Google va plăti organizațiilor de presă din Canada 73 de milioane de dolari pe an. Meta refuză să respecte Legea Știrilor Online

0
Publicat:

Canada și Google au ajuns la un acord pentru a păstra linkurile către știri în rezultatele căutărilor, pentru care compania va plăti anual 73,6 milioane de dolari, sau 100 de milioane de dolari organziațiilor de presă canadiene.

Google a acceptat să plătească editorii de știri din Canada
Google a acceptat să plătească editorii de știri din Canada FOTO arhiva Adevărul

Acordul rezolvă îngrijorările Google, deținut de Alphabet, legate de Legea Știrilor Online din Canada, care obligă companiile mari de internet să împartă veniturile din publicitate cu editorii de știri din țară.

"În urma unor săptămâni de discuții productive, sunt bucuros să anunț că am găsit o cale de urmat cu Google pentru implementarea Legii Știrilor Online", a declarat ministrul canadian al patrimoniului, Pascale St-Onge, într-o declarație, citată de The Guardian.

Legea Știrilor Online, parte a unui trend global de a obliga giganții de internet să plătească pentru știri, a fost adoptată în iunie și guvernul finalizează regulile care se așteaptă să fie publicate până la termenul limită de 19 decembrie.

"În urma unor discuții extinse, suntem încântați că Guvernul Canadei s-a angajat să abordeze problemele noastre de bază cu Proiectul de Lege C-18", a declarat Kent Walker, președintele Alphabet pentru afaceri globale, într-o declarație. "Vom continua să trimitem trafic valoros editorilor canadieni."

Ca parte a acordului cu Canada, Google va contribui anual cu 100 de milioane de dolari canadieni, indexați la inflație, la companiile de știri.

Google a amenințat anterior că va bloca știrile pe motorul său de căutare, o sursă majoră de trafic pentru aproape toate site-urile de pe internet, spunând că legea Canadei este mai strictă decât cele din Europa și Australia. Compania a declarat că era îngrijorată că ar fi expusă la o răspundere potențial nelimitată.

"Google a fost de acord să susțină corespunzător jurnaliștii, inclusiv jurnalismul local", a declarat prim-ministrul canadian Justin Trudeau. "Din păcate, Meta continuă să renunțe complet la orice responsabilitate față de instituțiile democratice."

Meta refuză să plătească și blochează partajarea știrilor

Meta Platforms, celălalt gigant de internet care este ținta legii, a blocat deja partajarea de știri pe Facebook și Instagram. Mișcarea a implicat compania într-un conflict de mai multe luni cu marii editori de știri canadieni și a lovit publicațiile mai mici.

St-Onge a declarat că acordul cu Google arată că noua lege funcționează și a cerut Meta să explice decizia sa de a bloca partajarea de știri în Canada.

Ea a adăugat că Canada va putea să redeschidă discuția cu Google în viitor dacă sunt încheiate acorduri mai bune în altă parte a lumii. Luna trecută, Google a ajuns la un acord pentru a plăti unui grup de editori germani 3,2 milioane de euro (3,5 milioane de dolari) pe an pentru publicarea conținutului lor de știri.

Decizia Meta rămâne neschimbată, potrivit unei declarații a companiei.

"Spre deosebire de motoarele de căutare, nu extragem proactiv știri de pe internet pentru a le plasa în fluxurile utilizatorilor noștri și am fost întotdeauna clari că singurul mod în care putem respecta în mod rezonabil Legea Știrilor Online este prin încheierea disponibilității știrilor pentru persoanele din Canada", a declarat purtătorul de cuvânt.

Legislația a venit după plângerile din industria media a Canadei, care dorește o reglementare mai strictă a companiilor tech pentru a le împiedica să împingă afacerile de știri din piața de publicitate online.

Meta a luat măsuri similare în trecut. În 2021, a blocat temporar știrile de pe platforma sa în Australia după ce țara a adoptat o legislație care ar obliga companiile tech să plătească editorilor pentru utilizarea știrilor lor. Ulterior, a încheiat acorduri cu editorii australieni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite