FOTO Oscar Pistorius: de la erou olimpic şi o inspiraţie pentru copiii cu handicap la suspect de crimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oscar Pistorius, de la atlet renumit, la suspect de crimă
Oscar Pistorius, de la atlet renumit, la suspect de crimă

Oscar Pistorius, cel mai faimos participant la Jocurile Paralimpice şi primul sportiv cu ambele picioare amputate care a participat la Jocurile Olimpice, anul trecut, la Londra, este acuzat că şi-a împuşcat iubita, Reeva Steenskamp, la 4.00 dimineaţa, în casa lui din Pretoria. El a tras patru focuri de armă cu un pistol cu calibrul de 9 mm, nimerind-o în cap, în piept şi în braţe.

„Oscar este o persoană blândă şi iubitoare. Ceea ce s-a întâmplat a fost o greşeală îngrozitoare“, a declarat reprezentantul sportivului.

Cu toate acestea, atletul a avut o viaţă amoroasă complexă şi un apetit pentru risc, scrie publicaţia britanică „Daily Mail“.

Oscar nu este ceea ce pare“

Chiar şi în timpul relaţiei de un an şi jumătate cu Samantha Taylor, o studentă din Cape Town, atletul s-a întâlnit şi cu alte femei.

Reeva Steenskamp a fost văzută pentru prima dată la braţul lui Pistorius în luna noiembrie a anului trecut, la o decernare de premii din Africa de Sud. La vremea respectivă, modelul a declarat că cei doi sunt „doar prieteni“. Dar când a devenit evident că cei doi au o relaţie, Samantha Taylor a declarat unui ziar local că „Oscar nu este ceea ce pare“.

Reeva Steenkamp reuters

Trecutul său implică mai multe acte de violenţă şi ameninţări la adresa foştilor bărbaţi din viaţa iubitelor lui. În 2009, Pistorius a petrecut o noapte în spatele gratiilor, după ce o femeie a declarat poliţiei că ar fi agresat-o.

Sportivul pare să fie atras şi de situaţii periculoase, comentează „Daily Mail“, el deţinând o colecţie impresionantă de maşini sport şi motociclete. În plus, are un pistol în apropierea patului şi o mitralieră lângă fereastră.

casa lui Oscar Pistorius reuters

În 2011, atletul s-a lăudat pe contul său de Twitter că, din 50 de trageri de la 300 de metri, procentajul pentru împuşcăturile la cap a fost de 96%.

În urma unui accident din 2009, s-a ales cu nasul spart, cu două coaste rupte şi cu 172 de cusături la faţă, după ce a intrat cu ambarcaţiunea într-un dig. Martorii afirmă că a consumat băuturi alcoolice înainte de accident, dar poliţiştii nu i-au verificat alcoolemia.

Ambiţia şi atitudinea pozitivă l-au condus spre succes

Sportivul în vârstă de 26 de ani s-a născut fără fibule (osul situat între genunchi şi glezne n.r.) la ambele picioare, iar la numai 11 luni, la recomandarea medicilor, părinţii lui au luat dificila decizie de a-i amputa membrele de la genunchi în jos.

O mare parte din succesul său se datorează faptului că a fost întotdeauna tratat ca un băiat perfect normal.

oscar pistorius getty

Datorită atitudinii pozitive, Pistorious şi-a câştigat popularitea printre colegi. El s-a apucat de sport la 15 ani, după moartea mamei sale. În 2003, însă, a suferit o lovitură la genunchi în timpul unui meci de fotbal, aşa că s-a apucat de atlestism la Universitatea din Pretoria, considerând asta ca fiind mai mult o formă de reabilitare.

Un an mai târziu, la 17 ani, a participat la Jocurile Paralimpice de la Atena, câştigând medalia de aur la 200 de metri şi pe cea de bronz la 100 de metri. La Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012, toată lumea se aştepta ca Pistorius să câştige o mulţime de medalii, însă la proba de 200 de metri a ieşit pe locul doi. Atunci, l-a acuzat pe câştigător că a folosit proteze mai lungi.

Oscar Pistorius reuters

Oscar la JO de la Londra FOTO Reuters

Dar înfrângerea sa avea să fie răzbunată la proba de 400 de metri, când a câştigat aurul şi a stabilit un record mondial. Pistorius a terminat cursa în 46,68 de secunde, cu aproape o secunda mai reprede decat precedentul record (47,49 secunde).

Viitor incert

Pistorious, care a fost votat cândva cea mai sexy celebritate sud-africană, câştigă mai mult de 1,16 milioane de euro pe an din contractele pentru promovarea unor branduri de parfum, alimente sau a unor firme de telecomunicaţii.

În Africa de Sud, ne-a făcut mândri. La Jocurile Olimpice ne-a urcat pe scena mondială: unul dintre noi a reuşit. Este traumatizant să renunţăm la această imagine şi să o înlocuim cu una extrem de urâtă, a violenţei şi a morţii“, scrie publicaţia „Daily Maverick“ din Africa de Sud.

Să aflăm că Pistorius este acuzat de crimă este ca şi cum am afla că arhiepiscopul Desmond Tutu a fost surprins făcând ceva rău. Suntem stupefiaţi. Încă nu ne vine să credem. Bărbaţii îl admirau, femeile îl adorau. Era o inspiraţie pentru copiii cu handicap. Era un exemplu strălucit pentru cum să dai tot ce-i mai bun din tine“, a scris şi „The Times“.

Dacă Pistorious va fi găsit vinovat de crimă, este puţin probabil să fie condamnat la închisoare pe viaţă, pentru că această pedeapsă este aplicată în Africa de Sud doar în cazul crimelor premeditate, potrivit „Daily Mail“.

Există, însă, şi şansa ca el să scape. În 2004, acuzaţiile împotriva unui jucător sud-african de rugby, care şi-a împuşcat şi ucis fiica, au fost retrase, după ce s-a stabilit că atletul a suferit destul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite