Shimon Peres a murit. Fostul preşedinte al Israelului şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace avea 93 de ani INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte israelian şi laureat al Nobelului pentru Pace Shimon Peres a decedat în noaptea de marţi spre miercuri la vârsta de 93 de ani, în urma unui accident vascular cerebral, a declarat medicul său personal Rafi Walden pentru AFP.

„Da, e adevărat“, a spus Rafi Walden, ginerele lui Peres. El s-a stins în timpul somului, „la ora (locală) 3.00 (şi a României)“, a precizat el.

Walden nu a oferit alte informaţii, precizând că o conferinţă de presă era pregătită pentru miercuri dimineaţa.

Peres a suferit pe 13 septembrie un accident vascular cerebral major şi o hemoragie internă.

El a fost sedat atunci şi conectat la un aparat de respiraţie artificială, în secţia de terapie intensivă, la Spitalul Tel-Hashomer din Ramat Gan, în apropiere de Tel Aviv, unde a decedat, relatează news.ro.
 

Generaţia părinţilor fondatori

Odată cu moartea lui Peres, o figură istorică, dispare şi ultimul supravieţuitor al generaţiei părinţilor fondatori ai Israelului şi unul dintre principalii arizani ai Acordurilor de pace de la Oslo din 1993, care au pus bazele autonomiei palestiniene în anii '90 şi care i-au adus Nobelul.

Shimon Peres a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1994, împreună cu fostul premier israelian Yitzhak Rabin şi fostul preşedinte palestinian Yasser Arafat. Ambii au decedat.

Peres a fost ministru în numeroase guverne, a deţinut în mai multe rânduri funcţia de premier, iar apoi pe cea de preşedinte al Israelului, din 2007 şi până în 2014.

La vârsta de 93 de ani el a fost deosebit de activ, prin intermediul Centrului Peres pentru Pace, care promovează coexistenţa între evrei şi arabi.

Între cele două internări la spital, în ianuarie, el şi-a afirmat voinţa de a se „întoarce la lucru“ şi de a „continua să servească ţara noastră frumoasă pe care o iubesc“.

Prezent pe scena politică de la crearea Israelului, în 1948, el a mărturisit la un moment dat că secretul longevităţii sale constă în a face gimnastică zilnic, a mănca puţin şi a bea unul, două pahare de vin.

Peres a jucat, până în ultima clipă a vieţii, rolul de înţelept al naţiunii.
 

Obama: Shimon Peres nu a încetat niciodată să creadă în pace

Preşedintele american Barack Obama a omagiat memoria fostului preşedinte israelian Shimon Peres, decedat în noaptea de marţi spre miercuri, subliniind că acesta nu încetase niciodată să creadă în posibilitatea păcii, relatează agenţiile de presă AFP şi DPA, citate de Agerpres.

„În această seară, Michell şi cu mine ne alăturăm tuturor celor care în Israel, în Statele Unite şi în lumea întreagă aduc un omagiu vieţii extraordinare a dragului nostru prieten, Shimon Peres, un părinte fondator al statului Israel şi un om de stat, al cărui angajament pentru securitate şi căutarea păcii se baza pe neclintita sa forţă morală şi pe optimismul său nestrămutat“, a declarat Obama, citat într-un comunicat.

„O lumină a dispărut, dar speranţa pe care ne-a dat-o arde în continuare. Shimon Peres era un soldat pentru Israel, pentru poporul evreu, pentru dreptate, pentru pace şi convingerea că putem avea încredere în ceea ce avem mai bun în noi înşine la sfârşitul timpului nostru pe pământ şi în moştenirea pe care o lăsăm altora. Pentru darul prieteniei sale şi exemplul său de conducător, todah rabah, Shimon“, a scris preşedintele american.

„Există puţine persoane cu care noi împărtăşim această lume şi care schimbă cursul istoriei umane. Prietenul meu Shimon era una din aceste persoane“, a subliniat liderul de la Casa Albă, în omagiul pe care l-a adus laureatului premiului Nobel pentru Pace.

„Poate că pentru el a văzut Israelul depăşind pericole imense, Shimon nu a renunţat niciodată la posibilitatea păcii între israelieni, palestinieni şi vecinii Israelului, nici chiar după noaptea tragică în care Yitzhak Rabin a fost dus la Tel Aviv“, a adăugat Obama, evocând asasinarea premierului Rabin în noiembrie 1995.

Ecouri pe plan internaţional

Preşedintele german Joachim Gauck, omologul său francez, Francois Hollande, precum şi fostul lider american Bill Clinton au adus la rândul lor omagii memoriei lui Shimon Peres, conform AFP şi Agerpres.

„Aş vrea să vă exprim Dumneavoastră, precum şi poporului israelian profundele mele condoleanţe“, scrie preşedintele german într-o scrisoare adresată omologului său israelian Reuven Rivlin.

„Shimon Peres a marcat Israelul ca niciun alt politician. El şi-a servit ţara în diferite funcţii - cu principii solide, când era vorba de securitatea Israelului, şi o voinţă puternică, atunci când era vorba despre a face să avanseze procesul de pace cu palestinienii“, continuă Gauck.

„În pofida atrocităţilor comise (de nazişti) împotriva familiei sale în timpul Holocaustului, Shimon Peres a întins mâna“ germanilor, a spus preşedintele Joachim Gauck. „Pentru această atitudine, noi îi suntem foarte recunoscători“, scrie el. „Viaţa în serviciul păcii şi al reconcilierii poate fi exemplu pentru tineri“, a mai adăugat preşedintele german.

La rândul său, preşedintele francez Francois Hollande a evocat amintirea unuia „dintre cei mai înflăcăraţi apărători ai păcii“ şi a „unui prieten fidel“ al Franţei.

„Shimon Peres aparţine de acum istoriei, care l-a însoţit de-a lungul întregii sale vieţi“, a scris Hollande într-un comunicat. „Odată cu dispariţia lui Shimon Peres, Israelul pierde unul dintre oamenii săi de stat cei mai iluştri, iar pacea - pe unul dintre cei mai înflăcăraţi apărători ai săi şi Franţa - un prieten fidel“, afirmă preşedintele francez, care avusese o ultimă întrevedere cu fostul şeful al statului evreu în 25 martie. „Mi-am putut da seama că forţa convingerii sale era intactă“, îşi aminteşte el.

Fostul preşedinte american Bill Clinton, care a supervizat semnarea la Washington a acordurilor de la Oslo între israelieni şi palestinieni, a evocat într-un comunicat amintirea lui Shimon Peres, „un geniu cu inimă mare“, „un fervent avocat al păcii, al reconcilierii şi al unui viitor în care toţi copiii lui Abraham vor construi un viitor mai bun“.

Peres Infografie
În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite