Anchetă după cutremur la singura clădire prăbușită în Bangkok. Patru chinezi au vrut să fure documente
0O clădire de 33 de etaje aflată în construcție în Bangkok, Thailanda, s-a prăbușit vineri, în urma cutremurului de 7,7 grade care a lovit Myanmarul. Până în prezent, 18 persoane au murit, iar 33 de persoane au fost rănite. În plus, 78 de persoane sunt încă dispărute, iar echipele de salvare continuă să caute supraviețuitori printre dărâmături. Autoritățile au deschis o anchetă pentru a stabili cauzele dezastrului.

În ciuda numeroaselor clădiri de tip zgârie-nori din Bangkok, niciun alt imobil nu a suferit daune majore, ceea ce ridică semne de întrebare despre siguranța și standardele de construcție ale clădirii prăbușite.
„Cu siguranță ceva nu era în regulă. Toate celelalte clădiri, chiar și cele în construcție, sunt sigure. Așadar, fie designul a fost greșit, fie construcția a fost greșită, dar este prea devreme pentru a trage concluzii”, a declarat prof. Suchatchavee Suwansawas, inginer civil și politician din partea Partidului Democrat, pentru The Telegraph.
Turnul de 30 de etaje din Bangkok, care urma să găzduiască birouri guvernamentale, era în construcție de 3 ani, cu un cost estimat de 54 de milioane de euro. O firmă de construcții susținută de China este investigată în legătură cu prăbușirea clădirii. Proiectul a fost o colaborare între Italian-Thai Development Plc și China Railway Number 10 (Thailand) Ltd. Cea de-a doua companie este susținută de o firmă chineză numită China Railway Number 10 Engineering Group Company, care deține 49% din acțiuni – cota maximă pe care entitățile străine o pot deține într-o companie thailandeză.
Poliția din Thailanda a reținut duminică patru cetățeni chinezi care încercau să recupereze documente de pe șantierul clădirii prăbușite, aflat într-o zonă restricționată. Unul dintre bărbați a declarat că este managerul de proiect pentru construcția unei clădiri și a explicat documentele sustrase sunt necesare pentru o cerere de despăgubire.
„Cel mai important lucru este standardul materialelor”, a declarat ministrul thailandez al Industriei, Akanat Promphan, care a dezvăluit că a găsit deja „ceva suspect”, fără să ofere alte detalii”. Șefa guvernului a cerut o investigație detaliată, afirmând că are „câteva întrebări în minte” despre modul în care s-a desfășurat construcția și dacă proiectul a respectat normele de siguranță. „Ce s-a întâmplat de când au început lucrările? Cum a fost aprobat proiectul? Nu a fost prima clădire din țară”, a adăugat ea.
Guvernatorul Bangkokului, Chadchart Sittipunt, a anunțat că două clădiri rămân inaccesibile, iar salvatorii încearcă să găsească aproximativ 80 de muncitori prinși sub dărâmături. Bilanțul oficial arată că 18 persoane și-au pierdut viața în capitală.
Primele analize sugerează că prăbușirea ar putea fi legată de probleme structurale. „Prăbușirea unei clădiri poate rezulta din mai mulți factori, cum ar fi proiectarea, construcția și specificațiile materialelor”, a declarat ministrul Industriei, Akanat Promphan.
În plus, sistemul de avertizare prin telefon a ridicat semne de întrebare. Mesajele de alertă au fost transmise cu întârziere, ceea ce ar fi putut contribui la numărul mare de victime. „Problema noastră este că mesajele au fost trimise lent și nu acoperă suficiente persoane”, a recunoscut premierul Shinawatra.
În Myanmar, epicentrul seismului, bilanțul victimelor a depășit 1.700 de morți, conform autorităților locale. Ancheta în Bangkok continuă, iar experții urmează să prezinte concluziile în zilele următoare.