Japonia emite un nou avertisment privind un „mega-cutremur” devastator

0
Publicat:

Guvernul japonez a lansat un avertisment alarmant, estimând daune economice catastrofale și aproape 300.000 de victime în urma unui viitor „mega-cutremur” ce ar putea lovi arhipelagul nipon, conform unui raport publicat luni.

Dezastul lăsat în Japonia de cutremurul din 2011/ FOTO: AFP
Dezastul lăsat în Japonia de cutremurul din 2011/ FOTO: AFP

Japonia se află pe „Cercul de Foc al Pacificului”, o zonă seismică majoră ce se întinde de-a lungul marginilor Oceanului Pacific, unde se înregistrează aproximativ 81% dintre cele mai mari cutremure din lume, potrivit Serviciului Geologic al SUA.

Cele patru insule principale ale Japoniei și insulele sale periferice sunt așezate pe cinci plăci tectonice majore și minore ale scoarței terestre – Amur, Ohoțk, Pacific, Marea Filipinelor și Okinawa – care se mișcă lent, iar cutremurele sunt concentrate pe limitele acestora.

Pe 11 martie 2011, Japonia a fost lovită de cel mai mare cutremur înregistrat vreodată în țară, un cutremur de magnitudine 9,0, care a declanșat un tsunami și un accident nuclear, soldându-se cu cel puțin 19.729 de victime.

Ce spune raportul guvernului

În cel mai recent raport elaborat de un grup de lucru guvernamental japonez privind cutremurele, s-a estimat că până la 298.000 de persoane ar putea muri într-un mega-cutremur în falia Nankai Trough, cu o magnitudine între 8 și 9. 215.000 de decese ar putea fi cauzate de valurile tsunami, se arată în raport.

Falia Nankai este situată în largul coastei sudice a Japoniei continentale. Este situată la graniță dintre plăcile Amur, Ohoțk și Marea Filipinelor. Cutremurul din 2011 s-a produs în apropierea Faliei Japonia.

Un cutremur în falia Nankai a lovit Japonia la fiecare 100-150 de ani - iar experții se tem de mult timp că un altul ar putea lovi această zonă în viitorul apropiat. Ultimele cutremure confirmate legate de depresiune au fost înregistrate în 1944 și 1946, lovind regiunea centrală și sud-vestică a țării.

Cu aproape 300.000 de persoane, estimarea actuală a Tokyo privind pierderile potențiale de vieți omenești a scăzut cu 10 % față de raportul anterior publicat în 2012, în timp ce pierderile economice estimate au crescut de la 1 400 de miliarde de dolari la 1 800 de miliarde de dolari.

Guvernul japonez estimează o probabilitate de 70-80% ca un mega-cutremur să aibă loc în următorii 30 de ani. În scenariul cel mai grav, unele regiuni ar putea înregistra cel mai înalt nivel de 7 pe scala seismică a Japoniei, iar valurile tsunami ar putea depăși 30 de metri, potrivit estimărilor oficiale.

Cel mai înalt nivel de pe scala de șapte trepte a Japoniei face imposibil pentru oameni să rămână în picioare, iar clădirile cu rezistență scăzută la cutremure s-ar prăbuși, potrivit Agenției Meteorologice din Japonia.

Publicarea acestui raport vine după ce, vineri, un cutremur de magnitudine 7,7 a lovit Myanmar, provocând zeci de mii de victime, conform estimărilor americane.

O serie de cutremure care au avut loc în 24 de ore în Asia săptămâna trecută a relansat, de asemenea, discuțiile despre cartea japoneză de benzi desenate The Future I Saw (Viitorul pe care l-am văzut), o înregistrare a viselor autorului caricaturist publicată în 1999. Manga a fost numită ulterior „profeție” după ce cititorii au descoperit că, aparent, a prezis cutremurul din 2011.

Dezbaterea a apărut din nou cu privire la ediția completă a cărții, în care desenatorul visează un cataclism în iulie 2025. În banda desenată,

dezastrul lasă o treime din teritoriul Japoniei sub apă, urmare a unei „erupții” a fundului mării între Japonia și Filipine, generând un tsunami de trei ori mai mare decât cel din 2011.

Zece din cele 15 „profeții” menționate în manga sunt considerate a se fi împlinit, conform revistei taiwaneze Global Views Monthly. Printre acestea figurează și pandemia de COVID-19.

Ce spun specialiștii

Nobuo Fukuwa, profesor emerit la Universitatea din Nagoya și membru al grupului guvernamental pentru cutremure spune că „dacă daunele nu sunt reduse, există îngrijorări serioase pentru viitorul țării. Vrem ca guvernul să ia măsuri mai eficiente”.

„Japonia se află într-o zonă seismică extrem de activă și dispune de cea mai densă rețea seismică din lume, astfel încât se pot înregistra multe cutremure”, spune Serviciul Geologic al SUA

„Datele statistice globale arată că aproximativ 20 de cutremure de magnitudine 7 sau mai mari se produc anual, dar momentul, locul și magnitudinea exactă a acestora rămân imprevizibile” , precizează Observatorul din Hong Kong.

Potrivit Kyodo News, guvernul japonez va revizui „planul de prevenire a dezastrelor” pentru a desemna noi regiuni prioritare, pe baza extinderii zonelor de risc de inundație, având în vedere importanța unei evacuări rapide în caz de tsunami.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite