Europa intră în război cu agenţiile de rating

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UE vrea să reglementeze activitatea agenţiilor existente şi să-şi înfiinţeze propria agenţie. Agenţia de rating Standard & Poor’s a redus cu trei trepte ratingul Greciei pentru creditele pe termen lung, de la „B“ la „CCC“, cel mai slab din lume.

Standard & Poor's a avertizat că restructurarea datoriilor greceşti va fi echivalentă cu o intrare în incapacitate de plată. Germania propusese ca pentru anumite datorii ale Greciei scadenţa să se amâne cu şapte ani, în timp ce Banca Centrală Europeană (BCE) a precizat că ar putea accepta un plan prin care creditorii să cumpere voluntar obligaţiuni greceşti pentru a înlocui datoriile scadente. 

Imediat după anunţ, preţul la care Grecia se împrumută pe pieţele internaţionale a crescut, relatează Reuters. Momentul nu putea fi mai prost ales de agenţii. La doar un an după ce Grecia a primit un împrumut de 110 miliarde de euro, economia ţării este în continuare pe butuci, iar Uniunea Europeană, FMI şi BCE încearcă să ajungă la un acord pentru un al doilea împrumut masiv. În acelaşi timp, guvernul socialistului Papandreu se zbate să convingă Parlamentul să accepte măsurile de austeritate propuse. Măsurile sunt contestate şi de opoziţie, şi de greci: astăzi, Grecia va fi lovită de o nouă grevă generală ce va paraliza întreaga economie elenă.

Agenţiile nu agreează soluţia salvării

„Grecia va intra în incapacitate de plată. Nu mai e o chestiune de «dacă», ci de «când». Doar o ştergere a datoriilor ar rezolva problema", e de părere Vincent Truglia, fost director în cadrul Moody's.  Felul în care apreciază şi influenţează situaţia agenţiile de rating este criticat însă de politicieni, economişti şi jurnalişti din întreaga Europă, care le acuză că încearcă să destabilizeze zona euro cu bună ştiinţă.

Premierul grec Georgios Papandreu

Potrivit „Libération", de 18 luni, agenţiile descalifică pe bandă rulantă pentru profit şi pentru a-şi mai repara din credibilitatea pierdută după ce nu au reuşit să anticipeze crizele precedente. Iar acum, ameninţă că vor declara Grecia în incapacitate de plată, pentru că statele europene „au îndrăznit" să ia în calcul o participare voluntară a instituţiilor financiare private (bănci, asigurători, fonduri suverane) la salvarea acestei ţări. Este o încercare de a bloca o soluţie care ar permite salvarea Greciei de un faliment pe care aceste agenţii de rating îl consideră o certitudine, mai scrie cotidianul francez.

Mai mult, ca şi când lumea financiară nu ar fi fost suficient de nervoasă, agenţiile ameninţă că va veni şi rândul statelor ce au ratingul AAA, cel mai mare. Săptămânile trecute, au anunţat că Franţa, Austria şi chiar SUA şi-ar putea pierde triplul „A", ce le permite să se împrumute la preţul cel mai mic pe pieţele internaţionale. Agenţiile îşi asumă astfel riscul de a destabiliza din nou lumea financiară, pentru că nu ar mai exista practic investiţii sigure. „Putem să ne punem întrebări serioase asupra rolului pe care îl joacă în criza zonei euro", a declarat comisarul european pentru Piaţă Internă, Michel Barnier.

Două studii arată responsabilitatea directă pe care o au agenţiile de rating în crearea instabilităţii financiare: unul realizat chiar de FMI, în februarie, şi al doilea, de BCE, publicat acum câteva zile. Concluzia e aceeaşi: scăderea ratingului provoacă şi dă o bază temerilor pieţei. Acestea un efect direct asupra investitorilor, care solicită automat rate mai mari ale dobânzii pentru a-şi acoperi riscul suplimentar. Iar descalificarea unui membru al zonei euro afectează automat solvabilitatea tuturor membrilor, mai scrie „Libération".

Contraatacul european

 Printr-o rezoluţie adoptată pe 9 iunie, europarlamentarii au propus o serie de măsuri menite să reglementeze activitatea agenţiilor. Una dintre măuri ar fi înfiinţarea unei agenţii europene de rating, independentă, potrivit Euronews. Pe termen lung, ar putea fi înfiinţată chiar o reţea de agenţii. „Trei agenţii de rating domină 95% din piaţă, şi având în vedere că au un monopol, pot realiza un profit de 40%. Este un semn clar că nu există suficientă competiţie", e de părere europarlamentarul Wolf Klinz. În plus, instituţia ar vrea să introducă reguli şi pentru a elimina conflictele de interese: în prezent, cei care vând servicii financiare plătesc agenţiile de rating care trebuie să coteze respec­tivele servicii financiare.

image

Comisarul european pentru Piaţă Internă, Michel Barnier

De asemenea, agenţiile de rating existente vor trebui să devină mai transparente şi să explice foarte clar care le sunt criteriile şi metodologia folosite pentru a da calificativele. Europarlamentarii propun ca aceste agenţii să fie trase la răspundere în justiţie. Fără a mai aştepta, Portugalia a dat deja în judecată agenţiile Moody's, Fitch şi Standard & Poor's, care au descalificat recent 30 dintre băncile portugheze. După ce a adunat dovezi şi argumente prezentate de economişti, procurorul general portughez a anunţat, marţi, că a deschis o anchetă penală împotriva celor trei agenţii pentru că acestea au cauzat ţării pierderi financiare de proporţii.

Fuga aleşilor, prin tunel

La greva generală de azi participă angajaţii din transporturi, instituţiile de stat şi bănci. Vor protesta 24 de ore faţă de măsurile de austeritate ale Guvernului. Aleşii eleni iau în calcul izbucnirea unor violenţe extreme, fiind pregătiţi să fugă printr-un tunel. Potrivit televiziunii Kontra, Guvernul a adus muncitori străini să repare tunelul ce leagă Parlamentul de Portul Piraeus.

Soluţii româneşti

Restructurarea datoriei Greciei sau continuarea sprijinului financiar este cea mai bună soluţie pentru din punctul de vedere al României, a declarat viceguvernatorul BNR, Cristian Popa. Cele două variante ar putea limita contagiunea. „E inevitabil să avem pentru viitor şi în alte situaţii o îm­păr­ţire a poverii între cei care sunt din sectorul privat şi cei din sectorul public", a spus Popa.

Cine se află în spatele agenţiilor de rating

Agenţiile de rating sunt societăţi specializate care evaluează titlurile de debit, atât ale statelor, cât şi ale companiilor, pe baza nivelului lor de risc. Sarcina lor este să prevadă dacă cel care solicită bani fie la Bursă sau pe pieţele financiare are resurse solide pentru a putea rambursa datoria mai târziu. Cu cât nota este mai bună, cu atât va găsi mai uşor bani cu dobândă mică, iar investitorul este asigurat că îşi va vedea înapoi investiţia. Problema este că aprecierile lor lasă loc confuziei şi speculaţiilor.

Comisarul european pentru Piaţă Internă, Michel Barnier



Principalele trei agenţii sunt americane: Stan­dard&Poor's, Moody's şi Fitch şi în ultimii ani au apărut tot mai multe critici privind conflictul lor de interese. Ele nu fac obiectul nici unui control şi în plus sunt plătite de cei cărora le dau „note", dar sunt foarte legate de bănci şi de fonduri speculative, pe care le consiliază în ce priveşte investiţiile lor financiare înainte de notare.

Eric Kolchinski, fost director general la Moody's însărcinat cu creditele suprime, a explicat că a fost demis pentru că anunţase serviciul de deontologie internă despre suspiciunile sale de nerespectare a regulilor etice. Moody's deţine 40 la sută din cota de piaţă mondială. 20 la sută din acţiunile acestei agenţii de rating sunt deţinute de Berkshire Hathaway, firma omului de afaceri Warren Buffet şi de Davis Selected Advisers, companie de investiţii înfiinţată de Shelby Davis în 1969, al cărui tată, Shelby Cullom Davis, a fost ambasadorul SUA în Elveţia. Compania operează cu mai multe tipuri de fonduri.

Standard & Poor's (S&P) deţine tot aproximativ 40 la sută din cota de piaţă mondială, are sediul tot în Statele Unite, iar compania, mamă este MCGraw-Hill, trust media şi furnizor de servicii financiare, deţinute de James H. McGraw şi  John A. Hill.  Agenţia internaţională de rating Fitch este mai mică decât concurentele sale Moody's şi Standard & Poor's, dar la fel de influentă.

A fost înfiinţată de John Knowles Fitch în 1913 la New York şi a fuzionat cu IBCA Company Limited, cu sediul la Londra, în decembrie 1997, trecând sub controlul holdingului francez Fimalac, al cărui principal acţionar este francezul Marc Ladreit de Lacharrière. În 2000 a achiziţionat societăţie Duff & Phelps Credit Rating Co, cu sediul la Chicago, şi Thomson BankWatch.

Agentii
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite