INFOGRAFIE Leacul miraculos contra virusului Ebola
0Doi pacienţi infestaţi cu virusul Ebola au înregistrat reveniri uimitoare după ce li s-a administrat, ca ultimă speranţă, un ser experimental, care nu mai fusese testat pe oameni.
Joia trecută, doctorul american Kent Brantly şi-a sunat soţia pentru a-şi lua adio de la ea. Trecuseră deja nouă zile de când contractase virusul Ebola, în timp ce ajuta persoane infestate într-un spital din Liberia. Nu mai putea respira, iar bucăţi mari din piele îi erau acoperite de iritaţii şi bube care ameninţau să-i declanşeze o hemoragie severă. A doua zi dimineaţă, Brantly era în picioare şi făcea singur duş. Salvarea sa, spun colegii care l-au îngrijit, a fost un ser experimental, care nici măcar nu mai fusese testat pe oameni.
Şase din opt maimuţe au supravieţuit
Brantly şi o altă colegă americancă, asistentă voluntară la acelaşi spita care contractase virusul, au semnat pe propria răspundere că vor să le fie administrat medicamentul, numit ZMapp. Li s-a spus că, până atunci, niciun om nu-l încercase.
Serul fusese testat doar pe maimuţe: patru au fost infectate cu Ebola şi, la 24 de ore de la expunere, li s-a administrat medicamentul. Toate au supravieţuit. Altor patru maimuţe li s-a administrat serul la 48 de ore de la infestare. Doar două au supravieţuit.
Medicamentul-minune, obţinut de la şoareci
Cei doi americani şi-au asumat riscurile. Erau infectaţi deja de nouă zile şi ştiau că nu mai au nimic de pierdut. Brantly (foto dreapta) a primit prima doză pentru că starea sa se înrăutăţise rapid. O oră mai târziu, doctorul se simţea mult mai bine. A început să respire mai uşor.
Unul dintre medicii care l-au tratat a descris evenimentul drept „miraculos”, transmite CNN. Similar, asistenta Nancy Writebol se simte mult mai bine, iar doctorii atribuie progresul aceluiaşi medicament ZMapp, dezvoltat pe baza complexului RISC (vezi grafic) şi care a fost obţinut pe baza anticorpilor dezvoltaţi de şoareci după infestarea cu tulpini Ebola.
Click pe imagine pentru a mări
Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că actuala epidemie, cu focar în Liberia şi care a ucis deja peste 820 de oameni, este şi cea mai periculoasă de la descoperirea virusului. După ce chiar doctorul care a descoperit Ebola a anunţat că virusul a dezvoltat cea mai periculoasă tulpină de până acum, şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis un avertisment privind extinderea ameţitoare a bolii.
Margaret Chan, directorul OMS, a declarat vineri că epidemia avansează într-un ritm mai rapid decât eforturile pentru limitarea acesteia, atrăgând totodată atenţia asupra unor potenţiale „consecinţe catastrofale”.
Chan a subliniat şi riscul major de răspândire a virusului în afara continentului african, după ce mai multe persoane infestate au călătorit la bordul unor curse internaţionale înainte de a fi depistate ca purtătoare ale virusului. Până acum, peste 700 de persoane au murit după ce au contractat virusul, iar focarul se află, cel mai probabil, în Liberia.
Epidemia este considerată extrem de epericuloasă pentru că, în primul rând, se manifestă într-o zonă în care nu s-au mai înregistrat cazuri de Ebola, respectiv vestul Africii, însă şi pentru că personalul medical care luptă cu virusul a ajuns să-i cadă victimă.
Mai exact, doi americani – un doctor şi o asistentă voluntară – au fost infestaţi cu virusul, în timp ce lucrau la un spital din Liberia cu pacienţi infestaţi. Sâmbătă, doctorul Kent Branlty (33 de ani), a ajuns în SUA, unde se află în carantină strictă la un spital din Atlanta, Georgia.
La acelaşi spital era aşteptată şi Nancy Writebol, asistenta voluntară. Brantly, tatăl a doi copii, este considerat un erou, după ce a insistat ca ultima fiolă dintr-un ser folosit ca tratament experimental pentru Ebola să-i fie administrată colegei sale.
Lupta cu virusul ucigaş Ebola: ce se întâmplă cu persoana infectată cu boala