Femei-inventator care au pus bazele ştiinţei moderne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femei din jurul lumii au demonstrat că ştiinţa nu este doar apanajul bărbaţilor. Multe dintre ele au pus bazele informaticii moderne, schimbând, pur şi simplu, lumea dispozitivelor informaţionale. De exemplu, o frumoasă actriţă a pus bazele unui sistem informatic care se foloseşte şi acum, iar alta a scris programe pentru un computer mecanic în 1843.

BuzzFeed a realizat o listă cu 11 femei care au făcut istorie în informatică şi nu numai, una dintre ele scriind un program pentru un computer mecanic în 1863. Bineînţeles că pe această listă se regăseşte şi vestita chimistă şi fiziciană Marie Curie, care a câştigat două premii Nobel.

1. Hedy Lamarr

Numită „cea mai frumoasă femeie din lume“, actriţa Hedy Lamar ne-a câştigat recunoştinţa eternă când a schiţat „Sistemul de Comunicaţii Secrete“, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, tehnologie care se foloseşte şi în zilele noastre în reţelele de telefonie mobilă, la dispozitivele bluetooth şi wi-fi.

2. Ada Lovelace

image

Supranumită „primul programator al lumii“, Ada Lovelace a scris comenzi care puteau rezolva probleme matematice specifice pentru un computer mecanic, în 1843. Ea a mai prezis şi că „se vor compune bucăţi muzicale elaborate şi ştiinţifice“ cu ajutorul computerului.

3. Grace Hopper

image

La un secol distanţă de Ada Lovelace, amiralul Grace Hopper a devenit unul dintre primii oameni care a programat computere în Al Doilea Război Mondial. Ea a inventat „compilatorul“ – un modul de „traducere“ din engleză în „limba“ computerelor, şi a popularizat termenul de „computer bug“ după ce o molie a scurtcircuitat un Mark II.

4. Stephanie Kwolek

image

Trebuie să mulţumim chimistului Stephanie Kwolek pentru producerea fibrei optice în 1965. De cinci ori mai puternică decât oţelul şi rezistentă la incendii, invenţia ei este de valoare şi în zilele noastre.

5. Annie Easley

image

Annie Easley nu avea diplomă de facultate atunci când a început să lucreze pentru NASA, în 1955, dar acest lucru n-a oprit-o să creeze programe care măsurau vânturile solare, care optimizau conversia energiei şi care controlau rachetele. 

6. Marie Curie

image

Nu trebuie să uităm de Marie Curie, chimista şi fiziciana a cărei muncă în radioactivitate i-a adus două premii Nobel. A fost pentru prima dată când premiul Nobel a fost acordat unei femei. Rămâne, până în zilele noastre, una dintre cele mai faimoase femei din lumea ştiinţei.

7. Mária Telkes

image

Nemulţumită să inventeze cuptoarele solare, Mária Telkes a ajutat la construcţia primei case încălzită cu ajutorul soarelui, în anii '40, în care se menţinea o temperatură confortabilă în timpul „iernilor reci din Massachusetts“.

8. Dorothy Hodgkin

image

Cunoscută ca descoperitorul cristalografiei proteice (adică „studiul structurii atomice şi moleculare“), Dorothy Hodgkin a folosit raze X pentru a obţine structura penicilinei, insulinei şi vitaminei B12, fapt care i-a adus un premiu Nobel în 1964.

9. Katharine Burr Blodgett

image

Prima femeie care şi-a luat doctoratul în fizică, la Universitatea Cambridge, Blodgett a inventat sticla non-reflexivă în 1938. Aceasta s-a folosit mai târziu la fabricarea aparatelor de fotografiat şi la ferestre. Dacă porţi ochelari, îi poţi mulţumi, parţial, lui Blodgett pentru lentile.

10. Ida Henrietta Hyde

image

O campioană a oamenilor de ştiinţă, Hyde a inventat microelectrodul capabil de a stimula celulele ţesutului, un dispozitiv care a revoluţionat mai târziu medicina. În 1902, ea a devenit prima femeie membră a Societăţii Americane de Fiziologie.

11. Virginia Apgar

image

Dacă eşti asistent medical (sau părinte) eşti familiarizat cu scorul Apgar, un sistem pentru estimarea sănătăţii nou-născuţilor. Denumirea acestuia provine de la Virginia Apgar, un anestezist care „a făcut mai multe pentru îmbunătăţirea sănătăţii mamelor şi bebeluşilor decât oricine din secolul al XX-lea“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite