Imagini impresionante cu incendiul dintr-o tabara de refugiati din Bangladesh.  GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un incendiu masiv a izbucnit duminică într-o tabără aglomerată cu refugiați Rohingya din sudul Bangladeshului, lăsând mii de oameni fără adăpost, potrivit autorităților.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Incendiul a izbucnit în tabără Cox’s Bazar, unde locuiesc peste un milion de refugiați Rohingya, majoritatea după ce au fugit de o represiune condusă de armata din Myanmar.

Incendiul a cuprins rapid adăposturile din bambus și prelate, a declarat pentru AFP Mijanur Rahman, comisarul pentru refugiați din Bangladesh.

„Aproximativ 2.000 de adăposturi au fost arse, lăsând aproximativ 12.000 de cetățeni din Myanmar strămuți forțat fără adăpost”, a spus el.

Rafiqul Islam, superintendent de poliție la Cox’s Bazar a declarat pentru Reuters: „În prezent nu avem o estimare a pagubelor și nu există rapoarte privind victimele”.

El a adăugat că incendiul este sub control, iar înalți oficiali de la pompieri, poliție și departamentele de ajutor pentru refugiați se aflau la fața locului.

Faruque Ahmed, un oficial al poliției locale, a declarat că deocamdată cauza incendiului nu este clară.

Cel puțin 35 de moschei și 21 de centre de învățare pentru refugiați au fost, de asemenea, distruse, deși nu s-au raportat răni sau decese, a adăugat el.

Refugiatul Selim Ullah, tată a șase copii, a spus că „nu a putut salva nimic”. „Totul s-a transformat în scrum. Mulți au rămas fără locuințe. Nu știu ce se va întâmpla cu noi”, a spus bărbatul de 40 de ani.

„Când aeram în Myanmar, ne-am confruntat cu multe probleme... casele noastre au fost incendiate, a spus el. „Acum se întâmplat din nou.”

Lagărele de refugiați din Cox’s Bazar sunt predispuse la astfel de incendii.

Un raport al Ministerului Apărării din Bangladesh de luna trecută a spus că între ianuarie 2021 și decembrie 2022 au avut loc 222 de incendii în lagărele Rohingya - inclusiv 60 de cazuri de incendiere.

Peste 1 milion de refugiați Rohingya au fugit în Bangladesh din Myanmar de-a lungul mai multor decenii, inclusiv circa 740.000 care au trecut granița începând cu august 2017, când armata din Myanmar a lansat o represiune brutală.

Condițiile din Myanmar s-au înrăutățit de la lovitura de stat militară din 2021, iar încercările de a trimite înapoi refugiații au eșuat.

Musulmanii Rohingya se confruntă cu discriminarea pe scară largă în Myanmar, care are o majoritate budistă, și unde celor mai mulți li se refuză cetățenia și multe alte drepturi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite