FOTO Impresionantul „Partenon” subteran care protejează Tokyo de inundaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Un complex de beton de dimensiuni faraonice protejează Tokyo şi împrejurimile sale de inundaţii în timp ce riscurile de dezastre naturale sunt tot mai mari pe fondul schimbării climatice.

La suprafaţă, aproape nimic nu indică rezervorul uriaş din subteran de la Kasubake, la Saitama (nord de Tokyo), cel mai mare de acest tip din lume.

Lungă cât două terenuri de fotbal şi susţinută de piloni de 500 de tone, imensa structură ajunge până la o adâncime de aproape 100 de metri.

Instalaţia permite acumularea şi redirecţionarea excesului de apă provenit în urma ploilor, protejând astfel una dintre cele mai populate metropole ale planetei.

Personalul complexului este mereu în alertă, mai ales în timpul sezonului ploios, care se manifestă în general în Japonia între începutul lui iunie şi sfârşitul lui octombrie.

„Ne aflăm într-o zonă unde ploile torenţiale şi chiar precipitaţiile obişnuite pot inunda străzile şi scufunda casele”, explică pentru AFP Nobuyuki Akiyama, responsabil de infrastructură la Kasukabe.

Încheiată în 2006 după zeci de ani de lucrări pentru un cost de 230 de miliarde de yeni (aproape 2 miliarde de euro), instalaţia este utilizată în medie de şapte ori pe an.

Apa în exces ajunge automat acolo, de unde este pompată în afara rezevorului principal pe măsură ce se apropie de capacitatea maximă, explică Akiyama.

Rezervorul este legat la un tunel lung de 6,3 kilometri şi dotat cu un sistem care poate deversa în fiecare secundă echivalentul unu bazin de 25 de metri în râul Edogawa, situat în apropiere.

Complexul Kasukabe FOTO AFP

FOTO AFP

Potrivit lui Akiyama, rezervorul protejează 90% din locuinţe de inundaţii. În plus, conform unor studii oficiale, instalaţia mai permite economisirea a 148 de miliarde de yeni (1,2 miliarde de euro), bani care ar fi folosiţi pentru operaţiuni de revenire la normal după o catastrofă.

Sistemele anti-inundaţii din Japonia sunt printre cele mai bune din lume, notează AFP, precizând că ţara asiatică şi-a învăţat lecţia din numeroasele catastrofe naturale îndurate după cel de-al Doilea Război Mondial, cum a fost, de exemplu, gigantul taifun care a lovit în 1959 regiunea Wakayama (vest), provocând moartea a peste 5.000 de persoane.

Acest taifun, cel mai dificil din istoria recentă a Japoniei, i-a făcut pe japonezi să înţeleagă rolul infrastructurii în reducerea riscurilor.

Doar în regiunea Tokyo, străbătută de peste 100 de râuri, există alte zece rezervoare subterane precum cel de la Kasukabe şi trei tuneluri de protecţie în faţa inundaţiilor.

Totuşi, experţii avertizează că este nevoie de mai mult. Şi asta pentru că riscurile de dezastre naturale sunt tot mai mari pe fondul schimbării climatice. De exemplu, taifunurile s-au înmulţit cu 1,5 în ultimii 40 de ani. Ori pe vremuri nu exista decât unul la un secol.

Complexul Kasukabe FOTO AFP

FOTO AFP

Kei Yoshimura, profesor de meteorologie la Universitatea din Tokyo şi expert în inundaţii, participă la elaborarea unui sistem de alertă precoce pentru zonele cele mai expuse la dezastre naturale. „Este clar că lucrările de infrastructură nu sunt suficiente în faţa catastrofelor naturale”, subliniază el.

Pe de altă parte, autorităţile japoneze pun accent pe sensibilizarea populaţiei în vederea urmării recomandărilor de evacuare. În acest sens, rezervorul Kasukabe primeşte vizitatori când nu este utilizat pentru deversarea apei. Tonu Tamai, un pensionar în vârstă de 79 de ani, s-a declarat impresionat de dimensiunea instalaţiei. Dar „nu este decât o măsură de apărare. La final, contezi doar pe tine”, a declarat el pentru AFP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite