Panică de contaminare cu Ebola la un aeroport din Londra, după ce o pasageră a murit imediat după aterizarea unui avion

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O pasageră de 72 de ani care călătorea din Gambia, ţară africană unde s-au înregistrat mai multe cazuri de Ebola, a murit la scurt timp după ce avionul la bordul căruia se afla a aterizat pe aeroportul Gatwick din Londra. În contextul în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că actuala epidemie de Ebola „a scăpat de sub control”, britanicii au plasat în carantină toţi pasagerii zborului.

Femeia se simţea rău încă din timpul zborului, având febră şi stări de vomă, simptome specifice virusului Ebola. Ea a fost dusă la spital imediat după aterizarea avionului operat de compania aeriană Gambia Bird, însă a murit. Ceilalţi pasageri şi membrii echipajului de pe cursa respectivă au fost plasaţi în carantină, însă autopsia şi testele efectuate la spitalul la care fusese dusă femeia au arătat că aceasta nu contractase virusul letal. 

„Ieri dimineaţă (duminică, n.red.) o pasageră a început să se simtă rău după debarcarea unui zbor ce venea din Gambia pe aeroportul Gatwick şi din nefericire a decedat la spital", a declarat medicul Brian McCloskey de la spitalul East Surrey din Redhill, unde a fost dusă femeia, citat de Sky News şi preluat de Mediafax. „Nu există riscuri în privinţa sănătăţii altor pasageri sau a echipajului, deoarece pasagerul (decedat) nu a avut simptome în timpul zborului. Era foarte improbabil să fie un caz de Ebola dar s-au efectuat teste ca măsură de precauţie, iar acestea au fost negative”, a precizat el.

„Având în vedere originea zborului, spitalul a efectuat teste de Ebola şi alte boli infecţioase ca măsură de precauţie. Testele s-au dovedit negative", a precizat o purtătoare de cuvânt a autorităţilor aeroportuare din Gatwick. „Ca măsură de precauţie, avionul a fost izolat, ca şi personalul relevant al companiei aeriene şi al aeroportului”, a adăugat ea.

ebola grafic

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că actuala epidemie, cu focar în Liberia şi care a ucis deja peste 820 de oameni, este şi cea mai periculoasă de la descoperirea virusului. După ce chiar doctorul care a descoperit Ebola a anunţat că virusul a dezvoltat cea mai periculoasă tulpină de până acum, şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis un avertisment privind extinderea ameţitoare a bolii. Margaret Chan, directorul OMS, a declarat vineri că epidemia avansează într-un ritm mai rapid decât eforturile pentru limitarea acesteia, atrăgând totodată atenţia asupra unor potenţiale „consecinţe catastrofale”. 

infografi Ebola AFP

Chan a subliniat şi riscul major de răspândire a virusului în afara continentului african, după ce mai multe persoane infestate au călătorit la bordul unor curse internaţionale înainte de a fi depistate ca purtătoare ale virusului. Până acum, peste 700 de persoane au murit după ce au contractat virusul, iar focarul se află, cel mai probabil, în Liberia. Epidemia este considerată extrem de epericuloasă pentru că, în primul rând, se manifestă într-o zonă în care nu s-au mai înregistrat cazuri de Ebola, respectiv vestul Africii, însă şi pentru că personalul medical care luptă cu virusul a ajuns să-i cadă victimă. 

Mai exact, doi americani – un doctor şi o asistentă voluntară – au fost infestaţi cu virusul, în timp ce lucrau la un spital din Liberia cu pacienţi infestaţi. Sâmbătă, doctorul Kent Branlty (33 de ani), a ajuns în SUA, unde se află în carantină strictă la un spital din Atlanta, Georgia. La acelaşi spital era aşteptată şi Nancy Writebol, asistenta voluntară. Brantly, tatăl a doi copii, este considerat un erou, după ce a insistat ca ultima fiolă dintr-un ser folosit ca tratament experimental pentru Ebola să-i fie administrată colegei sale. 

Lupta cu virusul ucigaş Ebola: ce se întâmplă cu persoana infectată cu boala

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/ebola" target="_blank">View the story "Ebola " on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite