Război între două state nucleare. India închide robinetul. Apa nu va mai curge spre Pakistan. Premierul Modi anunță suspendarea tratatului vechi de peste șase decenii
0Premierul indian Narendra Modi a declarat marți că apele Indiei vor servi de acum „doar intereselor Indiei”. Fără a menționa explicit Pakistanul, mesajul liderului de la New Delhi este limpede: India va opri scurgerea apei peste granițele internaționale.

„Apa Indiei va curge pentru India, va fi conservată pentru India și va fi folosită pentru progresul Indiei”, a afirmat Modi în fața susținătorilor săi, în ceea ce pare a fi un nou pas în escaladarea tensiunilor cu vecinul pakistanez.
Declarația vine la două săptămâni după ce India a suspendat oficial Tratatul Apelor Indus (IWT), semnat în 1960 sub mediere internațională și considerat până recent un model de cooperare transfrontalieră, chiar și între două state ostile și înarmate nuclear. Tratatul reglementa împărțirea a șase râuri din bazinul fluviului Indus, sursă vitală pentru irigațiile și agricultura din Pakistan, notează BBC.
India a declarat miercuri că atacurile sale militare asupra Pakistanului au vizat „infrastructura teroristă” de pe Lashkar-e-Tayyiba, după ce Pakistanul nu a acționat împotriva grupărilor cu sediul pe teritoriul său, aflate în spatele masacrului de turiști din Kashmirul administrat de India, comis luna trecută.
Operațiunea – denumită „Operațiunea Sindoor” – a durat 25 de minute, între orele 1:05 și 1:30, ora locală, a declarat colonelul Sofiya Qureshi într-o conferință de presă.
Atacurile au fost cele mai ample efectuate de India pe teritoriul pakistanez de la războiul din 1971.
Niciunul dintre cei trei oficiali indieni care au vorbit la briefing nu a răspuns afirmației Pakistanului conform căreia ar fi doborât cinci avioane ale Forțelor Aeriene Indiene în timpul atacului Indiei de miercuri. CNN nu a putut verifica această afirmație.
Briefing-ul a început cu un montaj video al urmărilor atacurilor asupra Indiei de-a lungul anilor, pe care New Delhi a dat vina pe vecinul său, Pakistanul - și pe care Pakistanul le-a negat mult timp.
Oficialii au arătat, de asemenea, imagini cu ceea ce au numit atacuri asupra unor ținte din Pakistan.
Oficialii au arătat o hartă care marca locațiile a ceea ce au spus că sunt mai multe tabere de antrenament Lashkar-e-Tayyiba și Jaish-e-Mohammed (JeM) în Kashmirul administrat de Pakistan și în provincia Punjab din Pakistan.
Ministrul indian de externe, Vikram Misri, a dat din nou vina pe Pakistan pentru atacul din aprilie asupra civililor din Kashmirul administrat de India și a acuzat Islamabadul că susține „terorismul” în regiunea disputată.
„Deși au trecut două săptămâni de la atacuri, nu a existat nicio măsură demonstrabilă din partea Pakistanului pentru a lua măsuri împotriva infrastructurii teroriste de pe teritoriul său sau de pe teritoriul aflat sub controlul său”, a declarat Misri.
Țintele au fost selectate pe baza „informațiilor”, a spus Misri.
Qureshi a declarat că nicio instalație militară nu a fost vizată în cadrul operațiunii și că nu au existat raportări despre victime civile în Pakistan.
Pakistanul a declarat că atacul a ucis cel puțin opt persoane, inclusiv copii. Pakistanul a mai spus că cinci avioane ale Forțelor Aeriene Indiene și o dronă au fost doborâte în timpul atacului.
Cel puțin 26 de civili au fost uciși și 46 răniți în urma acțiunilor armatei indiene, a declarat un purtător de cuvânt al armatei pakistaneze, potrivit Reuters.
Tensiunile dintre cele două țări au atins un nou punct critic luna trecută, după ce 26 de civili au fost uciși într-un atac armat asupra turiștilor din regiunea indiană a Kashmirului. India acuză Pakistanul că ar sprijini în mod activ grupările militante din regiune, acuzație negată categoric de Islamabad. Ca răspuns, India a lansat marți noapte lovituri cu rachete asupra a nouă ținte de pe teritoriul pakistanez și din Kashmirul administrat de Pakistan. Opt persoane au murit, conform armatei pakistaneze, iar India a raportat că trei civili au fost uciși în urma represaliilor.
În acest context, anunțul privind stoparea fluxului de apă nu este doar o decizie de politică internă sau de mediu, ci o armă geopolitică. Pakistanul, care își bazează aproximativ 80% din sistemul agricol pe apele provenite din India, a avertizat în trecut că orice tentativă de a bloca râurile va fi considerată „un act de război”.
Modi nu a oferit detalii despre modul în care India intenționează să utilizeze surplusul de apă rezultat, însă experții atrag atenția că lipsa infrastructurii – baraje, lacuri artificiale și rezervoare – poate transforma decizia într-un gest mai degrabă simbolic decât aplicabil imediat. Construcția acestor facilități va necesita ani de investiții și planificare.
Statele Unite și-au exprimat din nou îngrijorarea cu privire la deteriorarea relațiilor dintre cei doi vecini din Asia de Sud. „Îndemnăm India și Pakistanul să caute o soluție responsabilă, care să asigure pacea și stabilitatea regională pe termen lung”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Tammy Bruce.
Autoritățile din Kașmir, administrate de India, ordonă evacuarea cetățenilor din „zonele vulnerabile”
Autoritățile din Kașmirul administrat de India au ordonat evacuarea cetățenilor din zonele pe care le consideră periculoase, pe măsură ce conflictul dintre New Delhi și Islamabad escaladează.
Locotenentul guvernator al statului Jammu și Kashmir, Manoj Sinha, a ordonat districtelor să mute sătenii din „zonele vulnerabile în locații mai sigure”.
Cazare, hrană și medicamente vor fi asigurate cetățenilor evacuați, a anunțat biroul locotenentului guvernator pe X.