Richard Nixon și soția sa ar fi fost expuși unor doze puternice de radiații în timpul vizitei la Moscova în 1959. Detalii din documente desecretizate

0
Publicat:

Richard Nixon și soția sa, Pat, au fost expuși la radiații potențial dăunătoare în timpul șederii lor la reședința ambasadorului SUA la Moscova în 1959, conform documentelor desecretizate ale Serviciului Secret american (Secret Service), scrie The Guardian.

Nikita Hrușciov și Richard Nixon la Moscova în 1959 | FOTO Profimedia
Nikita Hrușciov și Richard Nixon la Moscova în 1959 | FOTO Profimedia

Nixon, care era vicepreședinte la acea vreme, nu a fost informat despre amenințare, iar departamentul de stat a fost informat abia în 1976, când un membru al echipei sale de securitate din cadrul Secret service, James Golden, a dezvăluit că echipamentul de detectare a măsurat niveluri semnificative de radiații în interiorul și în jurul camerelor în care au dormit soții Nixon la reședința Spaso House.

Golden a spus că i s-a spus ulterior de către departamentul de stat că a fost expus la „doze masive” de radiații ionizante produse de o baterie atomică folosită de spionii sovietici pentru a alimenta dispozitivele de ascultare ascunse în clădire. Cu toate acestea, Golden a avut îndoieli cu privire la această explicație și nu a fost confirmată.

Incidentul a fost raportat după dezvăluirile lui Golden din 1976, dar aceasta este prima dată când documentația de bază a fost pusă la dispoziție online, după o solicitare adresată bibliotecii prezidențiale Nixon de la Arhiva Securității Naționale de la Universitatea George Washington. Unul dintre analiștii seniori ai arhivei, William Burr, care a făcut cererea, a spus că „acest episod neobișnuit și practic necunoscut de război rece merită mai multă atenție, astfel încât misterele care îl înconjoară să poată fi rezolvate”.

Documentele au fost publicate ca parte a unei serii despre utilizarea sovietică a radiațiilor de diferite tipuri împotriva țintelor americane, inclusiv expunerea ambasadei SUA la Moscova la radiațiile cu microunde timp de mulți ani. Înregistrările au o relevanță proaspătă în lumina misterului actual care înconjoară Sindromul Havana, un grup de simptome preponderent neurologice suferite de zeci de diplomați și spioni americani în ultimii ani.

Radiația ionizantă este definită ca având suficientă energie pentru a deteriora celulele și a modifica ADN-ul. Dozimetrele din Spaso Houseau măsurat 15 roentgen pe oră în timpul vizitei lui Nixon. Nivelul este mai mic decât o doză letală, dar standardul permis pentru expunerea profesională în SUA la acea vreme era de doar 5 roentgen pe an.

După ce agenții Serviciului Secret au denunțat trucurile murdare sovietice în apropierea dispozitivelor de ascultare din reședință, radiația s-a oprit.

„Ne-am așezat pe paturi unul față în față și am început să-i mustrăm pe ruși cu voci puternice, blestemându-i pentru că au făcut un truc ca acesta și întrebându-ne cu glas tare de ce ne iau drept proști și ne întrebam unul pe altul dacă rușii credeau că vor scăpa după ce au făcut așa ceva”, a mărturisit Golden.

Înainte de vizita sa la Moscova, Nixon a fost întrebat de un alt membru al serviciului său secret, John Sherwood, dacă dorește să ia dispozitive de detectare a radiațiilor în călătorie. Sherwood a subliniat că oficialii sovietici care vizitează SUA au cerut contoare Geiger. Vicepreședintele a refuzat contoarele Geiger, dar a fost de acord cu dozimetre mai discrete – deși a spus că nu va purta unul el însuși și nu a vrut să se știe că problema a fost discutată.

În prima seară a vizitei, pe 23 iulie 1959, valorile înregistrate de dozimetru au crescut rapid, făcându-l pe un înalt oficial militar din anturaj, amiralul Hyman Rickover, expert în propulsie nucleară navală, să suspecteze că a avut loc un accident nuclear. Rickover și ambasadorul SUA, Llewellyn Thompson, au fost de acord să nu-i spună lui Nixon.

Golden a fost sceptic cu privire la analiza diviziei medicale a departamentului de stat conform căreia radiațiile provin de la bateriile atomice folosite pentru alimentarea dispozitivelor de ascultare din Spaso House. El a subliniat că radiațiile s-au oprit în timp ce se afla în clădire, așa că nimeni nu ar fi putut să intre și să scoată bateriile. El a concluzionat că experții departamentului de stat nu au fost sinceri cu el.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite