Fostul ministru al apărării din Kazahstan, condamnat la 12 ani de închisoare pentru rolul său în revoltele sângeroase

0
Publicat:

Ministru al apărării la momentul revoltelor, Murat Bektanov a fost arestat în februarie 2022 şi o anchetă a fost declanşată pentru "inacţiune în exerciţiul funcţiei sale".

Revolte Kazahstan
Revolte Kazahstan

Fostul ministru kazah al apărării a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru rolul său în revoltele sângeroase din ianuarie 2022, a anunţat joi agenţia de presă oficială din această ţară din Asia Centrală, informează AFP.

Situat la intersecţia unor importante rute comerciale, Kazahstanul s-a cufundat atunci în haos, cu manifestaţii împotriva vieţii costisitoare ce au degenerat în revolte reprimate în mod brutal, soldate oficial cu 238 de morţi.

Ministru al apărării la momentul revoltelor, Murat Bektanov a fost arestat în februarie 2022 şi o anchetă a fost declanşată pentru "inacţiune în exerciţiul funcţiei sale".

"Bektanov a fost declarat vinovat pe 24 februarie 2023 de un tribunal militar, în baza articolului 451 paragraful 3 al codului penal al Republicii Kazahstan", adică abuz de putere comis în situaţie de luptă, a precizat acest tribunal, citat de agenţia de presă Kazinform.

Potrivit aceleiaşi surse, "Bektanov a fost condamnat la 12 ani de închisoare şi îşi va ispăşi pedeapsa într-o închisoare cu regim de maximă siguranţă".

Sunt puţine informaţii disponibile, în condiţiile în care dosarul este clasat drept secret.

În ianuarie, procurorul general al Kazahstanului l-a acuzat pe Bektanov că nu a apărat suficient Almatî, cel mai mare oraş al ţării şi epicentru al violenţelor.

"El a dat mai multe ordine ilegale, refuzând inclusiv să trimită soldaţi pentru apărarea clădirilor guvernamentale", a declarat procurorul general, citat de Kazinform. "Din această cauză, persoane au fost ucise de criminali şi oraşe au fost vandalizate şi incendiate", a adăugat procurorul.

În timpul revoltelor, preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev ordonase "să se tragă pentru a ucide" şi a chemat în ajutor Rusia, în cadrul unei alianţe militare conduse de Moscova.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite