Diplomații și cetățenii mai multor țări vor fi evacuați din Sudan
0Diplomații, dar și cetățenii din SUA, China, Franța și Marea Britanie vor fi evacuați din Sudan, a anunțat armata sudaneză, relatează BBC.
Șeful armatei Fattah al-Burhan a fost de acord să faciliteze și să asigure evacuarea acestora „în următoarele ore”, se arată în comunicat.
Cetățenii și diplomații britanici, americani, francezi și chinezi vor fi evacuați la bordul avioanelor de transport militar din capitala Khartoum, anunțat armata din Sudan.
Planurile anterioare de evacuare a cetățenilor străini nu au fost implementate din cauza temerilor legate de siguranță, după ce aeroportul internațional din Khartoum a fost închis din cauza ciocnirilor armate.
Statele Unite au în jur de 19.000 de cetăţeni în Sudan, în timp ce UE dorește să evacueze în jur de 1500 de cetățeni din această țară.
Arabia Saudită a anunțat, de asemenea, că organizează evacuarea cetățenilor saudiți și a cetățenilor țărilor înfrățite din Sudan. Armata sudaneză a informat că misiunea diplomatică a Arabiei Saudite a fost deja evacuată, și urmează cea a Iordaniei.
Conflictul a intrat în cea de-a doua săptămână, în ciuda faptului că ambele părți - armata și RSF - au convenit asupra unei încetări a focului pentru trei zile pentru a marca sărbătoarea musulmană Eid al-Fitr, care începe vineri.
Sâmbătă, în ciuda armistițiului, în capitală s-au auzit focuri de armă sporadice și lovituri aeriene.
Mariam al-Mahdi, fost ministru de externe, care se adăpostește în capitala Khartoum, a declarat pentru BBC că încetarea focului nu a avut loc și că nu există electricitate de 24 de ore și e penurie de apă.
Echipele medicale au căzut victime, a spus ea, adăugând: "Pe străzi sunt cadavre în putrefacție ale tinerilor noștri".
Armata Sudanului se luptă cu gruparea paramilitară rivală, Forțele de Sprijin Rapid, cei doi lideri odată aliați căutând să obțină puterea și controlul asupra țării după ce l-au înlăturat pe Omar al-Bashir, în 2019.
Ostilitățile au început la 15 aprilie, după ce au apărut neînțelegeri asupra modului în care ar trebui guvernat Sudanul între conducătorul țării și liderul armatei din Sudan, generalul Burhan, și șeful grupării paramilitare RSF Mohamed Hamdan "Hemedti" Dagalo de la RSF.
Sute de civili și-au pierdut viața după ce au fost prinși în mijlocul confruntărilor.
În urmă cu patru zile un convoi al diplomaților americani a fost atacat, iar anterior ambasadorul UE în Sudan a fost atacat în propria casa. De asemenea, ONU a sistat Programul Alimentar Mondial în Sudan după ce trei angajați ONU au fost uciși.