Israelul vrea să elimine și amenițarea Hezbollah de la granița sa cu Libanul

0
Publicat:

Consilierul pentru securitate națională al Israelului a avertizat că statul evreu "nu mai poate accepta" prezența forțelor Hezbollah la granița sa de nord și a declarat că va trebui să "acționeze" dacă acestea vor continua să reprezinte o amenințare, scrie Financial Times.

Hezbollah Liban FOTO Profimedia jpg

Forțele Armate ale Israelului (IDF) susțin că tancuri și un avion de luptă au mai lovită seara,10 decembrie, câteva baze Hezbollah din sudul Libanului, ca răspuns la atacurile repetate ale grupării teroriste din nordul Israelului, scrie Times of Israel.

Un elicopter de atac a lovit o echipă de rachete antitanc a grupării Hezbollah care se pregătea să efectueze un atac în apropierea comunității de nord Yiftah.

Mai multe rachete au fost lansate din Liban în zonele de la graniță în ultimele ore. IDF spune că reacționează cu obuze de artilerie.

Într-un alt incident, IDF susține că au bombardat o zonă din sudul Libanului, în apropierea comunității israeliene din nordul Menara, după ce au identificat mișcări suspecte.

Tensiunile dintre Israel și puternica grupare militantă libaneză susținută de Iran sunt la cote înalte de când a izbucnit războiul dintre Israel și Hamas în urmă cu două luni, cu atacuri repetate de focuri de armă peste graniță.

În ciuda schimburilor frecvente care au dus la victime de ambele părți, Israelul și Hezbollah au evitat până acum să fie antrenate într-un conflict în toată regula, pe fondul unor eforturi diplomatice intense din partea SUA și a altor țări pentru a preveni o escaladare.

Cu toate acestea, Tzachi Hanegbi a declarat sâmbătă, 9 decembrie, că Israelul nu poate accepta o situație în care locuitorii din nordul Israelului, care au fost evacuați în primele săptămâni ale războiului, se tem să se întoarcă în casele lor, deoarece se tem că forța de elită Radwan a Hezbollah ar putea lansa un atac transfrontalier în nordul Israelului, așa cum a făcut Hamas în sud.

"Nu mai putem accepta ca forța Radwan să stea la graniță... . Populația israeliană ... înțelege că situația din nord trebuie să se schimbe. Și se va schimba", a declarat Hanegbi într-un interviu acordat postului de televiziune israelian Channel 12 news.

"Dacă Hezbollah este de acord cu schimbarea pe cale diplomatică, asta este bine, dacă nu - va trebui să acționăm. Va trebui să ne asigurăm că situația din nord este diferită".

Comentariile lui Hanegbi sunt cel mai recent semn al neliniștii Israelului față de înrădăcinarea profundă a Hezbollah în sudul Libanului. Luna trecută, ministrul de externe Eli Cohen a avertizat că există riscul unui război dacă nu se aplică rezoluția 1701 a ONU - o decizie din 2006 care interzice Hezbollahului să intre într-o zonă demilitarizată din sudul Libanului.

Comentariile au fost făcute în timp ce forțele israeliene și Hezbollah s-au angajat în ultimul lor schimb de focuri sâmbătă seara, avioanele de luptă israeliene lovind ținte, inclusiv un centru de comandă al Hezbollah din Liban, după ce militanții au lansat rachete asupra Israelului.

Hezbollah este unul dintre cei mai puternic înarmați actori non-statali din lume, cu un arsenal complex de rachete capabile să ajungă oriunde în Israel. Aceasta a rezistat unui conflict de 34 de zile cu Israelul în 2006, iar liderul său, Hassan Nasrallah, s-a lăudat de atunci că are 100.000 de luptători sub comanda sa.

Hanegbi a declarat că Israelul nu dorește să lupte în același timp și cu Hezbollah și cu Hamas. El a adăugat că "le va spune clar americanilor că nu sunt interesați de război" în nord, dar că Israelul nu va avea "altă alternativă decât să impună o nouă realitate" dacă forțele Hezbollah continuă să reprezinte o amenințare.

Israelul a declarat război Hamas după ce luptătorii săi au pătruns în sudul țării dinspre Gaza la 7 octombrie, ucigând aproximativ 1.200 de persoane, potrivit oficialilor israelieni, și luând ostatice alte 240 de persoane în cel mai sângeros atac comis vreodată pe teritoriul israelian.

Intervenția militară a Israelului în Gaza a ucis peste 17.700 de persoane, potrivit oficialilor palestinieni din domeniul sănătății. Pe măsură ce numărul morților a crescut, au crescut presiunile internaționale pentru o încetare a focului umanitar.

Cu toate acestea, vineri, 8 decembrie, SUA au opus prin veto unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU, care beneficia de un sprijin larg și care cerea o încetare imediată a focului, iar Hanegbi a declarat că durata conflictului nu va fi "măsurată în săptămâni... și nu sunt sigur că poate fi măsurată în luni".

El a adăugat că Yahya Sinwar, liderul Hamas din Gaza, nu se va preda niciodată, în opinia sa. Dar, dacă acesta ar fi ucis, alți lideri Hamas ar putea alege să părăsească Gaza în loc să lupte până la capăt, a adăugat el, argumentând că acest lucru înseamnă că uciderea lui Sinwar ar putea contribui la atingerea obiectivului Israelului de a-și elibera ostaticii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite