Egipt: poliţia a primit ordin să-i scoată cu forţa pe susţinătorii lui Morsi din Piaţa Tahrir. Protestatarii au fost declaraţi „ameninţare la securitatea naţională”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Susţinătorii lui Morsi au continuat protestul şi în timpul postului de Ramadan. FOTO: Reuters
Susţinătorii lui Morsi au continuat protestul şi în timpul postului de Ramadan. FOTO: Reuters

Guvernul sprijinit de armată care conduce Egiptul după înlăturarea de la putere a Frăţiei Musulmane şi a preşedintelui Mohamed Morsi a ordonat armatei să pună capăt protestului neîntrerupt organizat de aproape două săptămâni de susţinătorii lui Morsi în Piaţa Tahrir.

Poliţia a primit ordin de la Guvernul sprijinit de armată să înlăture protestatarii din Piaţa Tahrir. Ministerul de Interne al Egiptului a fost instruit de cabinet să „folosească toate măsurile legale pentru a înfrunta violenţa şi terorismmul”, potrivit publicaţiei „Daily News Egypt”. 

Guvernul egiptean a declarat că protestatarii pro-Morsi reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale, potrivit corespondenţilor Reuters. 

„Ne opunem opresiunii, suntem împotriva ilegitimităţii. Ne vrem drepturile. Am votat şi vrem să ni se respecte votul”, explică Issam ElDin Ismaeel, un profesor de engleză la Universitatea Al-Azhar, într-o conversaţie cu jurnaliştii postului american NBC. 

„Rămânem aici până când se vor termina protestele, iar protestele nu se vor termina până când el (Mohamed Morsi - n.r.) nu-şi va primi înapoi funcţia”, spune acesta cu vocea răguşită de la lipsa de apă. 

De la început, protestatarii stau în ture de câte 14 ore, apoi se odihnesc în corturi ridicate pe străzi. Femeile participă şi ele la manifestaţii şi au corturi separate. Bărbaţi cu canistre mari pline cu apă se plimbă prin mulţime şi îi stropesc pe faţă pe protestatari, iar mai mulţi tineri s-au organizat şi aduc protestatarilor bucăţi mari de gheaţă cu care să se răcorească. 

Protestele nu au fost sistate nici de intrarea în perioada de Ramadan, în care credincioşii nu au voie să bea sau să mănânce cât timp soarele se află pe cer.

„Dumnezeu să ne ajute indiferent dacă postim sau nu, pentru că avem un ţel, un ţel legal”, spune şi Ahmad Khalil, un profesor de educaţie fizică. El este unul dintre cei 20 de bărbaţi care şi-au asumat rolul de gardieni pentru a păzi intrare în Nasr City, districtul din Cairo în care sunt concentraţi protestatarii. Ei controlează genţile şi-i percheziţionează pe toţi cei care intră în acest district. 

Vom reveni cu amănunte

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite