afganistan. Iar faptul că după plecarea soldaţilor americani Turcia le-a întins o mână talibanilor şi s-a oferit să asigure securitatea aeroportului de la Kabul nu este de natură nici el să trezească entuziasm la Washington.

Turcia lui Erdogan practică un joc politic tulbure, duplicitar, după modelul pakistanez sau după cel al Qatarului. Nici aliat al Occidentului, nici adversar declarat, nici aliat al Rusiei, nici adversar declarat. Occidentul este încă prea puternic pentru a fi înfruntat frontal, dar dacă s-ar prăbuşi total Erdogan ar saluta sincer, împreună cu alţi autocraţi, precum Vladimir Putin.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite