În Mali se deschide un nou front antiterorist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul francez al Apărării a anunţat că în câteva săptămâni va începe o intervenţie militară în acest stat din Africa ce riscă să devină „un sanctuar terorist".

O intervenţie militară vest-africană în statul Mali, care este pe cale să devină „un sanctuar terorist", va începe în câteva săptămâni, a declarat, ieri, ministrul francez al Apărării, Jean-Yves le Drian.

„Este vorba de câteva săptămâni, nu de câteva luni", a precizat oficialul francez, subliniind că Franţa va ajuta la planificarea operaţiunilor şi va aduce suport logistic, dar nu va desfăşura trupe pe teren.

El a avertizat că, după ce grupările extremiste au preluat controlul părţii de nord a ţării în primăvara acestui an, regiunea Sahelului tinde să devină „un sanctuar terorist" în care „un anumit număr de grupări, sute de rebeli, fundamentalişti, traficanţi de arme, de droguri şi de fiinţe umane au împărţit Mali în două".

Luni, miniştrii europeni de Externe şi-au dat acordul pentru examinarea de urgenţă a planificării unei eventuale misiuni militare care să ajute armata din Mali să recucerească nordul ţării, dar nu s-au stabilit detalii concrete.

REZOLUŢIE A CONSILIULUI DE SECURITATE

Lovitura militară din Mali din martie care l-a eliminat de la putere pe preşedintele legitim al ţării, Amadou Toumani Toure, a avut drept consecinţă ameninţarea cu secesiune a statului în condiţiile în care partea de nord şi de sud a ţării a fost cucerită de rebelii tuaregi din Mişcarea Naţională de Eliberare a Azawad.

Aceştia au decretat independenţa nordului, iar miliţiile legate de organizaţia Al-Qaeda doresc impunerea în ţară a shariei (legea islamică).

Deoarece armata regulată din Mali nu a fost în stare să pună capăt situaţiei, mii de cetăţeni au participat săptămâna trecută la o mare demonstraţie din centrul capitalei, Bamako, cerând o intervenţie militară vest-africană care să sprijine armata în recucerirea teritoriilor din nord.

La sfârşitul săptămânii trecute, Consiliul de Securitate a aprobat proiectul de organizare a unei intervenţii militare în următoarele 45 de zile.

Planul urmează să includă mijloacele şi modalităţile desfăşurării militarilor, conceptul operaţional, numărul de persoane şi costurile. Intervenţia va fi efectuată de forţele grupului regional vest-african ECOWAS, care va fi sprijinit logistic de ONU şi de Uniunea Africană.

După stabilirea detaliilor privind intervenţia militară, Consiliul de Securitate va trebui să voteze o a doua rezoluţie care să permită desfăşurarea militarilor.

ŞEFUL STATULUI FRANCEZ, AMENINŢAT CU MOARTEA

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a subliniat că rezoluţia Consiliului de Securitate nu se referă doar la intervenţia militară, ci are şi o componentă politică, grupurile rebele fiind somate să oprească atacurile şi să se alăture eforturilor de reconciliere.

„Comunitatea internaţională în ansamblu va susţine Mali în acest efort" de a recuceri nordul, a declarat Hollande.
Mujao, una dintre grupările islamiste care acţionează în nordul statului Mali, apropiată de Al-Qaeda, a denunţat eforturile Parisului pentru o intervenţie militară.

Islamiştii l-au ameninţat cu moartea pe preşedintele francez, Francois Hollande. Până una-alta, ei deţin şaşe ostatici francezi şi spun că dacă „Hollande continuă să se joace cu focul îi va trimite fotografii cu ostaticii francezi morţi".

„Preşedintele trebuie să ştie că şi viaţa sa este în pericol", a declarat Oumar Ould Hamaha, purtătorul de cuvânt al Mişcării pentru unitate şi Jihad din Africa de Vest (Mujao), una dintre cele trei grupări teroriste apropiate de Al-Qaeda care operează în regiunea Sahel.


Atentat la preşedintele Mauritaniei ?

Chiar şi incidentul în care a fost rănit preşedintele Mauritaniei, Mohamed Ould Abdel Aziz, ridică unele semne de întrebare în privinţa grupărilor teroriste din Mali.

Abdel Aziz a fost ameninţat cu moartea de reţeaua Al-Qaeda din Maghrebul Islamic (AQMI). AQMI îl acuză pe Aziz că duce pentru Franţa „un război prin procură" contra combatanţilor săi. Reţeaua operează mai ales în Mauritania şi Mali, comiţând atentate, răpiri, mai ales de cetăţeni occidentali, şi diverse forme
de trafic.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite