Grupul de mercenari Wagner admite pierderi grele în Mali. „Am rămas doar trei”
0Grupul de mercenari ruși Wagner a admis luni că a suferit pierderi grele în rândul luptătorilor săi, în urma confruntărilor împotriva rebelilor tuaregi din Mali, care au avut loc în apropiere de granița cu Algeria, transmite Agerpres.

Mali, țară în care autoritățile militare au preluat puterea prin lovituri de stat în 2020 și 2021, se confruntă cu o insurgență islamistă de ani de zile. Mișcarea rebelă, care luptă împotriva puterii de la Bamako, Cadrul strategic permanent pentru pace, securitate și dezvoltare (CSP-PSD), a anunțat încă de sâmbătă că a ucis sau capturat mercenari ruși și soldați malieni în apropierea orașului Tinzaouaten.
Într-o declarație rară, grupul Wagner a spus că forțele sale au luptat alături de soldații din Mali în perioada 22-27 iulie și că luptătorii săi au fost comandați de Serghei Șevcenko, al cărui indicativ era "Pond".
"În prima zi, grupul Pond a distrus majoritatea islamiștilor și i-a alungat pe restul. Cu toate acestea, o furtună de nisip care a urmat le-a permis extremiștilor să se regrupeze și să își crească numărul la 1.000 de persoane", au precizat reprezentanți ai grupului Wagner pe Telegram.
Gruparea mercenarilor ruși a transmis că luptătorii săi au mai respins un atac, însă sub focul masiv al rebelilor au existat pierderi masive în rândul Wagner și al armatei maliene.
"Am mai rămas doar trei. Continuăm să luptăm", se arată în ultimul mesaj transmis de Wagner, de pe 27 iulie.
De asemenea, grupul a transmis că liderul mercenarilor din regiune, Serghei Șevcenko, a fost ucis.
La rândul lor, forțele armate din Mali au spus că au pierdut doi soldați, în timp ce alți zece au fost răniți. Unul dintre elicopterele sale s-a prăbușit lângă Kidal, vineri, în timpul unei misiuni de rutină.
De la sfârşitul anului 2021, ţările occidentale şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la activităţile grupului Wagner în Mali, o ţară din vestul Africii ai cărei lideri au preluat puterea printr-o lovitură de stat în 2021. Mali şi Rusia au susţinut anterior că forţele ruseşti de acolo nu sunt mercenari, ci instructori care ajută trupele locale cu echipamente cumpărate din Rusia.