Israelul relansează un proiect de colonizare condamnat de Washington

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Netanyahu nu s-a plecat în faţa marilor puteri europene FOTO Reuters
Netanyahu nu s-a plecat în faţa marilor puteri europene FOTO Reuters

Ministerul israelian de Interne intenţioneazã sã relanseze un proiect de construcţie a 1.600 de locuinţe la Ramat Shlomo, un cartier de colonizare din Ierusalimul de Est ocupat şi anexat, proiect deja condamnat de Washington în 2010, a anunţat luni un purtãtor de cuvânt al ministerului.

Israelul a respins un val de acuze din partea Statelor Unite şi a Europei cu privire la proiectul de colonizare, afirmând că va continua construirea de locuinţe, în ciuda opoziţiei internaţionale.

Anunţul făcut de biroul prim-ministrului Benjamin Netanyahu este posibil să adâncească o ruptură care se produsese deja între Israel şi unii dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai săi de la recunoaşterea statului palestinian, săptămâna trecută, relatează Associated Press şi AFP.

Ambasadorii israelieni au fost convocaţi pentru consultări în cinci capitale europene, iar oficialii europeni au avertizat cu privire la alte potenţiale măsuri luate împotriva Israelului. În Washington, Statele Unite au afirmat că acţiunile Israelului sunt “în mod special dăunătoare” în ce priveşte perspectivele de încheiere a unui acord de pace.

Premierul italian Mario Monti şi preşedintele francez Francois Hollande au dat publicităţii o declaraţie în care se arată “profund îngrijoraţi” de planurile Israelului. Cei doi s-au întâlnit la Lyon, în Franţa şi au caracterizat decizia Israelului drept un “gravă şi ilegală”, un “obstacol serios” în calea către pace din Orientul Mijlociu.

Cu toate acestea, comentează AP, Netanyahu nu a dat semne că s-ar înclina în faţa marilor puteri europene. Biroul său a dat o declaraţie în care se arată că Israelul va continua să lupte pentru interesul său “chiar şi în ciuda presiunilor internaţionale şi nu va exista nicio modificare în ce priveşte decizia luată”.

Europa ar putea juca un rol important în acţiunile importante împotriva colonizării. Europa este cel mai important partener comercial al Israelului, iar Israelul are un parteneriat cu UE, oferind exporturilor sale un statut preferenţial.

Diviziunile din interiorul Europei ar putea face dificilă luarea unor măsuri concrete. Germania, cea mai puternică economie a Europei, are o relaţie apropiată cu Israelul şi, având în vedere istoria sa de propagare a Holocaustului, este puţin probabil să acţioneze împotriva statului evreu.

În decizia de săptămâna trecută, Adunarea Generală a ONU a recunoscut Palestina drept stat pe teritoriul Ierusalimului de Est şi al Fâşiei Gaza, capturate de Israel în 1967.

Răspunsul Israelului la decizia ONU a fost unul puternic şi hotărât. La câteva ore după votul de joi, Israelul şi-a anunţat intenţia de a construi 3.000 de case în Ierusalimul de Est şi de a dezvolta o parte în afara Ierusalimului, Ramat Shlomo.

Proiectul Ramat Shlomo a cauzat o ruptură diplomatică între Israel şi Washington când a fost prima dată anunţat, în martie 2010, dar nu s-a mai auzit nimic despre el, până în august, 2011. A fost iniţial anunţat pe 9 martie 2010, în timp ce vicepreşedintele SUA, Joe Biden, s-a întâlnit cu înalţi oficiali din Israel.

După o  serie de proteste europene desfăşurate în weekend, ambasadorii Israelului în Franţa, Marea Britanie, Spania, Suedia şi Danemarca au fost convocaţi de către gazdele lor, luni.

Mai târziu luni, administraţia Obama a criticat dur planul Israelului.

“Ne opunem acţiunilor unilaterale, inclusiv activităţii de colonizare şi construirii de locuinţe, deoarece complică eforturile în direcţia unor negocieri directe, bilaterale şi riscă să prejudicieze viitorul acestor negocieri”.

În timp ce SUA şi Europa s-au opus acestor colonizări, noile condamnări au utilizat un limbaj tăios, iar ambasadorii Israelului sunt rareori mustraţi public, scrie AP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite