Invazie de proporții biblice într-o regiune a Mexicului. Roiuri de lăcuste au înnegrit cerul VIDEO
0Roiurile de lăcuste au acoperit cerul, iar localnicii din sud-estul Mexicului au descris acest fenomen ca fiind "sfârșitul lumii". Oamenii îngroziți au declarat că au intrat în stare de șoc, unii spunând chiar că nu vor mai deschide gura.
Locuitorii din sud-estul Mexicului au intrat în stare de șoc după o invazie de lăcuste de proporții biblică care a acoperit cerul regiunii, ceea ce i-a determinat pe mulți - inclusiv presa locală - să evoce pasaje din cărțile Exodul și Apocalipsa, relatează New York Post.
Fenomenul a avut loc în această săptămână în Mérida și în localitatea învecinată Sinanché, în zona Yucatan, autoritățile locale luptându-se pentru a face față insectelor.
"Nu voi mai deschide gura!", a postat miercuri un utilizator X, alături de o fotografie cu invazia de lăcuste.
Alte videoclipuri arată cum roiurile trec pe deasupra localităților, în timp ce mașinile trec pe dedesubt - unii l-au numit "sfârșitul lumii".
Luna trecută au fost înregistrate roiuri în Orientul Mijlociu și în Africa, potrivit Organizației Națiunilor Unite.
În mod obișnuit, roiurile de lăcuste se dezvoltă din cauza lipsei de hrană - roiurile permit insectelor să se înmulțească fără întrerupere, potrivit ONU, care a precizat că schimbările climatice pot fi un factor declanșator.
Agenția a dat vina pe pandemia COVID-19 pentru exacerbarea roiurilor. Întreruperile lanțului de aprovizionare au avut un impact asupra producției și livrării pesticidelor necesare.
Universitatea din Cambridge a anunțat că lăcustele au tendința de a ataca zonele cu vegetație în timpul secetei. Yucatanul se numără printre acestea.
Feromonul care ar opri „canibalismul” lăcustelor. Insectele continuă să amenințe siguranţa alimentară
Roiurile de lăcuste care întunecă cerul şi devastează toate culturile aflate în calea lor sunt cunoscute încă din timpurile biblice, însă ele continuă să ameninţe şi în zilele noastre siguranţa alimentară a milioane de oameni din Asia şi Africa, informează AFP.
Oamenii de ştiinţă din Germania au anunţat în mai 2023 că au descoperit un feromon pe care aceste insecte îl emit pentru a nu fi devorate de semenii lor - o descoperire ce ar putea fi utilizată în viitor pentru a „îmblânzi” aceste bestii vorace, potrivit Agerpres.
Bill Hansson, directorul departamentului de neuro-etologie de la Institutul Max Planck pentru Ecologie Chimică din oraşul german Jena şi totodată autorul principal al studiului, publicat în revista Science, a declarat pentru AFP că s-a bazat pe cercetări anterioare, ce au arătat că roiurile de lăcuste sunt guvernate parţial de ameninţarea de canibalism.
Canibalismul nu este un fenomen rar în natură - de la leii care îi mănâncă pe puii care nu sunt ai lor, până la vulpile care îşi mănâncă semenii morţi pentru a-şi satisface apetitul.
Devin mai agresive
În cazul lăcustelor, canibalismul serveşte însă unui scop specific.
Lăcustele migratoare (Locusta migratoria) trec prin faze comportamentale atât de diferite, încât s-a crezut până de curând că era vorba despre specii separate.
În general, aceste insecte sunt mai degrabă solitare şi mănâncă relativ puţin.
Însă ele se transformă atunci când densitatea populaţiei lor creşte, în timpul ploilor şi al unor condiţii de reproducere temporar optime - urmate de o perioadă de lipsă de hrană. Un val de hormoni le face să îşi ia zborul, formând acele roiuri şi făcându-le să devină mai agresive.
Acel moment este cunoscut sub numele de fază „gregară”, iar canibalismul ar permite menţinerea lor în mişcare pentru a le duce spre zone mai bogate în hrană, potrivit unui studiu din 2020 realizat de Iain Couzin, cercetător la Institutul Max Planck pentru Studii asupra Animalelor.