Guterres: Criza din Ucraina ameninţă 1,7 miliarde de oameni cu sărăcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
guterres

Potrivit secretarului general, ceea ce se întâmplă a pus în pericol programele umanitare implementate de ONU pentru a-i ajuta pe cei înfometaţi.

Conflictul din Ucraina este un „atac tăcut” asupra ţărilor în curs de dezvoltare şi ameninţă să cufunde 1,7 miliarde de oameni în sărăcie. Această opinie a fost exprimată duminică de secretarul general al ONU, António Guterres, într-un comentariu exclusiv pentru publicaţia online cehă Seznam Zpravy .

„Conflictul militar din Ucraina s-a transformat în începutul unui atac tăcut asupra ţărilor în curs de dezvoltare ale lumii”, a spus secretarul general al ONU. „Criza ar putea prăbuşi 1,7 miliarde de oameni, adică mai mult de o cincime din umanitate, în sărăcie şi foamete, fapt care nu  s-a mai întâmplat în ultimele decenii”.

Federaţia Rusă şi Ucraina produc 30% din producţia globală de grâu şi orz, 20% din porumb şi mai mult de jumătate din uleiul de floarea soarelui. Produsele agricole furnizate de aceste state pieţei mondiale reprezintă principala sursă de nutriţie pentru cei mai săraci locuitori ai planetei. Mai mult de o treime din grâul importat de cele 45 de ţări cel mai puţin dezvoltate economic din Africa creşte în câmpurile ruseşti şi ucrainene.

„Rusia este cel mai mare exportator de gaze din lume şi al doilea furnizor de petrol”, a amintit Guterres. Conflictul militar din Ucraina împiedică exportul global de produse agricole şi resurse energetice, duce la o creştere bruscă a costului vieţii, care se transformă în cele mai negative consecinţe pentru cetăţenii de rând. În acelaşi timp, potrivit secretarului general, cei săraci şi cei mai puţin protejaţi social sunt cei care suferă în primul rând.

Programele umanitare ale ONU sunt ameninţate
De la începutul anului 2022, preţurile grâului şi porumbului pe piaţa mondială au crescut cu 30%. În acelaşi timp, după cum a remarcat Guterres, în ultimul an, costul petrolului Brent a crescut cu 60%, în timp ce preţurile la gaze şi îngrăşăminte s-au dublat. Conflictul din Ucraina, potrivit Secretarului General, a pus în pericol programele umanitare implementate de ONU pentru a ajuta locuitorii înfometaţi ai Pământului.

„În mod urgent, ONU are nevoie de opt miliarde de dolari pentru a continua operaţiunile umanitare în Yemen, Ciad şi Niger, constând în stocarea unor produse agricole şi alimente, precum şi pentru a oferi rezerve [de alimente ţărilor cu cel mai mare risc de foamete”, a spus Guterres.

Energie regenerabilă şi asistenţă financiară pentru cei care au nevoie
El a cerut statelor membre ONU să accelereze dezvoltarea surselor regenerabile de energie. Ele nu sunt supuse fluctuaţiilor pieţei, ceea ce se întâmplă în prezent cu gazul şi petrolul, precum şi cărbunele din cauza situaţiei din Ucraina.

În situaţia actuală, statele bogate ar trebui să ajute financiar ţările sărace, ceea ce, potrivit secretarului general, va asigura o repartizare echitabilă a fondurilor între locuitorii Pământului în procesul de depăşire a crizei. „Singura soluţie pentru conflictul] militar din Ucraina şi atacul în curs asupra celor mai săraci oameni din lume ca urmare a acestuia este pacea”, a spus Guterres.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite