Șeful Consiliului Național de Securitate a spus că Israelul intenționează să împingă Hezbollah departe de graniță prin orice mijloace

0
Publicat:

Tzachi Hanegbi a remarcat că statul evreu nu vrea să lupte pe două fronturi deodată.

Luptători Hezbollah. Foto: Profimedia
Luptători Hezbollah. Foto: Profimedia

Autoritățile israeliene intenționează prin orice mijloace - forță militară sau prin negocieri - să împingă de la graniță unitățile armate ale organizației șiite Hezbollah care operează în Liban, a declarat șeful Consiliului Național de Securitate (NSC) al Israelului, Tzachi Hanegbi.

Vorbind la cel de-al 12-lea canal al televiziunii israeliene despre situația din nordul țării, el a subliniat că locuitorii așezărilor evacuate din zona de frontieră nu se vor întoarce acasă decât dacă Israelul „face același lucru” împotriva Hezbollah, așa cum face acum împotriva radicalilor  din mișcarea palestiniană Hamas, în Fâșia Gaza. "Nu mai putem tolera faptul că Radwan [forțele speciale ale Hezbollah] se află la graniță. Nu mai putem tolera faptul că [rezoluția Consiliului de Securitate al ONU] 1701 nu este pusă în aplicare", a spus Hanegbi, referindu-se la adoptarea în 2006, a unui document care interzice prezența unităților armate Hezbollah într-o zonă la 30 km de granița cu Israelul.

Răspunzând la o întrebare directă despre posibilitatea de a izbucni un război la scară largă la granița libanezo-israeliană, șeful NSS a spus: "Situația din nord trebuie schimbată. Și va fi schimbată. Dacă Hezbollah este de acord să o schimbe. prin diplomație, foarte bine. Dar nu cred că vor fi de acord."

Hanegbi a subliniat că atunci „când va veni momentul”, Israelul va lua măsuri pentru a asigura securitatea regiunilor de nord ale țării și va oferi rezidenților locali „o garanție că situația din nord s-a schimbat”. Totuși, el a adăugat că Israelul nu este interesat să lupte pe două fronturi simultan. „Le clarificăm americanilor că nu suntem interesați de război [în nord], dar nu vom avea de ales decât să impunem o nouă realitate în nord [dacă amenințarea Hezbollah continuă]”, a spus el. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite