India lovește în Pakistan. Islamabadul denunță un „act de război”, în timp ce numărul morților crește
0Pakistanul denunță un „act de război” în timp ce ripostează la atacul cu rachete al Indiei. Autoritățile de la New Delhi susțin că loviturile, care au urmat atacului asupra turiștilor hinduși din Kașmir luna trecută, au vizat „infrastructura teroristă, relatează The Guardian.

Cel puțin 26 de persoane, inclusiv câțiva copii, au fost ucise și 46 au fost rănite după ce India a lansat atacuri asupra a ceea ce a susținut a fi nouă centre de „infrastructură teroristă” din Pakistan, într-o escaladare bruscă a ostilităților dintre cei doi vecini înarmați nuclear.
Pakistanul a declarat atacurile drept un „act de război” și a susținut că a doborât cinci avioane ale forțelor aeriene indiene și o dronă. „Pakistanul dă un răspuns pe măsură Indiei”, a afirmat guvernul pakistanez într-o declarație.
India a acuzat Pakistanul de implicare într-un atac care a vizat turiști hinduși în Kashmirul indian luna trecută și care a ucis 26 de persoane. „Ne respectăm angajamentul că cei responsabili pentru acest atac vor fi trași la răspundere”, a declarat ministrul indian al apărării.
O rachetă indiană a lovit o moschee din orașul Bahawalpur din Punjab, cea mai populată provincie din Pakistan, omorând 13 persoane, inclusiv două fetițe de trei ani. Alte locații lovite au fost lângă Muridke în Punjab și Kotli în Kașmirul controlat de Pakistan, unde o lovitură asupra unei moschei a provocat moartea mai multor persoane, inclusiv a unei fete de 16 ani.
Oficialii indieni afirmă că țintele erau centre de antrenament ale grupării teroriste Lashkar-e-Taiba. Colonelul Sudhir Chamoli a declarat, într-o conferință de presă, că atacurile au fost „măsurate, proporționale și responsabile”, invocând informații de intelligence potrivit cărora atacuri suplimentare împotriva Indiei erau iminente.
Pe de altă parte, Pakistanul neagă categoric existența oricărei infrastructuri teroriste în zonele lovite, acuzând India de atacarea deliberată a unor așezări civile. Generalul Ahmed Chaudhry, purtător de cuvânt al armatei pakistaneze, a subliniat că niciun avion indian nu a pătruns în spațiul aerian al Pakistanului și că avioanele au fost doborâte „după ce și-au lansat încărcătura”.
Imaginile care au apărut ulterior în mediul online – copii răniți, trupuri întinse pe targi, moschei distruse – nu fac decât să adâncească sentimentul de urgență. În Kupwara, în partea indiană a Kașmirului, locuitorii au raportat tiruri de artilerie încrucișate pe linia de control. Cel puțin 12 civili – șapte indieni și cinci pakistanezi – au murit în aceste schimburi, printre ei și un copil de cinci ani.
Trei avioane de vânătoare indiene ar fi fost doborâte pe teritoriul indian, potrivit unor relatări locale, neconfirmate oficial de New Delhi. Într-un sat din Pampore, martorii au povestit cum unul dintre aparate a explodat în aer și s-a prăbușit în apropierea unei școli. Pilotul ar fi reușit să se catapulteze și primește îngrijiri medicale.
Pe plan politic, acțiunea Indiei, parte din ceea ce armata a denumit „Operațiunea Sindhoor”, a fost susținută de o gamă largă de voci din spectrul politic. Mesaje de tipul „Victoria Indiei” sau „zero toleranță pentru terorism” au dominat rețelele sociale, reflectând un sprijin larg pentru intervenția militară.
Tensiunile cresc și în jurul resurselor de apă. Premierul indian Narendra Modi a declarat că „apele Indiei nu vor mai curge peste graniță”, în contextul suspendării participării indiene la Tratatul apelor Indus, vechi de 65 de ani. Islamabadul consideră acest gest o provocare gravă, cu potențial destabilizator major.
În spatele retoricii belicoase se conturează un scenariu sumbru. Organizațiile internaționale cer reținere. Secretarul general al ONU, António Guterres, și-a exprimat „profunda îngrijorare” față de evoluțiile recente, subliniind că lumea nu își poate permite un război între India și Pakistan.
În ultimele săptămâni, linia de control a devenit locul unor confruntări aproape nocturne. Răspunsul dur al Indiei la atentatul din Baisaran – un loc altădată idilic, frecventat de turiști – și reacția promptă a Pakistanului par să fi dus regiunea la marginea unei prăpastii geopolitice.