Netanyahu, avertizat cu privire la tacticile „furiei ucigașe” în Gaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Israelul riscă să alimenteze conflictul israeliano-palestinian pentru încă 50 de ani prin tacticile sale brutale în Fâșia Gaza, a avertizat fostul secretar al apărării Ben Wallace într-un articol publicat în Daily Telegraph.

Ben Wallace FOTO EPA-EFE
Ben Wallace FOTO EPA-EFE

Totodată, riscă să încalce convențiile internaționale care prevăd protejarea civililor și să-și piardă concomitent legitimitatea morală de a purta acest război.

„Dacă [Benjamin Netanyahu] crede că o furie ucigașă va îndrepta lucrurile, atunci se înșală amarnic”, a scris el.

Avertismentul lui Wallace, care a fost secretar al apărării în timpul a trei premieri până în august, vine pe fondul presiunii internaționale tot mai mari asupra Israelului să reducă numărul victimelor civile.

Ministrul britanic de externe, David Cameron, a cerut o „încetare durabilă a focului” și a avertizat că „mult prea mulți civili au fost uciși” într-un articol scris împreună cu omologul său german.

Wallace susține că, deși Israelul e îndreptățit să riposteze după atacul Hamas, trebuie să renunțe totuși la „metoda sa de atac brutală și nediscriminatorie” în Fâșia Gaza.

„Metodele sale nu vor rezolva această problemă. De fapt, cred că tacticile sale vor alimenta conflictul pentru încă 50 de ani. Acțiunile sale radicalizează tinerii musulmani din întreaga lume”, argumentează el.

Netanyahu riscă să încalce legile războiului

Totodată, Wallace avertizează că Benjamin Netanyahu riscă să încalce Convenția de la Geneva și să submineze baza legală a Israelului pentru a duce un război, și anume că se apără în fața agresiunii.

„Să vânezi Hamas este legitim; să distrugi zone întinse din Gaza nu este. Utilizarea forței proporționale este legală, dar pedeapsa colectivă și strămutarea forțată a civililor nu este”, a scris el.

„Intrăm acum într-o perioadă periculoasă în care autoritatea legală inițială la autoapărare a Israelului este subminată de propriile sale acțiuni. Face greșeala de a-și pierde autoritatea morală laolaltă cu cea legală”, a avertizat fostul ministru britanic al apărării.

Deși a criticat riposta militară a Israelului, Wallace a condamnat fără echivoc atacul Hamas, adăugând că militanții palestinieni „nu sunt nici ei interesați de o soluție cu două state”.

El a îndemnat Israelul să învețe din experiența britanică din Irlanda de Nord, care a dovedit că „la fel de sigur cum noaptea urmează zilei, istoria ne arată că radicalizarea urmează opresiunii".

„Internările în lagăre în Irlanda de Nord ne-a învățat că un răspuns disproporționat din partea statului poate servi drept cel mai bun sergent de recrutare pentru o organizație teroristă. Pentru mulți, urmărirea evenimentelor din Gaza în fiecare zi ne face să ne simțim din ce în ce mai inconfortabil”, a scris el.

Apel internațional la o campanie militară restrânsă care să protejeze civilii

Comentariile lui Ben Wallace vin în contextul în care SUA, Marea Britanie, Germania și Franța și-au exprimat îngrijorarea tot mai mare față de numărul de morți din Gaza.

În timp ce liderii occidentali susțin în continuare dreptul Israelului de a se apăra vizând Hamas, ei sunt îngrijorați de utilizarea disproporționată a violenței, despre care suspectează că riscă să încalce dreptul internațional.

Duminică, a apărut informația că SUA vor face presiuni asupra Israelului pentru a efectua raiduri „la scară mică” împotriva Hamas, în locul ofensivei sale terestre și aeriene majore.

Secretarul american al apărării Lloyd J Austin urmează să se întâlnească săptămâna aceasta cu Benjamin Netanyahu și cu Yoav Gallant, ministrul israelian al apărării, pentru a discuta despre o nouă fază a conflictului.

Potrivit oficialilor americani, aceasta ar implica grupuri mai mici de forțe de elită care să efectueze misiuni mai precise, bazate pe informații, pentru a ucide liderii Hamas și a salva ostaticii.

Schimbarea poziției americane a venit în timp ce David Cameron a dezvăluit o schimbare de opinie în ceea ce privește poziția britanică.

Într-un articol scris cu Annalena Baerbock, ministrul german de externe și publicat în The Sunday Times, el a făcut apel la „o pace care să dureze zile, ani, generații”.

„Doar extremiștii precum Hamas ne vor blocați într-un ciclu nesfârșit de violență, sacrificând mai multe vieți nevinovate pentru ideologia lor fanatică. Dar obiectivul nostru nu poate fi pur și simplu un sfârșit al luptelor de astăzi. Trebuie să fie o pace care să dureze zile, ani, generații. Prin urmare, susținem o încetare a focului, dar numai dacă aceasta este durabilă”, au scris ei.

Duminică, Catherine Colonna, ministrul francez de externe, a făcut apel la un armistițiu „imediat și durabil” în războiul cu Hamas.

„Prea mulți civili sunt uciși”, a spus aceasta, aflată în vizită în Israel, adăugând că Parisul este „profund îngrijorat” de situația din Gaza.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite