Israelul va permite intrarea unor ajutoare limitate în Gaza pentru a preveni o criză a foametei. Niciun progres în discuțiile de pace cu Hamas

0
Publicat:

Israelul a anunţat, duminică, că va permite intrarea unei cantităţi limitate de ajutoare umanitare în Gaza, după o blocadă de aproape trei luni, la câteva zile după ce experţi internaţionali în securitate alimentară au avertizat asupra riscului iminent de foamete în regiune, relatează AP.

image

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat că o „criză alimentară” ar pune în pericol noua ofensivă terestră a Israelului în Gaza, iar cabinetul a aprobat o decizie de a permite intrarea unei cantităţi limitate de alimente în teritoriul în care trăiesc peste 2 milioane de oameni.

„La recomandarea IDF (Forțele de Apărare ale Israelului) și din necesitatea operațională de a permite extinderea luptelor intense pentru a învinge Hamas, Israelul va permite intrarea unei cantități de bază de alimente pentru populație pentru a se asigura că nu apare o criză foametei în Fâșia Gaza”, a declarat biroul lui Netanyahu, potrivit Reuters.

Eri Kaneko, purtător de cuvânt al șefului ONU pentru ajutor umanitar, Tom Fletcher, a confirmat că autoritățile israeliene au contactat agenția pentru „reluarea furnizării de ajutoare limitate”, adăugând că discuțiile cu privire la logistică sunt în curs de desfășurare „având în vedere condițiile de la fața locului”.

Nu se ştie deocamdată când şi cum va ajunge ajutorul în Gaza.

Israelul a impus blocada din 2 martie, întrerupând toate livrările de alimente, medicamente şi alte provizii către Gaza, pentru a presa Hamas să accepte noi condiţii de încetare a focului.

Israelul a făcut anunțul după ce surse de ambele părți au declarat că nu s-au înregistrat progrese într-o nouă rundă de discuții indirecte între Israel și gruparea militantă palestiniană Hamas din Qatar.

Netanyahu a declarat că discuțiile au inclus discuții despre un armistițiu și un acord privind ostaticii, precum și o propunere de a pune capăt războiului în schimbul exilului militanților Hamas și demilitarizării enclavei - termeni pe care Hamas i-a respins anterior.

Într-o declarație ulterioară, armata israeliană a sugerat că ar fi totuși posibil să reducă operațiunile pentru a facilita un acord de pace. Șeful armatei, Eyal Zamir, a declarat trupelor din Gaza că armata le va oferi liderilor țării flexibilitatea de care au nevoie pentru a ajunge la un acord privind ostaticii, conform declarației.

Israelul a anunțat „operațiuni terestre extinse” în Fâșia Gaza

Armata israeliană a declarat că a efectuat un val preliminar de atacuri asupra a peste 670 de ținte Hamas din Gaza în ultima săptămână pentru a sprijini „Carele lui Ghedeon”, noua operațiune terestră care vizează obținerea „controlului operațional” asupra anumitor porțiuni ale enclavei.

Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că numai în săptămâna care a duminică a trecut, cel puțin 464 de palestinieni au fost uciși.

„Familii întregi au fost șterse de pe registrul de stare civilă de bombardamentele israeliene (peste noapte),” a declarat telefonic pentru Reuters Khalil Al-Deqran, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza.

Israelul a lansat o nouă ofensivă amplă în enclavă, iar în ultimele zile a anunțat și operațiuni terestre. În ultimele 24 de ore, bombardamentele aeriene au ucis cel puţin 103 persoane, printre care zeci de copii, au declarat spitalele şi personalul medical.

Bombardamentele au forţat, de asemenea, închiderea principalului spital din nordul Gazei, care a raportat lovituri directe.

Armata israeliană, care a mobilizat recent zeci de mii de rezervişti, a declarat că operaţiunile terestre se desfăşoară în nordul şi sudul teritoriului palestinian. Şeful statului major al Israelului, Eyal Zamir, a declarat că planurile includ „segmentarea” Fâşiei Gaza.

Israelul doreşte ca Hamas să accepte un armistiţiu temporar în urma căruia toți ostaticii rămași să fie eliberați.

Hamas spune că doreşte retragerea completă a forţelor israeliene şi o cale către încheierea războiului ca parte a oricărui acord.

Întrebat despre discuțiile din Qatar, un oficial Hamas a declarat pentru Reuters: „Poziția Israelului rămâne neschimbată, ei vor să elibereze prizonierii (ostaticii) fără un angajament de a pune capăt războiului”.

Hamas propune în schimb eliberarea tuturor ostaticilor israelieni în schimbul opririi războiului, retragerii trupelor israeliene, ssupendării blocadei asupra ajutorului pentru Gaza și eliberării prizonierilor palestinieni, a declarat oficialul Hamas.

Un oficial israelian de rang înalt a declarat că până acum nu s-au înregistrat progrese în discuții.

„Când evreii vor armistiţiu, Hamas refuză, iar când Hamas vrea armistiţiu, evreii refuză. Ambele părţi sunt de acord să extermine poporul palestinian”, a declarat Abu Mohammad Yassin, un locuitor din Jabaliya, care se afla printre cei care fugeau de noua ofensivă pe jos sau în căruţe trase de măgari, potrivit AP. „Pentru numele lui Dumnezeu, aveţi milă de noi. Am obosit să tot fim strămutaţi.”

Stadiul discuțiilor de pace în Qatar

Israelul a declarat că va aştepta până la finalul vizitei preşedintelui american Donald Trump în Orientul Mijlociu înainte de a lansa ofensiva, afirmând că acordă o şansă eforturilor de încetare a focului. Trump nu a vizitat Israelul în cadrul călătoriei sale care s-a încheiat vineri.

Biroul lui Netanyahu a declarat că echipa sa de negociatori din Qatar „lucrează pentru a valorifica toate şansele de a ajunge la un acord”, inclusiv unul care ar pune capăt luptelor în schimbul eliberării tuturor celor 58 de ostatici rămaşi, exilarea Hamas din Gaza şi dezarmarea teritoriului.

Hamas a refuzat să părăsească Gaza sau să se dezarmeze.

Unul dintre atacurile israeliene efectuate în noaptea de duminică a lovit o tabără de corturi care adăpostea familii strămutate în Khan Younis, sudul Gazei, ucigând femei și copii, rănind zeci de persoane și dând foc corturilor, au declarat medicii.

Duminică, ministerul sănătății din Gaza a declarat că Spitalul Indonezian, una dintre cele mai mari unități medicale parțial funcționale din nordul Gazei, și-a încetat activitatea din cauza focurilor israeliene.

Armata israeliană a declarat că trupele sale vizează „situri de infrastructură teroriste” în nordul Gazei, inclusiv în zona adiacentă spitalului indonezian.

Hamas nu a confirmat și nici nu a infirmat știrile apărute duminică în presa arabă și israeliană conform cărora liderul său, Mohammed Sinwar, a fost ucis în atacurile aeriene de săptămâna trecută asupra unui tunel de sub un alt spital, mai la sud, în Gaza.

Sistemul de sănătate din Gaza abia dacă mai este funcțional, iar blocada asupra ajutorului a agravat dificultățile. Israelul învinovățește Hamas pentru furtul ajutorului, lucru pe care Hamas îl neagă.

„Spitalele sunt supraaglomerate cu un număr tot mai mare de victime, multe dintre ele fiind copii”, a declarat Al-Deqran, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății.

Serviciul Civil de Urgență Palestinian a declarat că 75% din ambulanțele sale nu au putut funcționa din cauza deficitului de combustibil.

Ministerul Sănătăţii din Gaza a declarat că aproape 3.000 de persoane au fost ucise de la ultimul armistiţiu.

Frustrarea în Israel creşte. Un număr mic, dar în creştere de israelieni refuză să se prezinte la serviciul militar, riscând chiar închisoarea. Alţi israelieni au afişat fotografii ale copiilor ucişi în Gaza în timpul mitingurilor săptămânale în care cer un acord pentru eliberarea tuturor ostaticilor şi încetarea războiului.

De la începutul războiului împotriva Hamas, după atacul asupra Israelului din 7 octombrie, au fost uciși peste 53.000 de palestinieni, mulţi dintre ei femei şi copii, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, care nu distinge între civili şi combatanţi în statisticile sale.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite