Diplomaţii ruşi din Coreea de Nord, nevoiţi să-şi care bagajele pe jos până la graniţa cu Rusia. Phenianul se confruntă cu o criză de alimente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasada Rusiei în Coreea de Nord a publicat imagini cu diplomaţi ruşi împingând un cărucior cu bagaje pe linia ferată FOTO via CNN
Ambasada Rusiei în Coreea de Nord a publicat imagini cu diplomaţi ruşi împingând un cărucior cu bagaje pe linia ferată FOTO via CNN

Opt angajaţi ai ambasadei Rusiei la Phenian au avut parte de o călătorie istovitoare de 34 de ore în încercarea lor de a părăsi Coreea de Nord în contextul unor restricţii dure de circulaţie impuse de regimul de la Phenian pe fondul pandemiei de COVID-19.

Un angajat al ambasadei ruse a trebuit să împingă pe şine un cărucior în care se aflau bagaje şi copii pentru a trece graniţa în Rusia.

De luni de zile graniţele Coreei de Nord sunt închise pentru a împiedica răspândirea virusului în aceasta ţară care nu a raportat niciun caz de îmbolnăvire, astfel că diplomaţii care au mai rămas aici au puţine opţiuni de a părăsi ţara.

Operatorul intern Air Koryo, care are rute spre Vladivostok, şi-a suspendat zborurile de câteva luni bune.

Drept urmare, o călătorie labirintică a fost singura cale pe care diplomaţii ruşi şi familiile lor au avut-o la dispoziţie pentru a ajunge în Rusia, a transmis ambasada pe contul său de Facebook, potrivit CNN.

Drumul lor a început cu o călătorie de 32 de ore cu trenul în condiţiile unui sistem feroviar lent şi slab întreţinut. Apoi au mers două ore cu autobuzul până în apropierea graniţei cu Rusia unde au avut nevoie de un cărucior pe care să-l împingă pe şine până la o staţie de tren de peste graniţă.

Acest car a apărut în anii 1800 şi poate fi împins manual sau cu ajutorul unei manete de către pasageri.

Ambasada Rusiei a publicat imagini cu secretarul Vladislav Sorokin împingând un atare căruţ alături de familia sa. Diplomatul a parcurs drumul de 1 kilometru pe jos trecând inclusiv peste un pod care separă Rusia de Coreea de Nord.

Ajunşi la staţia rusă Khasan, diplomaţii au fost întâmpinaţi de colegi de Ministerul Rus de Externe care i-au condus la aeroportul din Vladivostock.

Ambasadorul rus în Coreea de Nord Alexandr Matsegora a dezvăluit că cei puţini străini care au ales să rămână în această ţară - majoritatea diplomaţilor şi angajaţilor ONG preferând să plece pentru a nu risca să fie blocaţi în ţară - se confruntă cu penurie de alimente şi pierderea locurilor de muncă.

Matsegora spune că importurile în Coreea de Nord au fost oprite aproape cu totul odată cu taifunurile devastatoare care au lovit peninsula Coreeană în luna septembrie.

Decizia de a suspenda aproape complet comerţul cu China care furniza o funie de salvare economică a adus economia ţării în pragul unei prăbuşiri cum n-a mai existat de decenii.

"Viaţa nu a fost uşoară pentru noi în Phenian. De-a lungul lunilor de autoizolare, stocul disponibil pe rafturi a scăzut la minim. Este o provocare să cumperi chiar şi bunuri de bază precum paste, făină, ulei vegetal şi zahăr şi nu există haine sau încălţăminte decente. Dacă se poate cumpăra ceva, de obicei costă de trei sau patru ori mai mult decât înainte de criză”, a spus Matsegora.

Aproximativ 10,3 milioane de oameni din Coreea de Nord - mai mult de 40% din populaţie - sunt subnutriţi, conform Programului alimentar mondial (PAM). PAM a declarat că operaţiunile sale din Coreea de Nord au fost „intermitente” anul trecut din cauza închiderii frontierelor.

Purtătorul de cuvânt al PAM, Kun Li, a declarat că organizaţia „nu şi-a încetat operaţiunile” în Coreea de Nord, în pofida unor provocări aduse de pandemie care a afectat mai multe industrii din întreaga lume.

"Munca noastră nu s-a oprit niciodată. În ciuda provocărilor legate de furnizarea de ajutoare alimentare şi de aprovizionare din cauza măsurilor de izolare Covid-19, în 2020, am adus alimente chiar dacă  limitate; iar ajutoarele noastre au ajuns la mai mult de 500.000 de persoane, inclusiv femei şi copii vulnerabili", a declarat Li într-un comunicat. „Munca noastră continuă prin personalul nostru din Phenian, dar şi cel internaţional care ajută din sediile lor temporare”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite