Europa simulează jocuri de război privind o criză alimentară în viitor
0Luna trecută, pe parcursul a două zile, la Bruxelles, oficiali din cadrul UE, responsabili guvernamentali, experți în materie de siguranță alimentară, reprezentanți ai industriei și jurnaliști au participat la un joc de război în care au simulat scenariul izbucnirii unei crize alimentare în Europa, relatează Bloomberg.

„Deficit alimentar în Europa? Întrebarea este când, doar că nimeni nu ascultă”, spune o persoană neidentificată într-o înregistrare video, parte din exercițiul menită să îi ajute pe oficiali și experții din sectorul alimentar să propună politici care ar putea preveni un astfel de scenariu.
Un curs dramatic al evenimentelor pentru 2024 ar fi următorul: uraganele au distrus recolta de soia din America Latină; cultivatorii de cereale ruși și ucraineni sunt în război; Indonezia interzice exportul de ulei de palmier către Europa; regiunea mediteraneeană devine mai aridă.
Este o stare de lucruri care nu a devenit realitate, dar a cărei posibilitate a fost simulată de cei 60 participanți prezenți la eveniment cărora li s-au prezentat imagini cu secetă, inundații și tulburări civile.
„Așteptați-vă la un grad de haos. Ați fi derutați în anumite momente și să nu aveți suficiente informații. Va fi o călătorie în timp”, a avertizat unul dintre participanți, un expert în modelarea sistemelor și designer de jocuri care a lucrat la ONU.
Un astfel de eveniment, organizat de una dintre cele mai sigure regiuni din punctul de vedere al accesului la alimente, evidențiază un nivel ridicat de îngrijorare la nivelul guvernelor în privința asigurării proviziilor de hrană pentru populație. În decursul a patru ani, modul în care este obținută, distribuită și consumată hrana a fost supusă unor șocuri multiple.
Pandemia de COVID-19, invazia Rusiei în Ucraina și întreruperi ale rutelor cheie de transport au perturbat lanțurile de aprovizionare și au făcut prețurile să explodeze. Totodată, condițiile capricioase ale vremii și temperaturile extreme afectează culturile. În acest context, oficialii nu se mai întreabă când ar putea surveni o criză, ci mai degrabă câte crize pot gestiona simultan.
Astfel, că au în vedere următorul scenariu pentru 2025: din cauza recoltelor slabe, crește prețul nutrețului pentru animale, ceea că scade numărul acestora, ca și producția de pește.
În același timp, produsele agricole nu mai sunt exportate în Europa, ci în alte regiuni unde ofertele sunt mai bune. Din pricina limitelor de export al uleiului de palmier din Asia mai puțin este disponibil pentru alimente comune, de la margarină la pâine.
Pe fondul acestor probleme, se întețesc acuzațiile de lăcomie a corporațiilor, dezinformările și teoriile conspirației se răspândesc tot mai larg.
Testarea rezistenței la stres a unui sistem este obișnuită în SUA, mai ales în industria bancară de la criza financiară încoace, dar sunt efectuate și jocuri de război în care sunt simulate anumite crize.
În Europa însă astfel de jocuri la inițiativa guvernului sunt rare, spune Piotr Magnuszewski, director științific la Centrul pentru Soluțiile Sistemelor din Wroclaw, Polonia.
Europa se află în poziția de invidiat de a fi unul dintre cei mai mari furnizori de produse alimentare, de la cereale și produse lactate, la carne de porc și ulei de măsline. Astfel, este o regiune cu un nivel scăzut de nesiguranță alimentară.
În medie, doar 14% din veniturile unei gospodării au fost cheltuite pe mâncare în 2021, comparativ cu 60% în Nigeria și 40% în Egipt.
Dar Europa este și vulnerabilă din anumite puncte de vedere. Evenimentele climatice și condițiile de vreme îi afectează regulat pe fermieri - de pildă, în 2022, Europa a avut pierderi economice de peste 50 de miliarde de euro din această cauză.
Iar costurile cu îngrășămintele și energia necesară pentru culturi și sere au explodat după invazia rusă în Ucraina.
„Am trăit într-o criză în ultimii trei ani. Sunt mult mai multe de făcut la orice nivel. Crizele vor lovi mai repede și mai profund”, a spus Chris Hegadorn, un diplomat american în retragere, coorganizator al grupului de lucru.