Iranul construieşte o nouă generaţie de centrifuge pentru îmbogăţirea uraniului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul programului nuclear iranian a declarat că ţara sa a lansat un nou program de construire a centrifugelor de îmbogăţire a uraniului, însă înainte de a fi folosite, acestea trebuie supuse unor teste. Iranul a acceptat în cadru summitului de la Geneva o serie de compromisuri legate de proiectul său nuclear, puternic criticat de puterile internaţionale, însă suspiciunile sunt îndreptate în continuare asupra intenţiilor Teheranului.

Ali Akbar Salehi, şeful programului nuclear al Iranului, a făcut declaraţiile în cadrul unei adresări transmise de televiziunea naţională, joi seara, însă nu a oferit detalii despre perioada de timp în care ar trebui să se încadreze construirea şi testarea noilor echipamente.

„Noua generaţie de centrifuge este în dezvoltare. Însă trebuie desfăşurate toate testele necesare înainte de producţia în masă”, a spus Salehi.

Oficialul iranian a adăugat că ţara sa deţine în prezent 19.000 de centrifuge, însă nu a precizat câte dintre acestea sunt operaţionale.

Potrivit acordului nuclear încheiat la Geneva în noiembrie, Iranul a consimţit că nu va pune în funcţiune centrifuge în următoarele şase luni. Însă termenii acordului nu împiedică puterea de la Teheran să construiască noi centrifuge. Guvernul condus de preşedintele Hassan Rouhani a declarat că înţelegerea încheiată cu puterile internaţionale recunoaşte dreptul Iranului de a îmbogăţi uraniu.

Acordul de la Geneva prevede că Iranul trebuie să-şi menţină nivelul de îmbogăţire a uraniului la cel mult 5% şi să neutralizeze uraniul îmbogăţit la 20% până în prezent. Deşi Teheranul insistă că programul său nuclear are un scop strict paşnic, pentru medicină şi energie,  specialiştii atrag atenţia că uraniul poate fi folosit pentru fabricarea armelor nucleare dacă este îmbogăţit la 90%.

 

 

 

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite