Dosare declasificate ale MI5. Spionul folosit de Moscova pentru a detensiona relațiile cu SUA în timpul crizei rachetelor

0
Publicat:

Noi dosare declasificate ale MI5 cuprind rapoarte privind un spion rus care ar fi fost folosit drept intermediar în timpul crizei rachetelor din Cuba, când lumea s-a aflat în pragul războiului nuclear, relatează AFP.

Moscova a folosit un spion în Marea Britanie pentru a detensiona relațiile cu SUA FOTO Shutterstock
Moscova a folosit un spion în Marea Britanie pentru a detensiona relațiile cu SUA FOTO Shutterstock

Un raport întocmit de MI5 în 1965 cuprinde detalii despre aventurile sexuale pe care le-a avut o mondenă, Christine Keeler, cu ministrul britanic de război de la acea vreme, John Perfumo, și cu un spion rus, Eugene Ivanov, atașat naval la Londra.

Personajul central este însă Stephen Ward, un osteopat al înaltei societăți britanice, având drept pacienți deputați conservatori și despre care MI5 a concluzionat că era „colaborator” sovietic.

Într-un raport elaborat la doi ani după izbucnirea scandalului sexual, MI5 nu a găsit „dovezi directe sau circumstanțiale” privind mâna sovieticilor. În schimb, acest raport și altele au revelat informații despre figuri centrale ale spionajului din acea perioadă. De pildă, a confirmat faptul că Ward a fost folosit drept canal neoficial de legătură cu guvernul britanic.

„În timpul crizei din Cuba din octombrie 1962, rușii au folosit canalul Ivanov/Ward nu doar pentru a încerca să obțină reacții neoficiale din partea guvernului Majestății Sale", se arată în raport.

Moscova i-a folosit pe cei doi - care au făcut cunoștință la un prânz oferit de editorul Daily Telegraph - pentru a convinge Marea Britanie „să exercite presiuni asupra guvernului Statelor Unite și, dacă este posibil, să slăbească voința Occidentului".

Ward a murit în 1963, la vârsta de 50 de ani, după ce a luat o supradoză de somnifere în timp ce era urmărit penal pentru infracțiuni legate de prostituție, în ceea ce criticii susțin că au fost acuzații fabricate în urma scandalului Profumo.

Ward a făcut o serie de înregistrări despre activitățile sale cu câteva luni înainte de a muri, pretinzând că el a fost într-adevăr un canal de legătură în slujba Moscovei.

Doar că aceste documente au fost considerate contaminate în condițiile în care poliția îl supraveghea în permanență, iar el era disperat să își reabiliteze numele, a declarat The Times în 2020.

Cazul intrigant al lui Ward a primit o nouă atenție la acea vreme, în urma unui musical despre el, realizat de Andrew Lloyd Webber.

Impresarul de teatru a arătat ziarului documente secrete pe care le obținuse, inclusiv o scrisoare inedită din 1963 pe care Ward i-a trimis-o din închisoare viitorului premier laburist Harold Wilson.

În această scrisoare, el susținea că munca sa de intermediar avea ca scop detensionarea situației nucleare.

Într-o declarație din 1963, Keeler a recunoscut aventurile cu Ivanov și Profumo", dând de înțeles timp că Ward acționa la ordinele Moscovei.

"Ward m-a rugat să obțin informații de la Jack (Profumo) despre faptul că americanii le dau germanilor bomba", a spus ea, referindu-se la planurile de a amplasa arme nucleare americane în Germania.

Nu am obținut această informație pentru că era ridicolă și ar fi putut fi făcută în glumă", a adăugat ea.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite