FOTO Carnavalul de la Rio, bomba cu samba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regina toboşarilor, madrinha da bateria, atrage toate privirile spectatorilor FOTO AFP
Regina toboşarilor, madrinha da bateria, atrage toate privirile spectatorilor FOTO AFP

Carnavalul de la Rio, cea mai mare petrecere de pe Glob, care a adunat anul acesta mai mulţi turişti decât în 2012, a ajuns la apogeu: luni se încheie defilarea celor mai bune 12 şcoli de samba.

Carnavalul de la Rio se va încheia marţi, iar luni este cea de-a doua şi ultima zi de paradă a celor mai bune 12 şcoli de samba care intră an de an în competiţie. Cea mai mare petrecere de pe Glob a adunat peste 6 milioane de oameni, dintre care peste 900.000 sunt turişti, cu 5,8% mai mulţi faţă de anul anterior, potrivit estimărilor făcute de autorităţile din Rio, citate de france24.com.

Carnavalul a debutat oficial vineri, când primarul oraşului Rio, Eduardo Paes, a îngenuncheat cu umilinţă în faţa Regelui Momo. Considerat Regele Carnavalurilor în ţările din America Latină, Momo este singurul care poate da startul petrecerii, dar nu înainte de a primi cheile oraşului Rio.

Carnavalul de stradă

Neoficial, sărbătoarea braziliană începe cu multe zile înaintea acestei ceremonii. În preajma Sambadromului sau pe plaja din Copacabana au loc sute de petreceri, organizate de amatorii de distracţii care nu mai au răbdare până la marele eveniment. Acesta este „carnavalul de stradă“, la care localnicii şi turiştii se distrează împreună dansând şi răcorindu-se cu multă bere, pentru că la Rio sunt cele mai toride zile de vară în această perioadă. Petrecăreţii se pot alătura unor grupuri de stradă numite „bandas“, care cântă şi dansează inclusiv în zilele de Carnaval. Banda de Ipanema, cel mai cunoscut grup, defilează pe Sambadrom de mai multe ori în aceste zile. 

Sambadromul

În cele patru zile oficiale de carnaval, 5.000 de dansatori defilează pe Sambadrom pentru a-şi disputa prestigiosul titlu de campion. Celebra stradă a fost special concepută pentru acest eveniment anual de cel mai faimos arhitect al Braziliei, Oscar Niemeyer. Ea a fost inaugurată în 1984. Pe marginea Sambadromului există tribune de unde sute de mii de spectatori pot vedea spectacolul. Cele mai bune locuri costă în jur de 2.000 de euro, iar cele mai îndepărtate de stradă sunt 90 de euro.

Şcolile de samba

Fiecare dintre cele 12 şcoli de samba care participă anual la Carnavalul de la Rio reprezintă spiritul unei comunităţi, de obicei a unei favele (cartier sărac). Locuitorii lor îşi susţin cu înflăcărare şcoala de samba şi se implică intens în repetiţiile ei. Fiecare şcoală îşi alege o temă pentru defilare, cum ar fi un eveniment sau o figură importantă din istoria Braziliei ori un element precum apa sau focul. Una dintre temele acestui carnaval este dedicată lui Vinicius de Moraes, unul dintre autorii cunoscutului cântec „The Girl from Ipanema“.

Carele alegorice, costumele şi muzica trebuie să fie în concordanţă cu tema aleasă. Fiecare şcoală are orchestră proprie, „la bateria“, formată din 250-300 de muzicanţi, precum şi o regină a toboşarilor sau „madrinha da bateria“. Melodiile sunt compoziţii proprii şi trebuie să susţină coregrafia. Între două şi cinci milioane de dolari cheltuiesc şcolile de samba cu pregătirile.

Regina şcolii

Parada unei şcoli de samba este deschisă de o echipă numită „comissao de frente“, care dansează şi salută publicul. Urmează primul car alegoric, iar după acesta – regina, „porta-bandeira“. Fiecare şcoală are propria sa regină, şi poate fi identificată foarte uşor în paradă, după steagul pe care îl poartă, dar şi după rochia fastuoasă. Alături de regină merge „mestre-sala“ – maestrul de ceremonii, ai cărui paşi de samba sunt întotdeauna spectaculoşi. Din când în când, cei doi se opresc pentru a saluta mulţimea. Cuplul joacă un rol foarte important pentru şcoala de samba, prestaţia sa fiind punctată de juriu.

În spatele reginei se află dansatorii, „passistas“, care poartă un nume diferit de cei care se află în carele alegorice, „destaques“. Printre dansatori se numără şi veteranii şcolii respective de samba, care sunt numiţi „velha guarda“. 90 de minute are la dispoziţie fiecare şcoală de samba pentru a impresiona publicul şi, mai ales, juriul, format din 40 de membri.

Vedetele de la defilări

Şcolile de samba invită adeseori vedete locale la defilările lor, pentru a ieşi în evidenţă. Fotbalistul Neymar a fost invitat anul acesta de şcoala Mocidade Independente, dar nu a confirmat deocamdată participarea. De pe margine, şi mai multe vedete asistă la cel mai mare spectacol de muzică şi dans al lumii. Printre spectatorii celebri ai Carnavalului se numără în acest an Will Smith, rapperul Kanye West şi actriţa Megan Fox, potrivit BBC. 

Regele- funcţionar

Regele distracţiei de la Rio este de cinci ani acelaşi: Milton Junior, un bărbat de 33 de ani, funcţionar bancar în afara zilelor de carnaval. Conform tradiţiei, Regele Momo trebuie să fie scund, grăsuţ şi vesel. Cu cele 150 de kilograme ale sale şi mereu jovial, Milton Junior îndeplineşte toate aceste criterii. Rolul lui nu se limitează la ceremonia de deschidere, în cadrul căreia primeşte cheia oraşului. Regele Momo trebuie să participe la toate paradele importante şi să danseze cu spectatorii.

Sărbătoare păgână

Carnavalul de la Rio are loc cu şapte săptămâni înaintea Paştelui, prin urmare, data diferă de la un an la altul. Originile acestei sărbători se află, cel mai probabil, în ritualurile păgâne din Egiptul Antic dedicate zeului Osiris şi cele similare din Grecia Antică şi Imperiul Roman. Potrivit unor specialişti, cuvântul „carnaval“ ar proveni din limba latină şi s-ar traduce prin „renunţare la carne“. Carnavalul este, aşadar, o distracţie permisă înainte de Postul Paştelui, care durează 40 de zile. 

În lumePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite