Israelul îşi ia adio de la Shimon Peres şi se pregăteşte să-i primească pe liderii lumii la funeralii VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poporul israelian îşi ia adio, joi, de la Shimon Peres şi se pregăteşte să-i primească vineri pe liderii lumii, la funeraliile acestui mare lider istoric, relatează AFP.

Marielle Halimi a aşteptat peste o oră ca să poată intra împreună cu cei trei copii, după care a plecat plângând. "Ceea ce este important este ca copiii mei să înţeleagă şi să respecte ceea ce a făcut acest om, valorile lui, dragostea lui faţă de Israel, voinţa lui de pace", spune ea.

Steagurile sunt în bernă. Circulaţia pe toate drumurile care duc către Knesset este închisă, însă transportul până la Parlament este asigurat.

Un flux neîntrerupt de mii de israelieni de toate vârstele şi toate originile sociale defilează prin faţa sicriului luareatului Nobelului pentru Pace, depus la intrarea în Knesset.

Ţinuţi la câţiva metri de un cordon, mulţi au făcut fotografii sicriului învăluit în steagul alb-albastru cu steaua lui David. Oamenii nu afişează o solemnitate extremă, nu plâng prea mult, însă au sentimentul că o pagină de istorie a fost întoarsă.

Ierusalimul se află deja în stare de "asediu", deşi abia a început un omagiu popular celui pe care toată lumea îl numea Shimon  şi a cărui imagine este intim asociată ascensiunii Israelului, de la înfiinţare şi până la dobândirea statutului de putere regională.

Prezenţa la Ierusalim, vineri, a zeci de lideri, inclusiv a preşedintelui american Barack Obama, reprezintă o provocare considerabilă pentru serviciile de securitate. "Avem de-a face cu o operaţiune de o amploare fără precedent", a declarat şeful poliţiei Roni Alsheikh.

În Israel nu a mai avut loc un asemenea eveniment, cel puţin de la funeraliile din 1995 ale lui Yitzhak Rabin, fostul rival al acestuia şi premier, asainat, care a fost recompensat odată cu Shimon Peres şi liderul palestinian Yasser Arafat cu Premiul Nobel pentru Pace în 1994.

Vineri, odată cu sosirea liderilor străini, Mont Herzl - unde Shimon Peres va fi înmormântat - dar şi o mare parte a Ierusalimului urmează să fie izolate de lume.

Într-o ţară care se confruntă în mod constant cu provocări în domeniul securităţii, 7.000 de poliţişti au fost mobilizaţi, în aceste două zile de doliu.

Circulaţia pe autostrada care asigură o legătură între Ierusalim şi Tel Aviv va fi întreruptă, intermitent, pentru trecerea şefilor de stat şi de guverne.

Aceste funeralii coincid cu perioadă de sărbători, care determină autorităţile israeliene să se teamă de violenţe din partea palestinienilor.

Peres a murit miercuri dimineaţa, în somn, la vârsta de 93 de ani, la spital, în urma unui accident vascular cerebral.

El este ultimul dintre cei trei laureaţi ai Nobelului pentru Pace din 1994, prin care le-au fost recompensate "eforturile în favoarea păcii în Orientul Mijlociu", concretizate cu un an mai înainte prin Acordurile de la Oslo, ce au pus baza autonomiei palestiniene şi au oferit o speranţă de soluţionare a conflictului israeliano-palestinian.

El este, în ochii israelienilor, ultimul reprezentant al generaţiei părinţilor fondatori ai Israelului.

Lumea îşi exprimă respectul faţă de Peres, cu excepţia ţărilor arabe vecine, scrie AFP. El a fost unul dintre cei "care schimbă cursul istoriei umane", potrivit preşedintelui american.

Barack Obama este aşteptat la înmormântare, alături de omologii săi francez, Francois Hollande, german Joachim Gauck, polonez Andrzej Duda, fostul preşedinte american Bill Clinton - dar nu şi Hillary, aflată în primă campanie -, prinţul Charles, regele Spaniei Felipe al Vi-lea şi alte zeci de personalităţi.

 Obama a dispus ca steagurile să fie coborâte în bernă până vineri seara, la Casa Albă şi la toate clădirile oficiale şi militare americane în ţară şi în străinătate.

Însă nicio prezenţă a liderilor unor ţări importante din Orientul Mijlociu nu a fost anunţată oficial.

În pofida Acordurilor de la Oslo şi convertirii la pace a acestui reprezentant al liniei dure, palestinienii au o imagine mult mai sumbră despre cel care a susţinut înfiinţarea primelor colonii evreieşti în Cisiordania ocupată şi care era premier atunci când aviaţia israeliană a bombardat satul libanez Cana şi a ucis 106 civili, în aprilie 1996.

După ce s-a aflat toată viaţa în centrul marilor bătălii din scurta istorie a Israelului şi a deţinut aproape toate funcţiile oficiale, Peres - în mai multe rânduri ministru, de două ori premier (1984-1986 şi 1995-1996) şi preşedinte (2007-2014) - a devenit în ţara sa o personalitate larg consensuală şi era considerat un înţelept al naţiunii.

"Era evident că vom veni, pentru că a fost unul dintre cei mai mari lideri ai Israelului", a declarat Dani Levite, un lider cercetaş, care a venit la funeralii împreună cu câţiva zeci de membri ai mişcării îmbrăcaţi în uniforme bej.

"Atunci când m-am oprit în faţa sicriului lui, am respirat foarte puternic, ca şi cum aş fi vrut să mă impregnez cu tot ceea ce îmi poate oferi acest om. Numai dacă am avea toţi un pic de Shimon Peres în noi...", a adăugat el.

Peres va fi înmormântat la Mont Herzl alături de Rabin.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite