Fost director CIA: Virusul Stuxnet, o „idee bună”, dar un precedent periculos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Virusul informatic Stuxnet care a afectat computerele din cadrul programului nuclear iranian a fost o „idee bună" dar a creat un precedent periculos, a apreciat un fost director al CIA, Michael Hayden, relatează AFP.

„Am intrat într-un nou tip de conflict în care o armă informatică a fost utilizată pentru a provoca distrugeri fizice", a explicat generalul Hayden într-un interviu acordat emisiunii „60 minutes" de la CBS, ce urmează să fie difuzat duminică şi din care au fost date publicităţii câteva fragmente vineri, transmite Mediafax.

Virusul, care a afectat masiv, în toamna anului 2010, programul nuclear iranian a fost o „idee bună", a considerat directorul CIA din perioada 2006-2009. Michael Hayden a condus anterior National Security Agency (NSA), care se ocupă de strângerea de informaţii la nivel electronic.

Acest lucru a „legitimat" însă acest tip de atac, apreciază el, temându-se că „unii ar putea fi tentaţi să folosească acest tip de activitate în scopuri proprii".
Michael Hayden a declarat că nu ştie cine se află în spatele Stuxnet. Iranul a acuzat Israelul şi Statele Unite că sunt la originea acestui virus.

Un fost oficial din cadrul serviciilor de securitate informatică ale departamentului pentru Securitate Internă, Sean McGurk, a apreciat la rândul său, în aceeaşi emisiune, că Stuxnet ar putea fi deturnat de terorişti sau un stat care nu respectă normele internaţionale.

„Este posibil să descarci codul sursă al Stuxnet, să îl reconfigurezi şi să îl trimiţi la locul de origine", a explicat el, afirmând că „a fost deschisă o cutie a Pandorei".

Depistat în iulie 2010, Stuxnet a atacat sistemele de control informatic fabricate de gigantul industrial german Siemens şi folosite în general pentru administrarea sistemelor de distribuţie a apei şi platformelor petroliere.

Potrivit companiei de securitate informatică Symantec, Stuxnet ar fi putut fi conceput special pentru a ataca motoarele care funizează energie centrifugelor iraniene ce permit îmbogăţirea uraniului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite