Încălzirea globală ar putea readuce pădurile în ţinuturile îngheţate din Canada

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pădurile îngheţate de pe teritoriile nordice extreme ale Canadei revin la viaţă. FOTO Getty Images
Pădurile îngheţate de pe teritoriile nordice extreme ale Canadei revin la viaţă. FOTO Getty Images

Teritoriile nordice extreme ale Canadei sunt lipsite de păduri de milioane de ani, însă datorită temperaturilor globale în schimbare este posibil ca acestea să reapară, potrivit cercetătorilor de la Universitatea  din Montreal. Ei susţin că temperaturile scăzute ar putea creşte atât cât să le permită copacilor să crească din nou în zona acum înconjurată de gheaţă.

Pădurea fosilizată găsită pe insula Bylot din Arhipelagul Arctic Canadian are între 2,6 şi 3 milioane de ani, conform estimărilor bazate pe prezenţa speciilor dispărute şi a analizelor paleomagnetice. 

„Condiţiile climatice din insula Bylot vor permite creşterea tipurilor de copaci pe care i-am găsit în pădurea fosilizată, cum ar fi salcia, pinul şi molidul. Am găsit, de asemenea, dovezi privind posibila creştere a stejarului şi nucului”, a declarat Alexandre Guertin-Pasquier de la Universitatea din Montreal, Departamentului de Geografie, pentru Daily Mail.

„Deşi o să dureze destul de mult până când pădurea o să-şi revină, este posibil ca nepoţii noştri să poată planta un copac în viitorul apropiat şi să-l privească cum creşte”, a mai declarat Alexandre Guertin-Pasquier.

„Am studiat sedimentele din pădure şi am descoperit polen, care de obicei se găseşte în zonele în care

temperatura medie anuală este de aproximativ 0 grade Celsius. Prin comparaţie, condiţiile meteo actuale de pe insula Bylot sunt în jur de -15 ° C”,  susţine Guertin-Pasquier. 

Probele au fost prelevate din câteva găuri de 10 cm în diametru şi adânci de unu-doi metri. Asprimea iernii arctice şi depărtarea pădurii înseamnă că oamenii de ştiinţă au posibilităţi foarte limitate de a dezgropa secretele pădurii. Chiar şi în timpul verii Guertin-Pasquier şi colegii săi au trebuit să îndure condiţii extreme, cum ar fi vânturi de peste 80 de kilometri pe oră.

„Există atât de mult mister care înconjoară această pădure! De exemplu, modul în care aceşti copaci au reuşit să supravieţuiască în întunericul neobosit al iernii arctice” a spus el, adăugând că următorii paşi pentru această linie de cercetare ar putea include o privire mai atentă asupra altor plante pentru o mai bună înţelegere a florei din acea zonă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite