Donald Trump în Coreea de Sud: prânz cu soldaţii de la baza militară Humphreys, dineu la Casa Albastră. Seulul va cumpăra arme de miliarde de dolari de la SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a sosit marţi în Coreea de Sud, a doua escală în cadrul călătoriei de 11 zile în Asia, turneu dominat de ameninţarea nucleară reprezentată de Coreea de Nord.

Avionul prezidenţial ,Air Force One a aterizat la baza aeriană Osan (64 km sud de Seul). Trump a luat prânzul cu trupele americane dislocate la baza militară Humphreys.

Apoi, şeful Casei Albe s-a deplasat la Seul pentru o întâlnire cu omologul său sud-coreean, Moon Jae-in.

Trump a anunţat ”multe progrese” în problema nord-coreeană şi a salutat rolul ”foarte util” al Beijingului în acest dosar, la finalul unei întâlniri, la Seul, cu omologul său sud-coreean Moon Jae-in, relatează AFP.

 ”Da, văd anumite lucruri mişcându-se”, a declarat el într-o conferinţă de presă comună, la Seul, fără să facă precizări. ”Cred că facem multe progrese”.

Phenianul este ”o ameninţare mondială care îndeamnă la o acţiune mondială”, a reafirmat el, adăugând că omologul său chinez Xi Jinping a ”fost cu adevărat foarte, foarte util”.

 ”Sperăm că, la fel, Rusia va fi utilă”, a continuat şeful statului american în cea de a doua etapă a maratonului său diplomatic în Asia.

Alături de omologul său sud-coreean, pe care l-a criticat în noiembrie din cauză că a îndemnat la dialog cu Phenianul, el a subliniat că alianţa dintre Washington şi Seul este ”mai importantă ca niciodată”.

Însă, preşedintele american, care apără ideea ţinerii pe masă a tuturor opţiunilor în vederea soluţionării dosarului nord-coreean, a reiterat marţi că este pregătit să utilizeze opţiunea militară ”dacă e necesar”.

Un sos de soia elaborat în urmă cu 360 de ani se va afla în meniul alcătuit pentru banchetul de stat, care-l va avea ca invitat pe Donald Trump marţi în Coreea de Sud şi va include şi peştele preferat al miliardarului american.

 Dineul de la Casa Albastră, reşedinţa oficială a preşedintelui sud-coreean de la Seul, va include un fel de mâncare format din carne de porc şi "un sos de soia delicios de 360 de ani", a declarat un purtător de cuvânt al palatului prezidenţial sud-coreean.

Sosul de soia este unul dintre alimentele de bază ale gastronomiei în Coreea de Sud. Ele sunt concepute de artizani celebri şi fermentează timp de decenii, sau chiar secole, şi sunt vândute pentru zeci de mii de dolari litrul.

La un salon gastronomic din 2012, un grup de artizani a prezentat un sos fabricat, potrivit lor, în urmă cu 450 de ani, pentru care au cerut o sumă de 100 de milioane de won (77.000 de euro).

Printre alte feluri de mâncare care vor fi servite la dineul de marţi va fi şi calcanul, peştele preferat al lui Donald Trump.

"Meniul conţine mâncare cu arome locale, tradiţională, care ar putea fi pe gustul preşedintelui SUA", a declarat un responsabil pentru agenţia de presă sud-coreeană Yonhap. 

Coreea de Sud va cumpăra de la SUA armament în valoare de "miliarde de dolari"

Coreea de Sud va cumpăra de la Statele Unite armament în valoare de "miliarde de dolari" pentru a face faţă ameninţărilor dinspre Coreea de Nord, dotată cu armă nucleară, a declarat marţi preşedintele american Donald Trump, citat deAFP.

 Aliat strategic al SUA şi găzduind un contingent de 28.500 de soldaţi american pe teritoriul său, Coreea de Sud va achiziţiona o cantitate importantă de armament american, "fie că acestea sunt avioane, fie că sunt rachete, indiferent despre ce este vorba", a declarat Trump în finalul întrevederii sale cu preşedintele sud-coreean, Moon Jae-In, la Seul.

"Coreea de Sud va comanda contra a miliarde de dolari aceste echipamente. Pentru ei (sud-coreeni) este înţelept, iar pentru noi aceasta înseamnă locuri de muncă, o reducere a deficitului nostru comercial cu Coreea de Sud", a adăugat el.

La rândul său, preşedintele sud-coreean a confirmat achiziţiile prevăzute, "esenţiale" pentru Coreea de Sud, adăugând că Seulul şi-a dat acordul pentru începerea negocierilor privind cumpărarea de echipamente americane strategice pentru a consolida capacităţile de apărare ale ţării sale.

Trump a mai spus că SUA au fost de acord să suprime limita de greutate a ogivelor de pe rachetele balistice ale Coreei de Sud, pe fundalul unei puternice tensiuni cu vecinul său din Nord.

Conform acordului existent între cele două ţări, Seulul era autorizat să dezvolte ogive de până la 500 de kilograme pentru rachetele sale balistice.

Cei doi aliaţi au ajuns la un "acord final" pentru a înlătura această restricţie, a subliniat la rândul său preşedintele sud-coreean.

"Am reafirmat de asemenea poziţia noastră care constă în a exercita maximum de presiune asupra Coreei de Nord şi de a impune sancţiuni împotriva sa până când aceasta va propune adevărate negocieri", a adăugat el.  

Toate opţiunile pentru pune la punct Coreea de Nord

Statele Unite ale Americii sunt pregătite să utilizeze întreaga gamă de forţă militară pentru a stopa un atac nord-coreean, a declarat marţi la Seul preşedintele american Donald Trump, adăugând că el se axează pe utilizarea "tuturor instrumentelor disponibile în afara acţiunii militare" pentru rezolvarea dosarului nord-coreean pentru a preveni un conflict. 

 "Coreea de Nord este o ameninţare mondială care necesită o acţiune mondială", a afirmat Trump în conferinţa de presă comună cu omologul său sud-coreean Moon Jae-In în finalul discuţiilor la palatul prezidenţial de la Seul.

În cadrul acestei întâlniri, preşedintele sud-coreean i-a spus lui Donald Trump că speră ca această vizită să diminueze anxietăţile sud-coreene faţă de Phenian şi să devină un "punct de cotitură în rezolvarea problemei nucleare nord-coreene".

"Ne rugăm lui Dumnezeu să nu fie nevoie niciodată să folosim" forţa militară împotriva Coreei de Nord, a declarat preşedintele american, citat de dpa, după ce a descris "forţa" armatei americane în regiune, unde submarine nucleare şi portavioane au fost trimise ca un avertisment transmis liderului nord-coreean Kim Jong-Un pentru ca acesta să sisteze programele nuclear şi balistic.

"Cred cu adevărat că are sens venirea la masa negocierilor a Coreei de Nord", a spus preşedintele american, indicând că vede o "anumită mişcare" în acest sens din partea Phenianului şi a salutat rolul "foarte util" al Beijingului în acest dosar, relatează AFP. "Da, văd unele lucruri mişcându-se", a spus el, fără să facă precizări. "Cred că progresăm mult", a mai spus el. "Sperăm că şi Rusia va fi utilă în acelaşi fel", a continuat şeful statului american în cursul celei de-a doua etape a maratonului său diplomatic în Asia.

Alături de omologul său sud-coreean, el a subliniat că alianţa dintre Washington şi Seul este "mai importantă ca oricând".

Dar preşedintele american, care susţine ideea că toate opţiunile sunt pe masă pentru a reglementa dosarul nord-coreean, a reafirmat marţi după-amiază că este pregătit să utilizeze opţiunea militară "dacă va fi necesar". 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite