Fiica unui fost președinte iranian, reținută pentru „incitare la revolte” FOTO VIDEO

0
Publicat:

Activista pentru drepturile femeilor Faezeh Hashemi Rafsanjani, fiica unui fost președinte iranian și fondator al Republicii Islamice, a fost arestată marţi, la Teheran, sub acuzaţia de „incitare la revolte”, cu privire la moartea tinerei iraniene Mahsa Amini aflată în custodia poliției. De altfel, poliția iraniană și forțele de securitate s-au ciocnit marți cu demonstranții în zeci de orașe, conform Reuters.

Faezeh Hashemi a fost reținută și în 2012 pentru propagandă FOTO AFP
Faezeh Hashemi a fost reținută și în 2012 pentru propagandă FOTO AFP

"Faezeh Hashemi a fost arestată în estul Teheranului de forţele de securitate pentru că i-a incitat pe manifestanţi să protesteze în stradă", a informat agenţia de presă Tasnim, notează Agerpres.

Fostă parlamentară şi activistă pentru drepturile femeilor, ea a fost acuzată în iulie de instanţele iraniene de propagandă împotriva Republicii Islamice şi blasfemie pe reţelele de socializare.

La sfârşitul anului 2012, Faezeh Hashemi a fost arestată şi condamnată la şase luni de închisoare pentru propagandă împotriva ţării. Tatăl său, Akbar Hashemi Rafsanjani, preşedinte al Iranului în perioada 1989 - 1997, a fost un politician moderat, care a susţinut îmbunătăţirea relaţiilor cu Occidentul.  

În ciuda unui număr tot mai mare de morți și a unei represiuni aprige din partea forțelor de securitate, folosind gaze lacrimogene, bâte și, în unele cazuri, muniție reală, videoclipurile postate pe rețelele de socializare au arătat protestatarii cerând căderea instituției clericale în timp ce se ciocnesc cu forțele de securitate din Teheran, Tabriz. , Karaj, Qom, Yazd și multe alte orașe iraniene.

Grupul pentru drepturile omului Amnesty International a precizat pe Twitter că forțele de securitate iraniene au răspuns la proteste cu „forță ilegală, inclusiv prin folosirea de muniție reală, ucigând zeci de oameni și rănind alte sute de persoane”.

Mass-media de stat i-a calificat pe protestatari drept „ipocriți, revoltători, bandiți și sediționiști”, în timp ce televiziunea de stat a declarat că poliția s-a ciocnit cu „răzbunatorii” în unele orașe.

Videoclipurile postate pe rețelele de socializare, filmate pe străzile Iranului au arătat protestatarii scandând „Femeie, viață, libertate”, în timp ce femeile fluturau și ardeau vălurile.

Videoclipurile de pe Twitter au arătat protestatarii scandând „Moarte dictatorului”, referirndu-se la liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei. În orașele kurde Sanandaj și Sardasht, polițiștii au tras în protestatari.

„Îi voi omorî pe cei care mi-au ucis sora”, au scandat protestatarii într-unul dintre videoclipurile filamte la Teheran, în timp ce contul de Twitter activist 1500tasvir atrage atenția că: „Străzile au devenit câmpuri de luptă”.

Potrivit unor alte videoclipuri de pe rețelele de socializare, marți protestele au continuat în zeci de orașe și după căderea nopții.

Un videoclip distribuit pe scară largă pe rețelele de socializare a arătat proteste în orașul Chabahar din sud-estul Iranului, unde demonstranții au incendiiat birourile guvernamentale în timp ce se auzeau împușcături.

Mulțimea este supărată din cauza morții lui Mahsa Amini și a acuzațiilor conform cărora un polițist a violat o adolescentă din minoritatea etnică baluch”, ar fi afirmat un protestar.

Pentru a îngreuna postarea videoclipurilr pe rețelele de socializare, autoritățile iraniene au restricționat accesul la internet în mai multe provincii, potrivit observatorului de blocare a internetului NetBlocks pe Twitter.

Marți, un purtător de cuvânt al Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului le-a cerut conducătorilor clericali ai Iranului să „respecteze pe deplin drepturile la libertatea de opinie, exprimare, întrunire pașnică și asociere”.

Într-o declarație, purtătorul de cuvânt Ravina Shamdasani a spus că rapoartele indică că „sute de oameni au fost arestați, inclusiv apărători ai drepturilor omului, avocați, activiști ai societății civile și cel puțin 18 jurnaliști”.

Potrivit oficialilor, 41 de persoane, inclusiv membri ai poliției și ai unei miliții pro-guvernamentale, au murit în timpul protestelor. Dar grupurile iraniene pentru drepturile omului au raportat un bilanț mai mare.

Grupul iranian pentru drepturile omului Hengaw a declarat că 18 persoane au fost ucise, 898 au fost rănite și peste 1.000 de protestatari kurzi au fost arestați în ultimele 10 zile, dar a estimat că cifrele reale au fost mai mari.

„De luni până vineri, peste 70 de femei au fost arestate în Kurdistanul Iranului... Cel puțin patru dintre ele au sub 18 ani”, a spus Hengaw marți.

Justiția iraniană a înființat instanțe speciale pentru a-i judeca pe protetatari, potrivit presei de stat.

Peste 300 de creștini iranieni au emis o declarație susținând protestele la nivel național.Mai mulți profesori universitari, celebrități și jucători de fotbal proeminenți au susținut protestele, în timp ce studenții din mai multe universități au refuzat să participe la cursuri.

Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, din orașul Saqez, Iran, a fost arestată pe 13 septembrie la Teheran pentru „ținută nepotrivită” de către poliția moralalității care aplică codul vestimentar strict al Republicii Islamice. Ea a murit trei zile mai târziu, la spital, după ce a intrat în comă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite