Cetățenii americanii vor ca SUA să ajute civilii din Gaza

0
Publicat:

Majoritatea cetăţenilor americani, indiferent de orientarea politică, doresc ca Statele Unite să faciliteze protecţia civililor din Gaza faţă de conflictul dintre Israel şi gruparea islamistă Hamas, arată rezultatele unui sondaj Reuters/Ipsos publicat luni, transmite Agerpres.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Sondajul desfăşurat online, la scară naţională, timp de două zile arată că 78% dintre cei care au răspuns sunt de acord cu afirmaţia că „diplomaţii americani ar trebui să lucreze activ la un plan pentru a permite civililor care fug de luptele din Gaza să se mute într-o ţară sigură”. Proporţia este mai ridicată în rândul celor de orientare democrată (94%), însă opinia respectivă este majoritară şi printre republicani (71%); 22% dintre răspunsuri au fost negative.

În prezent, în contextul pregătirilor israeliene pentru o invazie terestră în Gaza, 41% din americani sunt de acord că Statele Unite trebuie să sprijine Israelul, în timp ce 2% cred că ar trebui sprijiniţi palestinienii. În 2014, procentajele respective erau de 22%, respectiv 2%.

Proporţia celor care se pronunţă în favoarea Israelului este mai ridicată în rândul republicanilor (54%) decât în cel al democraţilor (37%).

Tinerii, cei mai puțin interesați ca SUA să sprijine Israelul

Pe de altă parte 27% din americani ar dori ca ţara lor să fie un "mediator neutru", iar 21% ar prefera ca Statele Unite să nu se implice deloc în conflict. Neutralitatea este opţiunea a 40% din cei sub 40 de ani, procentaj aproape dublu faţă de cel de 19% în rândul celor peste această vârstă.

Cei mai tineri de 40 de ani sunt de asemenea mai puţin înclinaţi să sprijine Israelul; Reuters apreciază că poziţia acestora ar putea fi îngrijorătoare pentru israelieni, care contează de multă vreme pe susţinerea diplomatică şi armamentul provenit din SUA. Sondajul evidenţiază nivelul ridicat de îngrijorare al americanilor faţă de situaţia palestinienilor obişnuiţi din teritoriul controlat de Hamas: 81% din răspunsurile la sondaj au exprimat acordul cu afirmaţia că "Israelul ar trebui să evite uciderea civililor în loviturile de represalii faţă de Hamas".

În privinţa răspunderii pentru conflict, 69% din americani consideră că aceasta îi revine grupării Hamas şi doar 9% cred că de vină este Israelul.

Războiul, temă electorală pentru Biden și Trump

Conflictul din Israel ar putea fi un subiect politic semnificativ în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale americane din 2024, notează Reuters. Preşedintele SUA, democratul Joe Biden, care candidează pentru realegere, a oferit sprijin ferm Israelului, dar a cerut respectarea legilor războiului. El a afirmat duminică, în reţelele sociale, că marea majoritate a palestinienilor nu au nicio legătură cu "atacurile îngrozitoare" ale Hamas. Donald Trump, predecesorul lui Biden la Casa Albă şi contracandidatul republican cotat cu cele mai mari şanse, l-a criticat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu pentru lipsa de pregătire dinaintea atacului Hamas.

Americanii nu cred că Biden sau Trump pot rezolva criza din Israel

Potrivit sondajului Reuters/Ipsos, americanii nu au încredere în capacitatea niciunuia din cei doi lideri de a rezolva criza. Doar 26% sunt de părere că Biden ar avea şanse de a "media pacea în Orientul Mijlociu", şi doar 32% optează în acest sens pentru Trump; restul sunt neîncrezători faţă de ambii sau nu ştiu care din ei ar fi mai potrivit. Eşantionul sondajului a fost de 1003 adulţi, iar marja de eroare este de circa 4%.

Luptătorii Hamas au pătruns în 7 octombrie pe teritoriul israelian, omorând 1300 de oameni, majoritatea civili, şi răpind alte câteva zeci, în timp ce din Gaza erau lansate mii de rachete împotriva Israelului. Statul evreu a reacţionat prin cele mai intense lovituri aeriene din cei 75 de ani de conflict cu palestinienii; în rândul acestora s-a ajuns la peste 2600 de morţi, iar în Fâşia Gaza, blocată între timp de forţele israeliene, are loc o criză umanitară.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite