Ce efecte pot apărea din cauza ruperii unui aisberg de lângă Groenlanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:
AIsbergul a ajuns în Strâmtoarea Nares FOTO NASA
AIsbergul a ajuns în Strâmtoarea Nares FOTO NASA

Un aisberg uriaş este pe cale de a se rupe în bucăţi în nord-vestul Groenlandei. Bucata uriaşă de gheaţă numită PII 2012 a făcut parte din Gheţarul Petermann, dar în iulie a început să se îndepărteze după procesul de rupere (calving).

La sfârşitul lui iulie, bucata de gheaţă de dimensiunea insulei Manhattan a ajuns la gura fiordului din zona, care deschide Strâmtoarea Nares, ce separă Groenlanda de Canada. În acest moment a ajuns în strâmtoare şi se rupe în bucăţi care ar putea fi o problemă pentru navele care trec prin zonă. 

Imaginea de mai sus a fost capturată de un satelit NASA pe 13 septembrie. În ea se poate vedea aisbergul mare şi două fragmente mai mic. Aisbergul s-a rupt  dintr-o crăpătură existentă în gheţarul Petermann care a fost vizibilă încă de acum câţiva ani. 

Gheţarul Petermann conectează Groenlanda de Oceanul Arctic, la 81 de grade latitudine nord. În august 2010, un aisberg uriaş, cu o suprafaţă de 260 de kilometri pătraţi, s-a desprins de gheţar, reducându-i dimensiunea cu 25%. Bucata desprinsă anul acesta a avut 130 de kilometri pătraţi. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite